Mai puțin de o lună a rămas până la convocarea Adunării Naționale în Piața Marii Adunări Naționale, la inițiativa președintei Maia Sandu, pentru ca moldovenii să confirme voința lor de a mișca Republica Moldova spre Vest, de la Răsărit spre Vest, pentru că la Răsărit, lucru știut, continuă să se insiste pe 9 mai, pe panglica bicoloră, cea cu 3 dungi și, după ce Curtea Constituțională a dat o decizie pe care părtașii acestei panglici o tălmăcesc în favoarea lor, e multă agitație pe contrasens cu adunarea proeuropeană. Astea ar fi două subiecte pe care vreau să le discut astăzi cu cine altcineva dacă nu cu Valeriu Pașa și cu Vitalie Călugăreanu, cei care sunt comentatori veniți frecvent la noi, la Vocea Basarabiei.
Vocea Basarabiei: Pornim în trombă. Cine ar trebui să ajungă în ziua de 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale, astfel încât să existe o voce reprezentativă, ținând cont de faptul că există lifturi, mecanisme de propulsie a opiniilor de jos în sus – primari, deputați, ONG-iști, activiști, influenceri, adică structurile acestea, vasele acestea comunicante de opinii ca și cum există? Și iată, președinta Maia Sandu spune: nu, nouă ne mai trebuie o portavoce a poporului, care să spună vrem sau nu în Europa. Sunt lucruri divergente, complementare sau, în general, n-are rost să punem în felul acesta problema?
Valeriu Pașa: Nu știu dacă are rost sau nu să punem problema, asta fiecare decide pentru sine însuși. Dacă este să vorbim despre cine ar fi cazul să fie, fiecare decide pentru el, eu consider că vor veni cei care se regăsesc în acest deziderat, dar și consider necesar un astfel de eveniment, pentru că nu…
Vocea Basarabiei: Dar dacă se trezesc 1.000.000 de cetățeni care vor să vină?
Valeriu Pașa: O să vină 1.000.000 de cetățeni, o să fie probleme cu circulația transportului în Chișinău…
Vocea Basarabiei: Circulația o să fie pe 1 iunie…
Valeriu Pașa: O să fie o problemă să ajungă toată lumea și să plece înapoi acasă, nu știm, mie îmi este foarte greu să anticip.
Vocea Basarabiei: Nu, dar teoretic dvs. sunteți un teoretician, iată cum asigurăm ca vocea asta pe care o să o auzim pro sau contra în Marea Adunare Națională să fie reprezentativă, sociologic relevantă?
Valeriu Pașa: Bine, contează însăși intenția de a avea un astfel de eveniment, cu cât mai multă lume o să fie, în mod evident, cu atât mai puternic va fi mesajul. Este un mesaj care este transmis și societății din Republica Moldova, pentru că s-a format cumva un fel de percepție de aceasta eronată în societate că, uite, cei care sunt proeuropeni nu sunt atât de mulți.
Vocea Basarabiei: Le-a trecut…
Valeriu Pașa: Cei care-s proruși, ei sunt foarte vizibili și prezenți, inclusiv în aceste proteste ale lui Șor, una-două fac manifestare. Da, nu vine multă lume, dar totuși ei sunt activi, ei sunt prezenți, plus chiar dacă la nivel, dacă putem să spunem așa, de lideri de opinie, politicieni, s-a mai temperat discursul acesta prorus, evită asocierea directă cu regimul fascist al lui Putin, dar la nivel de comunități, iată cum se spune în engleză – grass-roots, la firul ierbii, susținătorii acestor idei propagandistice, toxice sunt foarte activi, agresivi, chiar aș spune, iată îi auzi vorbind despre asta, repetând, răspândind. Deci, cumva s-a schimbat paradigma răspândirii acestor idei toxice, dacă înainte venea de sus în jos, de la politicieni, formatori de opinie, mass-media, care direct asta propagau, acum cei care le culeg din internet, din zvonuri, din alte forme le propagă la nivel local, iată, genericul șofer de microbuz, nu toți șoferii de microbuz, ferească sfântul, dar iată dintre ei sunt și iată sunt istoriile acestea ale oamenilor, că am mers, nu știu, din punctul X până la Chișinău și tot drumul mi-a povestit și mi-a spus, și a repetat toate minciunile propagandei ruse. Se întâmplă acest lucru, plus, elementar, comunitatea internațională, pe de o parte vede susținerea din partea autorităților europene, instituții, liderii statelor europene, declarațiile autorităților, văd rezultatele sondajelor, dar dacă este să te uiți la știri despre Republica Moldova peste hotare, atunci o să vedeți că doar manifestări proruse la Chișinău, dacă se uită cineva și se informează numai din știrile celea se pare că la Chișinău doar prorușii sunt mulți și sunt activi, și-s prezenți și de-acum…
Vocea Basarabiei: Și iaca-iaca cade guvernul.
