Tone de dispozitive transmise spre reciclare, o flotă cu mașini hibride și integrarea surselor regenerabile de energie electrică – sunt doar câteva dintre proiectele eco implementate în țara noastră de Philip Morris Moldova. Compania își consolidează, an de an, angajamentul față de un viitor sustenabil, integrând soluții durabile în fiecare aspect al activităților sale.
Reducerea amprentei de carbon
În cadrul unui proiect comun, Philip Morris Moldova și compania de distribuție Acvilin-Grup au instalat panouri solare solare pe pe clădirile utilizate pentru depozitare. Acestea asigură 100% din consumul propriu de electricitate, urmând să reducă emisiile de CO2 cu 2246 tone pe durata celor 25 de ani de funcționare.
Promovarea economiei circulare
Din 2018, Philip Morris Moldova colectează dispozitivele de încălzire a tutunului care nu mai sunt funcționale, oferindu-le o nouă viață prin reciclare. Prin implicarea consumatorilor și partenerilor din cadrul Colectez.eu, compania a reușit să transmită spre reciclare peste 5 tone de dispozitive, asigurându-se astfel că aceste produse sunt reintroduse în procesul de producție.
„Ne angajăm în mod constant să conservăm resursele, să reducem deșeurile și să prevenim eliminarea necorespunzătoare a produselor noastre. Prin integrarea principiilor ecodesignului și ale economiei circulare, depunem un efort constant pentru a face sustenabilitatea parte integrantă din fiecare aspect al afacerii și activităților noastre”, declară Elena Naumenko, directoare Philip Morris Moldova.
Colectarea rezervelor de tutun
În 2024, Philip Morris Moldova și ABS Recycling au lansat un program dedicat colectării rezervelor de tutun. Astfel, consumatorii sunt îndemnați să nu arunce rezervele de tutun folosite, dar să le colecteze într-un pachet special și să le returneze în punctele de vânzare.
„Am fost plăcut surprinși de succesul acestui program în rândul consumatorilor. Până acum, am distribuit 5.000 de pungi de colectare și am primit înapoi peste 40.000 de consumabile. Este un un rezultat impresionant care arată clar că există o cerință reală pentru astfel de inițiative”, a menționat Elena Naumenko.
Un pas spre un viitor ecologic
Inițiativele eco ale Philip Morris Moldova țin și de modul în care operează echipa locală. Astfel, flota auto a fost înlocuită cu vehicule hibride. Mai mult, angajații Philip Morris Moldova care dețin automobile electrice au posibilitatea să-și alimenteze mașinile chiar la birou. Asta după ce administrația a instalat o stație electrică de alimentare. Aceasta nu este doar o măsură practică, ci o investiție în viitor, prin care compania își propune să reducă emisiile de CO2 și să sprijine tranziția către o mobilitate mai verde.
Rezultate la nivel global
Pe plan internațional, PMI demonstrează progrese în reducerea amprentei de carbon, precum și în promovarea principiilor de sustenabilitate.
Anul trecut, 320.000 de dispozitive electronice fără fum au fost recondiționate, dublu față de 2021. Dispozitivele care nu pot fi reparate sunt reciclate și utilizate în producție. Astfel, în urma procesului de reciclare a dispozitivelor s-au obținut 315 tone de material mărunțit.
Totodată, 94% din materia primă achiziționată de PMI provine de la furnizori care respectă standarde de mediu stricte, iar 18 fabrici și 11 piețe PMI au fost declarate neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.