VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

VIDEO/ Grosu, după întrevederea cu președinta Parlamentului Lituaniei: „Suntem o țară neutră, dar neutralitatea nu înseamnă doar să stai și să te rogi pentru pace”

Șeful legislativului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului (Seimas) lituanian, Viktorija Čmilyté-Nielsen, în cadrul căreia a discutat despre relațiile bilaterale din ultimii doi ani și despre securitatea R. Moldova.

Principalele declarații făcute de către Președintele Parlamentului, Igor Grosu:

  • Este un moment istoric pentru noi, pentru că acum suntem într-o situație care a împărțit lumea în două – o parte a crimei, războiului și altă parte – a păcii. După 24 februarie, anul trecut, din nefericire am văzut cât de fragilă poate fi pacea în lume. Lecțiile din cele două războaie mondiale din secolul trecut din nefericire nu au fost suficiente pentru unii șefi de state, mă refer la Federația Rusă. În special pentru cei care cred că pot restaura imperii și să plătească cu mii de vieți omenești.
  • Noi suntem aici pentru că credem în prietenia noastră, în reziliența noastră, în succesul nostru. Da, suntem o țară neutră, dar neutralitatea nu înseamnă doar să stai și să te rogi pentru pace. Trebuie să contribui la menținerea păcii. Întâi de toate, trebuie să îți consolidezi propriile capacități de apărare. Dacă se oferă altcineva să ajute și să ofere asistență, desigur noi vom asigura și vom investi în capacitatea noastră de apărare. Cel mai important lucru la moment este securitatea spațiului aerian, pentru că am avut experiențe nefaste când rachetele rusești lansate din Marea Neagră au intrat în spațiul nostru aerian.
  • Vorbind despre parcursul nostru european – este un moment istoric pentru Republica Moldova și sunt mai mult decât sigur că vom deveni parte a Uniunii Europene. Este doar o chestiune de timp și noi suntem cei care putem decide și influența cât de repede ne vom alătura familiei europene. Aceasta înseamnă că va trebui să implementăm reformele, reforme pentru noi, nu pentru Bruxelles, nu pentru Vilnius, ci pentru oamenii noștri.
  • Și desigur, am discutat puțin despre domeniile în care avem nevoie de expertiză, reforma în justiție, energie și securitate cibernetică, despre alte domenii în care avem nevoie de asistență și am discutat despre cum putem să aducem experiența dumneavoastră în promovarea acestor reforme importante în Republica Moldova.
  • Încă o dată vă mulțumesc. Vă mulțumesc pentru sprijin, pentru faptul că aveți încredere în noi. Dumneavoastră înțelegeți mai bine decât alții cât de important este acest sprijin, în special în acest moment.

Citiți și: Provocările de securitate, discutate la Vilnius

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.