Valeriu Pașa: Acum eu nu vreau să spun că…, inclusiv lucruri de genul acesta că guvernul nu are susținere, că ideea aderării la Uniunea Europeană nu are susținere reală. Eu nu vreau să spun că toată lumea trebuie să-și lase treburile de pe data de 21 mai și să vină la Chișinău de dragul unei imagini frumoase pentru TV, nu trebuie să simplificăm până în asemenea hal, este doar o componentă, ce contează este un mesaj care este transmis în întreaga societate, dar și în afară, și însuși pretextul. Deci, datorită discuțiilor aprinse din societate: trebuie/nu trebuie miting?; ne ducem/nu ne ducem?; cine participă/cine nu participă?; care-i partid proeuropean/care nu-i proeuropean?; care spune/care nu spune?; care spune, dar nu este? Iată toate aceste lucruri sunt discutate în societate.
Vocea Basarabiei: Sau, pardon, un partid care spune: „Dar noi nu vrem să venim acolo, pentru că acolo o să fie reclamă la PAS”, dar, de fapt, ca și cum ei ca partid au drept să-și facă promovare, dar PAS-ul nu.
Valeriu Pașa: Bine, eu sper foarte mult că această manifestație, într-adevăr, nu se va transforma într-un eveniment de partid al PAS-ului, altfel va fi un eșec veritabil.
Vocea Basarabiei: Dar nici al Șorului.
Valeriu Pașa: Nici al Șorului, nici al oricărui alt partid nu trebuie să fie. Ce contează este că datorită acestor acțiuni, a fost discursul dnei președinte în parlament, apoi a fost această inițiativă cu mitingul, în societate au început discuții, oamenii au început să conștientizeze subiectul, pentru că noi de un an de zile, așa, câte un pic mai discutăm la o emisiune, nu știu dacă știți, s-a schimbat lumea, este ireversibil drumul nostru spre Europa, trebuie să ne detașăm de influența Rusiei, dar la nivel de societate asta nu a fost o prioritate. Da, ne uitam pe sondaje, majoritatea zic: „Vrem să aderăm la UE”, sunt mult mai puțini cei care vor în continuare cu Rusia, cu Uniunea Euroasiatică, dar asta nu a fost o discuție prioritară în societate. Acum, datorită acestor inițiative ale dnei președinte, aceste discuții sunt în top. Și iată noi discutăm aici într-un studio, în alte studiouri oamenii discută asta acasă, oamenii discută asta în comunități, în colectivele lor de muncă, deci să trecem printr-un proces de conștientizare, subiectul a devenit prioritar, noi vedem aceste trenduri în sondaje, iată, noi facem măsurări începând cu luna ianuarie a acestui an…
Vocea Basarabiei: Dvs., WatchDog-ul?
Valeriu Pașa: Bine, mai exact, noi le comandăm și vedem un trend de creștere a suportului pentru aderarea la UE, și este chiar o creștere bruscă din luna martie și până acum.
Vocea Basarabiei: Procentual cum arată acum, cota?
