Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a ținut, în seara zilei de 21 septembrie, un discurs la Adunarea generală ONU de la New York. Șefa statului a condamnat ferm invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina dar și mobilizarea militară parțială, decretată miercuri de președintele rus Vladimir Putin. De asemenea, a subliniat că „țările lumii trebuie să fie din nou împreună” pentru a apăra democrația și libertatea.
„Condamnăm ferm războiul împotriva Ucrainei, precum și mobilizarea suplimentară de trupe, recent anunțată de Rusia. Suntem ferm alături de Ucraina și îi susținem independența, suveranitatea și integritatea teritorială în granițele sale recunoscute internațional”, a spus Maia Sandu reamintind că invazia rusă este un atac la adresa principiilor de bază ale Națiunilor Unite.
Vorbind în numele unei „viitoare țări membră a Uniunii Europene”, președinta a reafirmat că țara sa „stă fermă alături de Ucraina” și a apelat la comunitatea internațională să continue sprijinul pentru Ucraina, care „luptă pentru noi toți”.
De asemenea, Maia Sandu a exprimat mulțumiri partenerilor internaționali, inclusiv Națiunilor Unite, care au oferit R. Moldova asistență în gestionarea crizei umanitare.
„Îi mulțumesc Secretarului General al ONU și altor înalți oficiali care ne-au vizitat țara în momente de dificultate, în semn de sprijin și solidaritate. Transmit totodată recunoștința mea profundă Franței, Germaniei, României și altor parteneri pentru crearea Platformei de Sprijin pentru Moldova, o platformă care este alături de țara noastră în aceste vremuri dificile”, a spus Maia Sandu.
Șefa statului a declarat că prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană „ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru țara noastră” și a cerut retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse, precum și distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care „reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”. Reintegrarea țării, a mai spus Maia Sandu, se poate obține prin dialog, cu respectarea securității și integrității teritoriale.
Președinta a condamnat totodată Rusia pentru faptul că folosește gazul ca armă, reamintind că în fața crizei energetice, dar și a celei provocate de inflația galopantă, R. Moldova este „una din cele mai vulnerabile țări”.
„În timp ce ne străduim să menținem pacea, economia și societatea noastră suportă greul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Resursele noastre sunt la limită, investițiile au încetinit, comerțul și rutele de transport sunt perturbate, iar inflația se apropie de 35 la sută.
În plus, ne confruntăm cu un spectru larg de amenințări hibride, de la dezinformare și propagandă până la atacuri cibernetice și presiuni energetice.
Prețurile anormal de ridicate la gazele naturale și încercările Rusiei de a folosi livrările de gaz și petrol ca arme în Europa au declanșat o criză energetică fără precedent. Suntem una dintre cele mai vulnerabile țări în fața acestei crize.
Dar acest lucru ne face doar mai hotărâți să ne diversificăm resursele de energie și să reducem dependența de combustibilii fosili. Ne propunem să creștem ponderea livrărilor de energie din surse regenerabile de la trei la 30 la sută în următorii trei ani. Acest lucru va face țara noastră mai puternică, iar mediul nostru – mai sănătos și mai sigur”, a afirmat președinta R. Moldova.
Maia Sandu a declarat că în ciuda tuturor provocărilor, Moldova continuă să avanseze pe agenda de reforme și „construim un stat mai puternic și mai democratic”, subliniind că anul trecut, Moldova a crescut cu 49 de poziții în Indexul libertății presei, plasându-se pe locul 40 în lume.
„Suntem concentrați, perseverenți și de neoprit. Suntem hotărâți să aducem Moldova în UE, astfel încât fiecare moldovean să aibă un nivel de trai mai bun și mai multe oportunități economice, acasă. Doar așa Moldova poate crește ca o democrație consolidată în partea noastră a lumii, în aceste vremuri dificile”, a spus Maia Sandu în discursul ținut la Adunarea generală ONU .