VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO / Meseriile care ne ucid încet, dar sigur. Oamenii își caută dreptate în instanță, dar nu mai ajung să obțină despăgubiri

Maria din Chișinău a lucrat timp de 20 de ani la o curăţătorie chimică şi s-a îmbolnăvit de astm bronşic, din cauza substanţelor chimice, a prafului şi temperaturilor scăzute din încăpere. Acum este invalid de gradul II, primeşte o indemnizaţie de la stat de 2000 de lei și de câțiva ani umblă prin instanțe ca să obțină o indemnizație de la patron pentru că nu a avut grijă de securitatea și sănătatea la locul de muncă. Nina din Nisporeni toată viața a fost bibliotecară și a inhalat praf de pe cărți. Astăzi luptă cu cancerul de plămâni.

De șapte ani, Margareta S. vopsește jucării. O dată pe an, toți angajații trec examenul medical. Acum însă a suferit o intervenție chirurgicală și medicul nu exclude faptul că motivul ar fi chimicalele din vopsele. Femeia spune că în timpul procesului de lucru poartă mască, dar lucrează fără mănuși.

Potrivit medicilor, bolile profesionale apar frecvent din cauza neglijenţei patronilor, iar unele maladii pot să dea de ştire peste ani de zile. Oamenii se îmbolnăvesc, umblă pe la doctori și nu-și dau seama că meseria care-i hrănea i-a și adus pe patul de spital. Se însănătoșesc și revin la locurile de muncă ce le aduce moarte lentă.

În Republica Moldova, deși există legislație prin care angajaților trebuie să le fie create condiții de muncă sănătoase, aceasta prea puțin este respectată. Iar oamenii care dobândesc boli profesionale suferă întreaga viața, dar de multe ori nu cunosc acest lucru.

Federația Sindicală „Sănătatea” a făcut demersuri către Ministerul Sănătății să recunoască Covidul drept boală profesională în rândul medicilor, dar, deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat.

Potrivit statisticilor, s-ar părea că în Republica Moldova condițiile de muncă sunt aproape ideale și foarte puțini angajați suferă de boli profesionale.

Statisticile internaționale arată că bolile asociate muncii continuă să fie răspunzătoare pentru aproximativ 2,4 milioane de decese la nivel mondial în fiecare an, dintre care 200 000 de decese – în Europa.

Autor

  • Hadarca Natalia

    Producătoare la „Vocea Basarabiei”. A activat la publicațiile „Jurnal de Chișinău”, „Timpul”, „Adevărul”, „Evenimentul Zilei”. A fost desemnată printre cei 10 jurnaliști ai Anului 2011.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.