Valeriu Pașa: Acum avem 59 la sută cei care spun că vor aderarea la Uniunea Europeană și aproape 23 la sută cei care spun că vor aderarea la Uniunea Euroasiatică.Și noi măsurăm în mod constant iată așa, în contrast cu două opțiuni, ca să ne dăm seama de preferințe…
Vocea Basarabiei: 59 și cu 23…
Valeriu Pașa: Da, deși dacă am include doar întrebarea dacă cineva dorește aderarea la Uniunea Europeană, da/nu, cred că ar fi un procent mai mare, aici contează și cum pui întrebarea, cert e că este un trend și avem o creștere de 7 la sută într-o lună. Este fulminant și asta se datorează acestor discuții.
Vocea Basarabiei: O să revin la întrebarea formulată în sondaje, pentru că dacă omului îi spui abstract: vreți ca Moldova să ajungă undeva – e una, dar dacă găsești o întrebare care-l vizează pe el direct: „Vrei să ai un pașaport cu care să intri ca cuțitul în unt până în Germania?”, probabil e alta. Vitalie Călugăreanu, corespondentul Deutsche Welle, după 21 mai ce va scrie uitându-se la mulțimea care se va aduna acolo, cât de reprezentativ, de exemplu, o să fie tăblie Anenii Noi, tăblie Briceni sau o să vină șoriștii, că ei așa au amenințat că o să ceară și ei dreptul de a vorbi la microfon, de a spune clar, pentru că și ei sunt reprezentanții poporului? Cum dumneata vei relata la Deutsche Welle despre reprezentativitatea acestor oameni? Și aici fac un mic preambul, pentru că iată Valeriu zice de taximetriști, instituția taximetriștilor, care intoxică sau, dimpotrivă, dezintoxică mințile oamenilor. Eu am găsit recent doi tipi formidabili, gropari la cimitirul de la Costiujeni. Dle, chiftesc de idei, deci, pro-putiniști, am scris despre ei și e de mirare, când sunt ca niște burete, umpluți de teze de acestea, parcă sunt parașutați, nu știu, și e adevărat că aghesmuiți, dar iată pe oamenii aceștia cum îi iei în calcul, cum o să îi integrezi acolo? Deci, trebuie să le dai și lor cuvântul sau nu? Doi: insist să punem în paralel că avem instituții reprezentative care cu asta se ocupă, promovează în sus lideri de opinie, promovează în sus părerile, cine altul dacă nu primarul știe mai bine ce crede lumea ș.a.m.d.? Și când colo noi facem o acțiune, adică președinția convoacă o acțiune care, Valeriu a spus, trebuie să balanseze, să contracareze această impresie în exterior, inclusiv la Deutsche Welle, că nu doar Șor a monopolizat piața, inclusiv să vedem dacă nu cumva pe bune moldovenilor le-a trecut.
Vitalie Călugăreanu: Da, în primul rând, eu sper ca după această Adunare „Moldova Europeană” să pot pune titlul acestui material de care ziceați dvs. „Moldovenii au demonstrat că vor în Uniunea Europeană”, eu sper foarte mult că o să am temei din ceea ce se întâmplă să pun acest titlu. Da, e o întrebare care macină pe multă lume, inclusiv pe noi, pe jurnaliști, cum o să se asigure prezența tuturor segmentelor societății la această adunare a cetățenilor. Eu sper că în Piața Marii Adunări Naționale vor fi, în primul rând, cetățeni ai Republicii Moldova care au o opțiune clară de integrare europeană.
Vocea Basarabiei: Vitalie, îmi cer scuze că insist, dar atunci când scriam despre aceștia recompensați cu tușonkă, noi spuneam că aceștia au venit cu 200 de lei, le-au dat tușonkă, e clar, dar cum o să avem o voce autentică la care o să putem apleca urechea, spune: „Da, dle, moldovenii au opțiunea proeuropeană”? Dvs. știți cumva cum se autoorganizează societatea, că nu așteaptă doar să facă comitet de la președinție, cum oamenii aceștia care discută, iată, Valeriu spune, deja drojdia asta cum e, coagulează sau nu?
