VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Video/Maia Sandu la Praga: „Astăzi pornim pe calea spre o Europă lărgită”

La încheierea primului Summit al Comunității Politice Europene de la Praga, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut o conferință de presă împreună cu Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron și Prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala.

Vocea Basarabiei vă prezintă declarația de presă a Președintei Maia Sandu la Summitul Comunității Politice Europene (CPE) din Praga:

„Stimate domnule Prim-ministru Fiala,

Stimate domnule Președinte Emmanuel Macron,

Doamnelor și domnilor,

Mulțumim Președinției cehe a Uniunii Europene pentru găzduirea primei reuniuni a Comunității Politice Europene, o inițiativă lansată de Președintele Macron în cadrul Președinției franceze a UE, la care Moldova este bucuroasă să facă parte. Astăzi pornim pe calea spre o Europă lărgită.

Vedem în Comunitatea Politică Europeană o platformă pentru a consolida încrederea și solidaritatea colectivă. Creăm Comunitatea în vremuri dificile, iar unul dintre primele sale obiective vor fi eforturile comune pentru restabilirea păcii durabile și a respectării dreptului internațional pe tot continentul european. Securizarea frontierelor și siguranța oamenilor rămân printre prioritățile noastre principale.

Putem obține pacea doar acționând împreună și dând dovadă de solidaritate în aceste momente pline de greutăți. Începem prin a ajuta Ucraina să-și restabilească integritatea teritorială în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional.

Suntem uniți în condamnarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei și a anexării ilegale a teritoriilor acesteia. Suntem uniți în angajamentul nostru de a ajuta Ucraina să-și mențină suveranitatea.

Este nevoie de eforturi suplimentare pentru consolidarea securității europene pe termen mediu și lung. Securitatea energetică și accesibilitatea resurselor energetice a fost un alt subiect important pe care l-am abordat la reuniune. Cert e că nu putem permite crizei energetice să ne pună în pericol democrația.

Drumul pe care îl avem în față nu este ușor și doar împreună putem rezolva aceste provocări. Vom trece peste iarna aceasta, Europa va ieși mult mai puternică din ea, iar noi vom fi gata să vă primim, primăvara viitoare, în Republica Moldova.

Moldova își dorește foarte mult să fie gazda următoarei reuniuni a Comunităţii Politice Europene la Chişinău. Găzduirea celui de-al doilea summit al CPE în Moldova, o țară din vecinătatea estică, candidată recentă pentru aderarea la UE, este un semn de sprijin pe care îl prețuim foarte mult.

Vă așteptăm cu drag la următoarea întrunire, la Chișinău, pentru a continua munca începută astăzi și a avansa cooperarea în cadrul CPE. E nevoie de eforturi continue pentru a face Europa mai puternică și mai rezistentă”.

Menționăm că cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE) va avea loc primăvara viitoare în Republica Moldova.

CPE – o inițiativă a președintelui francez Emmanuel Macron, este o platformă de discuții și cooperare între țările de pe continentul european.

Maia Sandu, a participat joi, 6 octombrie, la Praga, alături de liderii altor 43 de state și guverne din Europa, la inaugurarea Comunității Politice Europene.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.