VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Mihailo Podoleac: „Rusia nu va continua să existe în actuala ei versiune, iar partidele pro-ruse din alte țări vor fi mereu considerate outsideri și vor trezi iritare”

În cazul unei eventuale reveniri a guvernării pro-ruse, ce soartă ar putea avea, în viitor, Republica Moldova ?

Mihailo Podoleac: Bună întrebare. Știți... este straniu pentru mine să aud că în lume încă mai există comunități care încă nu înțeleg esența și răul pe care-l aduce Federația Rusă și poziția pro-rusă. Extrem de straniu, pentru că este evident că Rusia înseamnă războaie, crime și provocări. Adoptarea unei poziții pro-ruse din motivul că aceasta ar putea livra, pe o perioadă foarte scurtă de timp, resurse energetice la un preț mai mic, este ca și cum am urca pe scaun pentru a fi mai aproape de sfoara care ne va strangula,  din punct de vedere politic, dar și economic. Este absolut incorect și lipsit de logică. Cred că toate disponibilitățile pro-ruse trebuie să dispară, în pofida sumelor uriașe de bani, investite de către Rusia în partidele și grupurile de lobby pro-ruse. Este foarte important. Perspectiva istorică a Rusiei este distrusă. Rusia nu va continua să existe în actuala ei versiune, iar partidele pro-ruse din alte țări vor fi mereu considerate out-sideri, și vor trezi iritare, în special în prezent. Rusia duce un război de genocid împotriva Ucrainei. Suntem vecini, puteți vedea cu ochiul liber, ce face Rusia cu populația civilă din Ucraina. Cum poți să te consideri, cu adevărat, pro-rus, cum poți să fii de partea Rusiei? Asta înseamnă că iei, automat, partea ucigașului, să spunem lucrurilor pe nume. Partidele pro-ruse sunt partide ale trecutului, care încet-încet vor dispărea în toată lumea. Vă dau și un exemplu. Zilele astea, președintele Serbiei, țară care pentru o lungă perioadă de timp a dus o politică orientată spre Federația Rusă, domnul Vucic, a afirmat că ei nu recunosc, categoric, Crimeea, Donețk și Lugansk, ca fiind teritorii ale Federației Ruse. Au o atitudine negativă vis-a-vis de războiul provocat de Rusia în Ucraina. Asta vorbește despre o schimbare radicală a poziției comunității, chiar și în rândurile elitelor politice. Să adopți, în prezent, o poziție pro-rusă, înseamnă să pui cruce pe strategia de dezvoltare. Moldova trebuie să pună, categoric, accentele. Sau Europa, piața europeană, nivel de trai european, garanții de securitate, sau Rusia, care poate veni, în orice moment, cu tancuri, și să vă omoare copiii. Este o alegere directă, nu mai poate fi vorba despre nici un fel de politică. Este vorba despre un război concret. Toți cei care aveau o poziție pro-rusă, în Ucraina, pot vedea acum, liber, ce înseamnă acest Ruskii Mir, care vine să omoare, să violeze, să distrugă. Partea de Est a Ucrainei, despre care rușii susțineau că este populată de pro-ruși, și unde limba rusă este limba dominantă, anume partea de Sud-Est, este distrusă, în totalitate, de bombardamentele ruse. 1500 de orașe au fost șterse de pe fața pământului. Este, fără îndoială, mai mult decât suficient pentru a îngropa dorința  de adoptare a unei politici pro-ruse.

Un interviu în exclusivitate pentru Vocea Basarabiei oferit de Mihailo Podoleac, consilierul principal al președintelui ucrainean.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.