Vitalie Călugăreanu: Eu cred că aceste organizări de care ziceți au loc pe două dimensiuni: pe de o parte, primarii încearcă să lucreze cu cetățenii în măsura în care ei au această pârghie, organizațiile societății civile, noi, jurnaliștii, prin munca pe care o facem, lucrăm iarăși în sensul popularizării acestei idei, pe de altă parte, lucrează cei care sunt plătiți de ruși, de Moscova, pentru a face haos în această zi și pentru a discredita ideea acestei adunări, pentru că se știe că Rusia vrea cu orice preț să blocheze parcursul european al Republicii Moldova și o nereușită a acestei adunări a cetățenilor ar fi un motiv pentru Rusia să jubileze și să spună: „Uitați-vă, moldovenii, de fapt, nu vor în Europa”.
Vocea Basarabiei: Ce ar însemna nereușită? Busculade, puțini oameni sau ce?
Vitalie Călugăreanu: Asta ar însemna busculade, îmbrânceli cu poliția, tabere diferite și scandări de mesaje diferite în diferite regiuni ale pieței. Asta n-ar fi de dorit să se întâmple și sper să nu se întâmple. Acum, dacă ne uităm la mesajul pe care l-a transmis Maia Sandu, către cine a transmis acest mesaj atunci când a făcut anunțul acestei adunări, ea s-a referit la partidele proeuropene, s-a referit la cetățenii cu viziuni proeuropene și a spus că este o Adunare Națională „Moldova Europeană”, a dat clar de înțeles direcția acestuia și de ce se organizează acest miting. Și din punctul acesta de vedere am văzut și cine au reacționat primii, partidele ostile integrării europene sau fals proeuropene au reacționat primele și au spus că vor veni și e clar de ce vor să vină.
Vocea Basarabiei: Pentru că le ia preșul de sub picioare.
Vitalie Călugăreanu: Nu, cred că aceste partide vor să vină tocmai pentru a provoca, tocmai pentru a genera haos la această adunare și aici e important ca structurile de forță să…
Vocea Basarabiei: Și aici e întrebare și către dvs. la fel – poate autoritatea care convoacă adunarea să zică nu formațiunilor politice, nu grupuri distincte, clare, care să reprezinte formațiunile politice, adică atunci ce faci?
Vitalie Călugăreanu: Dar nu cred că poți să interzici oamenilor care au diferite viziuni politice să vină în piață, asta dacă nu vin în mod…
Vocea Basarabiei: Dar dacă ei de asta vin – să facă busculade, să provoace lumea, să facă tabloul general?
Vitalie Călugăreanu: Altceva vreau să zic, adică ei oricum au această posibilitate, important e să nu vină în grupuri mari, pentru că dacă vin în grupuri mari atunci au această putere de a agita spiritele și cu diferite drapele și sloganuri ș.a.m.d., pe de altă parte, important e cine urcă în scenă, dacă va exista, mă tem să zic, filtrul, dar cam asta ar trebui să existe.
Vocea Basarabiei: Exact acolo ajungem îndată.
Vitalie Călugăreanu: Atunci s-ar putea ca, de exemplu, dacă mă întrebați pe mine dacă o să văd, eu o să merg la această adunare, în primul rând și ca jurnalist, dar și ca cetățean, și dacă o să văd că intră în scenă – cine să zic? – Ivan Ceban, de exemplu, sau Ion Chicu, sau un alt personaj despre care se știe clar că nu face, nu lucrează pentru interesele clare ale Republicii Moldova…
Vocea Basarabiei: Dar unu-i primar, altul a fost prim-ministru, cum să-i interzici?
Vitalie Călugăreanu: De acord, da, și asta este marea provocare a celor care organizează, vreau să văd cine va fi moderatorul acestei adunări.
