VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Maia Sandu, la lansarea INEL: este important să vorbim în școli despre parcursul european

Mă bucur că în ultima perioadă educația devine o temă centrală în societate. Vrem ca educația, și nu doar cea din școală, să facă din fiecare copil din Moldova un adult independent, responsabil pentru propriile decizii, capabil să găsească soluții la probleme complexe și să-i ajute cu generozitate pe alții. Calitatea în educație produce oameni de calitate. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandul a inaugurarea Institutului Național pentru Educație și Leadership (INEL).

Maia Sandu a precizat că este important ca profesorii să vorbească în școli despre parcursul european și despre valorile europene. 

Șefa statului și-a exprimat speranța că Institutul va reuși să ridice calitatea predării în școlile din țara noastră, va ajuta pedagogii să adopte metode de predare noi și să se adapteze mai bine la condițiile moderne, tot mai complexe, din sălile de studii. 

„Sper că profesorii formați cu ajutorul INEL, și sper că vor fi tot mai mulți pe an ce trece, vor căpăta prestigiul meritat și autoritatea necesară îmbunătățirii învățământului. Pe umerii dumneavoastră, ai celor prezenți în sală, ai celor cu experiență, cu entuziasm și, mai ales, cu dragoste de educație și copii și de educație, stă misiunea de a ghida toate cadrele didactice și întreaga societate în acest proces complex de transformare a educației. Calitatea în educație produce oameni de calitate”, a declara Mai Sandu.

Șefa statului a menționat că în timp ce copii din țara noastră învață în liniște și pace, în Ucraina, copiii învață alfabetul în subsoluri, iar profesorii predau teme sub atacul bombelor gândindu-se că fiecare lecție predată poate fi ultima. 

„Această tragedie ne arată foarte clar că o societate în care te poți dezvolta, în care un om se poate dezvolta plenar, este o societate, în primul rând, pașnică și, bineînțeles, liberă. Aceasta este societatea pe care vrem s-o construim; dreptul la viață, la exprimare, la educație, dreptul să alegi pentru tine, gândirea critică – acestea sunt valorile pe care vrem să le educăm. Și cine altcineva dacă nu voi, cei dedicați educației, sunteți în prima linie a promovării acestor valori la copii? Este foarte important ca elevii să cunoască matematică, istorie, limbă română, dar în responsabilitatea noastră este să ne asigurăm că orice copil, indiferent câtă matematică știe, să aleagă să fie empatic, responsabil, să respecte drepturile celorlalți și să știe să-și apere propriile drepturi. Așa încât să trăim și să protejăm o societate în care oricine își poate exprima punctul de vedere liber, își poate afirma potențialul și își poate alege propriul drum în viață”, a mai spus președinta, menționând că aceste valori le putem avea doar fiind parte a Uniunii Europene.

„Uniunea Europeană este despre societatea în care vrem să trăim și noi. Uniunea Europeană nu este despre opțiunea pentru o ideologie politică, dar este despre o opțiune pentru un set de valori și un mod de a trăi. Cine altcineva dacă nu voi și noi toți împreună avem misiunea de promova aceste valori, de a ne crește tinerii pentru o societate liberă, a acceptării reciproce, a dialogului, de a-i pregăti pentru un viitor, de a-i învăța să coopereze pentru soluții comune și benefice întregii comunități?”, a mai spus Maia Sandu.

Șefa statului și-a exprimat speranța că rețeaua de mentori și formatori va contribui astfel la încurajarea gândirii critice și în rândul cadrelor didactice și a îndemnat profesorii să vorbească în școli despre procesul de aderare și beneficiile aderării R. Moldova la UE.

„Vă îndemn să ghidăm copiii anume pe calea valorilor adevărate. Voi sunteți autoritatea cu cea mai mare credibilitate în acest sens. Suntem în proces de aderare la Uniunea Europeană – un proces complex, care va pune țara noastră pe un parcurs de modernizare și transformare profundă și care va viza toate aspectele vieții din Moldova. Este important să vorbim în școli despre acest proces, despre ceea prin ce trece societatea noastră, în parcursul european. Să vorbim deschis, pe față, despre ceea ce avem în vedere atunci când vorbim de valorile europene. Mă refer aici la lucruri simple, pe înțelesul tuturor: pace, libertate, democrație, diversitate, respect pentru demnitatea și viața fiecărui om. E important să punem în cuvinte clare, simple lucrurile pe care le prețuim și vrem să le protejăm”, a precizat Maia Sandu. 

Uniunea Europeană este un proiect al păcii, iar aderarea la UE este, pentru noi, o garanție în plus a stabilității Moldovei. Văzând devastarea și moartea pe care le lasă în urma sa războiul din Ucraina, noi alegem pacea și viața, a afirmat Președinta Maia Sandu.

La prima etapă a activității sale, INEL va pregăti o mie de mentori și formatori dintre cei mai buni profesori din Moldova, iar aceștia vor lucra în școlile din toată țara și vor sprijini continuarea formării profesionale a colegilor lor pedagogi.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.