Update: Asociația Forța Fermierilor susține că conform estimărilor, până la ora 17.00, coloanele cu tehnica agricolă vor sosi la locurile autorizate. Aceștia anunță că protestul va continua și mâine, 20 iunie, în capitală și în raioanele țării.
Reprezentanții Asociației, susțin că în cadrul deplasării agricultorii au fost opriți de câteva ori de poliția pentru verificarea documentelor.
În același timp, agricultorii de la nord au organizat mai multe marșuri și au blocat drumuri Edineț-Briceni, Chișinău – Soroca, Florești – Soroca și Florești – Bălți.
Update: Guvernul alocă suplimentar 533 de milioane de lei agricultorilor, informează reprezentanții executivului după o nouă rundă ded discuții dintre reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” pe de o parte și prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, de altă parte.
Sursele financiare sunt destinate sprijinului fermierilor afectați de criza economică regională. Premierul a precizat că Executivul este antrenat în identificarea soluțiilor pentru substituirea exporturilor și compensarea pierderilor suferite de agricultori.
De cealaltă parte, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” și-au reiterat revendicările în legătură cu posibilitatea de extindere a programului de rambursare a TVA și majorarea spectrului de beneficiari. De asemenea, au solicitat compensarea costurilor de producere pentru fermierii mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3.000 de lei per hectar, la culturile agricole de primă grupă.
Update: În prezent peste 200 tractoare se îndreaptă spre Chișinău și alte circa 250 de unități agricole au ieșit pe trasee naționale, informează Asociația Forța Fermierilor.
Asociația susține că în regiunea de Nord au ieșit mai mulți agricultori comparativ cu săptămâna trecută.
„S-au adăugat fermierii din raioanele Florești și Glodeni. Mai masiv au ieșit agricultorii din raioanele Edineț, Ocnița și Briceni. În unele raioane au fost fixate anumite probleme cu poliția, dar în prezent toata tehnică se deplasează către capitală fără impedimente. Cel mai probabil tractoarele vor ajunge în locuri autorizate pe marginea municipiului orientativ la orele 16.00-17.00”, se arată în declarația Asociației Forța Fermierilor.
Începând de astăzi, 19 iunie, fermierii reiau protestele de amploare și pornesc cu tehnica agricolă spre Capitală. Aceștia susțin că „neglijarea multiplelor crizelor în ramură agricolă timp de un an din partea autorităților” a făcut ca agricultorii să iasă cu tehnica agricolă pe traseele naționale, pentru a obține ajutor din partea Guvernului.
Asociația Forța Fermierilor anunță că azi dimineață agricultorii din raioanele Fălești, Cahul, Cantemir, Leova, Hâncești, Ialoveni, Căușeni, Ștefan Vodă, Ungheni, Strășeni, Criuleni, Anenii Noi, Orhei, Telenești și Rezina se pornesc cu tehnica agricolă spre capitală.
„După amiază tractoarele trebuie să ajungă în patru locuri autorizate în preajmă mun. Chișinău lângă Gara de Sud, Aeroport, Centru Meteor și în comuna Stăuceni. În același timp, alți fermieri vor ieși orientativ la orele 11.00 cu unități agricole la mai multe trasee naționale”, se arată în declarația Asociației Forța Fermierilor.
Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au cerut anterior Guvernului sprijin pentru a evita falimentarea agricultorilor mici și mijlocii. Printre revendicările Asociației „Forța Fermierilor” se regăsesc: interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, oferirea compensațiilor de cel puțin 3.000 de lei la hectar, achitarea urgentă a datoriilor la subvenții, obligarea Portului Giurgiulești să exporte, prioritar, producție agricolă din Republica Moldova.
Citește și: Reacția MAIA, după protestul fermierilor: „Ministerul rămâne deschis pentru a avea un dialog constructiv”