Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a transmis astăzi, un mesaj în plenul Legislativului, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.
„Prin marcarea Zilei Mediului, ONU promovează preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi, în acelaşi timp, sensibilizarea factorilor de decizie politică să acţioneze împreună pentru a proteja resursele naturale și pentru a îmbunătăți calitatea mediului. Desfăşurată anual sub coordonarea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, din 1973, Ziua mondială a mediului a devenit cea mai mare platformă globală pentru promovarea protecției mediului și luptei împotriva schimbărilor climatice”, a declarat Igor Grosu.
Totodată, președintele Legislativului a subliniat că Republica Moldova, devenind tară candidată la UE, dar și declarându-se țară cu neutralitate carbonică până în 2050, are obligațiuni stricte în domeniul mediului, care vin să contribuie la îmbunătățirea calității apelor, aerului, solului, gestionării deșeurilor și protecției biodiversității.
„Am început să adoptăm legi noi în domeniul mediului, armonizate la legislația Uniunii Europene, și trebuie să ne asigurăm că acestea sunt implementate și produc schimbări, resimțite de cetățenii noștri, prin ape și aer curate, soluri reabilitate, deșeuri reciclate și păduri plantate și protejate. Uniunea Europeană ne susține în acest parcurs prin asistența tehnică și financiară plenară, unul din aceste exemple fiind Programul LIFE al Uniunii Europene, pe care l-a adus în Republica Moldova Comisarul UE pe Mediu, Oceane și Pescuit, dl Virginijus Sinkevicius și care este iarăși alături de noi cu un mesaj de felicitare de Ziua Mondială a Mediului și de încurajare a implementării reformelor în domeniul mediului și schimbărilor climatice”, a mai spus Igor Grosu.
Ziua Mondială a Mediului este aniversată în fiecare an pe 5 iunie. Ea a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la Conferința de la Stockholm în domeniul mediului și reprezintă elementul cel mai important al „Programului pentru Mediu” al Națiunilor Unite.
Prin marcarea acesteia, ONU promovează preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi, în acelaşi timp, sensibilizarea factorilor de decizie politică să acţioneze împreună pentru a proteja resursele naturale și pentru a îmbunătăți calitatea mediului.