Vocea Basarabiei: Comitetul. Să-l întreb pe Valeriu Pașa, dacă dumneata ai face un comitet, că trebuie să existe cineva care stă cu microfonul în mână, deschide adunarea, spune: „Bună ziua, bine ați venit! Ia acum să facem un regulament, nu mai mult de 7 minute, ordinea în care s-au înscris sau ordinea în care au strigat”, cum se face asta?
Vitalie Călugăreanu: De cancelarie.
Valeriu Pașa: Și în cazul dat cred că guvernul, ceea ce, nu știu, bine, cel puțin este mai OK dacă cu asta o să se ocupe niște funcționari decât dacă s-ar ocupa politicienii. Este foarte greu să găsești acest echilibru, eu nu cred că va fi găsit un compromis care va satisface toată lumea, va lăsa spații pentru atacuri, pentru interpretări. Bunăoară, același Ion Ceban, dacă nu o să urce în scenă o să facă tămbălău, Ion Ceban și dacă o să urce în scenă o să facă tămbălău, acesta este felul lui de a face politică.
Vocea Basarabiei: Dar cu steluțe.
Valeriu Pașa: Mai mult ca atât, doar ei sunt mult mai multe partide și sunt partide față de care nu sunt întrebări dacă sunt proeuropene, sunt partide față de care, la fel, retorica lor mereu a fost proeuropeană, dar acțiunile au adus mult prejudiciu. Dvs. spuneți de fost prim-ministru, dar pe Filat îl urcăm pe scenă? Dar pe Iurie Leancă, care a semnat Acordul de Asociere, îl urcăm pe scenă? El este proeuropean sau nu? Deci sunt niște dileme mult mai adânci decât așa, discuții.
Vocea Basarabiei: Dar nu ne vom trezi că Filat o să fie organizatorul?
Valeriu Pașa: Discuții în zeflemea. Lucrurile sunt complicate, dna președintă, care a venit cu această inițiativă, trebuie să-și asume inclusiv toate cucuiele politice care vor urma din cauza acestor reacții și să-și spună poziția. Ai pornit – asumă-ți, cine-i bun, cine-i rău, pe cine îl rabzi, cine e rău dar îl rabzi.
Vocea Basarabiei: Știți unde împing eu discuția noastră? Spre falsa democrație, care uneori îi împiedică pe politicieni, pe cei…
Valeriu Pașa: Pe politicieni să spună lucrurilor pe nume.
Vocea Basarabiei: Da, pentru că vă dau un exemplu abstract, dar destul de concret, aici în studio de atâtea ori s-a vorbit, în special Igor Boțan spune: „Cum poți să te prefaci că nu vezi, să ai ochelari de cal, când Șor pe față cumpără votanții?” și acum, mai nou, la găgăuzi le-a spus foarte clar: „Vreți GagauzLand, votați primarul meu”. Deci, asta numai partid nu-i, asta-i comerț, asta-i negoț, foarte bine asta el face. Și atunci, cum el, de fapt, driblează democrația pe față, iar democrația zice: „Da, trebuie să umblăm cu mănuși albe”?
Valeriu Pașa: Dle Botnaru, el nu driblează democrația, el driblează sistemul putred, corupt și fricos al justiției din Republica Moldova, iată ce driblează acești escroci, pentru că acestea nu sunt partide politice, sunt grupări criminale organizate. Și dacă justiția și-ar face treaba, astăzi nu am avea dileme de genul: dar acesta să urce pe scenă sau nu? Pentru că ar sta la închisoare și de acolo la miting nu poți să vii. Așa-i obiectiv, deci trebuie să separăm.
Vitalie Călugăreanu: Exact.
Valeriu Pașa: În același timp, noi avem un fel de duplicitate de asta, absolut perfidă, pe de o parte, toată lumea tot înțelege, dar trebuie să respectăm, nu că aparențele, dar bunele maniere ale statului de drept.
Vocea Basarabiei: Corectitudine politică, într-o vreme se spunea.
