VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Peste 1900 de carduri bancare trimise din străinătate, urmau a fi repartizate membrilor unui partid politic

Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Alexandr Pînzari, au susținut joi, 5 octombrie, un briefing de presă cu referire la documentarea unei noi forme de spălare a banilor, realizată de exponenții unei „grupări criminale” pentru finanțarea partidelor politice.

Potrivit șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu, de ceva timp, în atenția organelor de drept, inclusiv Serviciul Vamal, SIS, a apărut o nouă schemă de finanțare, de transmitere a banilor în aceste scheme. Acesta a precizat că ieri, 4 octombrie organele de drept au efectuat peste 70 de percheziții în urma cărora au ridicat mijloace bănești, telefoane mobile, tablete, carduri bancare, cartele sociale, hard diskuri, stickuri de memorie, carnete de membru de partid, înscrisuri de ciornă în care sunt reflectate achitări cu sume de bani necontabilizate către mai multe persoane fizice, înscrisuri de ciornă cu listele candidaților la primării care au primit sume de bani necontabilizate pentru procurarea costumelor, mai multe cutii fără acte de proveniență cu cadouri alimentare.

Acum câteva săptămâni, organele de drept au ridicat un număr mare de astfel de cartele, chiar în timp ce se intenționa introducerea lor pe teritoriul Republicii Moldova, pentru a fi puse în circuit. Conform informațiilor pe care le deține poliția, aceste cartele urmau să fie folosite de unele partide nou create, dar ghidate toate de aceiași exponenți care stau în spatele asigurării finanțărilor ilegale.

„Prima acțiune sau măsura care a fost la începutul lunii septembrie, atunci când pe teritoriul R. Moldova a apărut intenția de a introduce de către trei cetățeni (doi de origine străină și un cetățean al R. Moldova) peste 1975 de carduri bancare care aveau destinația, anume de a fi utilizate în scopul transferării sumelor bănești pentru asigurarea anumitor acțiuni de finanțare. Prima acțiune care a fost la începutul lunii septembrie, atunci când pe teritoriul R. Moldova a apărut intenția de a introduce de către trei cetățeni (doi de origine străină și un cetățean al R. Moldova) peste 1975 de carduri bancare care aveau destinația, anume de a fi utilizate în scopul transferării sumelor bănești pentru asigurarea anumitor acțiuni de finanțare. La toți figuranții au fost ridicate cardurile, telefoanele, și tabletele respective care erau utilizate. Scopul a fost de a reduce din numărul de curieri care, de-a lungul timpului, asigurau transferul de bani”, a precizat Cernăuțenu.

Veronica Dragalin a menționat că sunt vizate mai multe partide, care au legătură cu fostul partid Șor. Totodată șefa PA a declarat că nicio persoană nu a fost reținută însă persoanele vizate de perchezițiile de ieri sunt cercetate în stare de libertate.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.