VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Maia Sandu, discurs în plenul Parlamentului: În 2030 Republica Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene

Președinta țării, Maia Sandu, a apărut neașteptat în plenul Parlamentului și a ținut un discurs de la tribuna centrală.

În discursul său, președinta a subliniat că în anul 2030 Republica Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene.

Pentru moldoveni, dreptatea este esențială. Oricât de greu n-ar fi, vom duce la capăt curățarea justiției. Corupția la nivel înalt este cel mai mare pericol pentru R. Moldova. Solicit Parlamentului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță care să investigheze cazurile de rezonanță mare. Nu mai avem timp să lăsăm corupției din sistem. Asta înseamnă UE să lucrezi pentru țară și țară să lucreze pentru tine! Anul 2023 va fi despre capacitatea moldovenilor de a munci! 2023 va fi despre europenizarea R. Moldova”, a declarat președinta.

Șefa statului a menționat că, timp de trei decenii, Republica Moldova, condusă de diferite partide, politicieni, guverne, a încercat să meargă pe mai multe drumuri, însă toate au eșuat.

În timp ce statele care au devenit membre ale Uniunii Europene în ultimele două decenii și oferă acum bunăstare și siguranță pentru cetățenii lor, asigură dreptate, pensii și salarii bune, Moldova abia iese din captivitate, captivitate în care ne-au sufocat ani la rând trădători, hoți, oligarhi”, a menționat Maia Sandu.

Și vă întreb, în special pe cei care au plecat din această sală, vă întreb, stimați deputați care nu susțineți aderarea Moldovei la UE, ce ideologie de partid vă oprește să scoateți țara din întuneric și să recunoașteți că o altă cale de dezvoltare pentru Moldova, decât cea a integrării europene, nu există. Unde ne-au dus toate opțiunile care au fost promise oamenilor: CSI, Uniunea Vamală, Uniunea Economică Eurasiatică, opțiunea „și cu unii, și cu alții”? Nu ne-au dus nicăieri”, a insistat președinta.

Totodată, șefa statului a cerut Parlamentului și Guvernului crearea Curții Anticorupție, care să examineze cazurile mari de corupție.

Toată lumea trebuie să lucreze disciplinat ca acasă să fie bine. Anul 2023 este anul când moldovenii vor crede în ei însăși. Trebuie să fim mai mulți pentru ca în anul 2030 R. Moldova să fie cu adevărat europeană. Vin cu un apel către fiecare cetățean: să ne îndeplinim rolul în crearea unui viitor european, încurajați calea europeană, vorbiți despre faptul că integrarea europeană este ceea ce e bine pentru țara noastră. Anul 2023 va fi despre cetățenii noștri care se unesc pentru a aduce Europa acasă! Eu cred în Moldova, vreau și voi să credeți în țara noastră. Moldova europeană este unica noastră cale. Noi suntem generația care va duce Moldova în UE până în 2030”, a conchis președinta.

După ce a rostit ultimele cuvinte, toți deputații s-au ridicat în picioare și au aplaudat-o pe Maia Sandu, ulterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat o pauză de 10 minute.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.