Valeriu Pașa: Ei nu-s condamnați, pot să facă politică. Șor e condamnat. Ei și ce? El personal e condamnat, partidul lucrează bine-mersi și mută sacoșele cu bani prin raioanele din Republica Moldova. Nu poți găsi o combinație funcțională între aceste două, ori mergi și calci în picioare principiile statului de drept, prezumția nevinovăției și nu știu ce, pentru că avem justiția pe care o avem și îți asumi, ori zici OK, facem abstracție de asta și facem politică într-un cadru democratic de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Este ipocrit? Este ipocrit! Dar eu vreau să văd cine o să ofere soluția. Respectiv, eu consider că pentru a evita toate acestea, soluția cea mai bună ar fi, în genere, să evităm partidele politice în scenă cu discursuri, toate partidele, că e PAS, că e oricare alt partid politic, lideri politici nu au ce căuta, părerea mea, pentru a evita exact aceste discrepanțe. Pe de o parte, este un plus, din punctul meu de vedere, cel mai important lucru după apelul dnei președinte este că nici un partid politic, nici unul, nici socialiștii, nici Șor măcar, nu au ieșit să se declare împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Eu cred că este un aspect foarte important, chiar dacă știm foarte bine că mint mulți, foarte mulți dintre cei care au sărit și au zis că da, noi susținem, dar este un moment foarte important, asta arată până și păpușile Kremlinului, înțeleg că în Republica Moldova să te opui astăzi aderării țării la Uniunea Europeană este, din punct de vedere politic, foarte periculos.
Vocea Basarabiei: De ce? E rușinos să stai cu Putin într-o bancă?
Valeriu Pașa: Nu! Cine are treabă cu rușinea, Ilan Șor treabă cu rușinea să aibă? Glumiți? Sau Igor Dodon?
Vocea Basarabiei: E compromițător, să zicem așa.
Valeriu Pașa: Este costisitor din punct de vedere politic, adică o să pierzi niște voturi potențiale sau îți limitezi, foarte mult îți îngustezi capacitatea de a atrage bazinul electoral așa-numit, de asta nici măcar Șor, care deschis face agenda Rusiei, propagă, numai nu a susținut deschis războiul, deci, agresiunea, deși tot restul, inclusiv legat de război, toată propaganda, toate minciunile ruse le propagă. La fel socialiștii, comuniștii, Vladimir Voronin, părintele-fondator al integrării europene a Republicii Moldova, nu s-a expus absolut deloc. Eu nu știu, bine, nu o luați drept critică, dar mai apare câteodată, iese din buncăr, iată a fost, a pus flori la Lenin, nu înțeleg de ce jurnaliștii nu reușesc să smulgă dintr-însul niște răspunsuri. Același Ceban care, da, a condamnat Rusia, a recunoscut că Rusia este agresoare, așa, cu jumătate de gură…
Vitalie Călugăreanu: …și la foarte mult timp după începerea agresiunii.
Valeriu Pașa: Da, și niște audiențe micuțe, așa, nu cumva să-l audă electoratul său fost tradițional, generica mătușică vorbitoare de limbă rusă din sectorul Botanica. Generica, nu încerc să pun toată lumea într-o oală, dar acești politicieni reușesc să manipuleze presa, opinia publică, este și o problemă a partidelor veritabil proeuropene, că nu reușesc să se angajeze într-o dezbatere eficientă cu aceste partide eminamente proruse și să îi scoată la iveală, elementar spun, iată comuniștii n-au spus niciun cuvânt. Deci, un an și două luni este de la agresiunea Federației Ruse în Ucraina, dar Partidul Comuniștilor nu a scos un cuvânt. Cum e posibil așa ceva?…
Vocea Basarabiei: Parteneri cu Partidul Socialiștilor.
Valeriu Pașa: Sunt parteneri, sunt partid parlamentar, apar constant în sondaje, nici un jurnalist nu a scos dintr-înșii o declarație. (…)