VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Cine pierde atunci când câștigă acei, care reușesc să se strecoare printre picăturile de ploaie?

Bine v-am găsit sau bine ne-ați găsit cu o ediție specială a emisiunii duminicale, pe care o punem la rubrica „Electorala 2023”, pentru că ne așteaptă alegerile locale, în unele cazuri e vorba de primul tur, și este firesc să discut astăzi cu Igor Boțan despre linia de start, relativ suntem la startul campaniei electorale, despre condițiile în care se desfășoară alegerile, mizele acestor alegeri. Încercarea de a le despărți de factorul politic, după mine nu e o încercare cu șanse, pentru că oricum ai da, orice alegeri în condițiile Moldovei, și nu doar, sunt alegeri politice, chiar dacă e vorba despre ambuteiaje, țevi, arhitectură, căldură ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Întâi și întâi, vreau să vă întreb pe dvs. dacă norma legală s-a asigurat ca alegerile să nu fie fentate, ca acei care se înscriu în cursa electorală să beneficieze de condiții egale, pentru că știm, de fiecare dată concurenții se plângeau, în special după alegeri, că au avut condiții inegale, că au avut bani mai puțini decât alții etc. Acum, legislatorul s-a asigurat, a înarmat Comisia Electorală cu norme, cu reglementări care îi pun în condiții egale pe toți concurenții?

Igor Boțan: Trebuie să spunem că noul Cod electoral, adoptat acum aproximativ un an, în decembrie 2022, este un document de o calitate foarte bună. Oricum există încă probleme și aceste probleme apar atunci când practicăm activitatea în alegeri. Chiar recent am văzut la Comisia Electorală Centrală discutarea pe marginea începerii campaniei electorale și chiar în primul articol vedem că există probleme acolo unde sunt definițiile referitoare la ce e agitația electorală. Agitația electorală presupune și pregătirile de alegeri, de exemplu, fac parte din agitația electorală și asta creează probleme, pentru că ne amintim din experiență, chiar ex-președintele Vladimir Voronin spunea: „Noi pregătirile pentru alegeri le începem a doua zi după ce le câștigăm…

Vocea Basarabiei: …și nimeni nu ne poate împiedica să difuzăm ziare și…”

Igor Boțan: Exact! Acum, Comisia Electorală Centrală a fost sesizată, pentru că actualul partid de guvernământ, chipurile, ar fi început, și a început pregătirile de alegeri înainte de începerea oficială a campaniei electorale.

Vocea Basarabiei: Da, multă lume a primit în căsuța poștală „floricele”.

Igor Boțan: Și nu numai asta, încheierea contractelor, dacă încheierea contractelor, de exemplu, cu agenți, cum este „Poșta Moldovei”, care distribuie materiale ș.a.m.d., de ce această încheiere de contracte să nu se facă în avans, chiar pregătirea materialelor poate fi făcută în avans, pentru că…

Vocea Basarabiei: Dle Boțan, și atunci legislatorul de ce nu a prevăzut toate astea, cum n-a prevăzut situația cu partid interzis pentru dăunarea?…

Igor Boțan: Pentru că practica întotdeauna e deasupra gramaticii.

Vocea Basarabiei: Bine, dar legislatorii de asta sunt oameni cu picioarele pe pământ, ca să-și imagineze unde, de unde?

Igor Boțan: Am adus un singur exemplu care arată că poți să faci un document, să pregătești un document cât se poate de bine, cu diligență ș.a.m.d., și într-un moment dat iată găsești o astfel de problemă care, din punctul de vedere al buchiei legii, cei care au contestat aveau dreptate, pe de altă parte, Comisia Electorală Centrală atunci când examinează spune: „Dlor, noi trebuie să înțelegem că nu putem verifica când au început ei pregătirile de campanie, e una pregătirile, și e alta startul deja când te adresezi către alegători”.

Vocea Basarabiei: Stop! Aici vreau să vă întreb, exact aici e un moment principial – este sarcina Comisiei Electorale Centrale și ce spune legea mai ales, sau este sarcina concurenților să se vegheze unii pe alții și să semnaleze încălcările?

Igor Boțan: În cazul despre care vorbim s-au sesizat concurenții partidului de guvernământ, care au vrut să arate…

Vocea Basarabiei: Dar ca principiu de funcționare, juridic?

Igor Boțan: Ca principiu, Comisia Electorală Centrală este cea care are experiență și trebuie să vegheze ca normele să fie înțelese și aplicate fără echivoc.

Vocea Basarabiei: Am înțeles, dar n-are atâția, cum Consiliul Audiovizualului uneori spune: „N-avem noi atâția ochi și atâtea aparate ca să monitorizăm tot ce se difuzează pe internet și pe televiziuni”, la fel și CEC-ul probabil că nu poate să știe dacă la Botanica au ajuns „fluturașii” lui Lilian Carp sau n-au ajuns. Apropo, noi avem voie să folosim numele concurenților în emisiunea noastră?

Igor Boțan: Ca exemple cred că da.Noi nu agităm cetățenii, noi discutăm pe marginea unor subiecte care au fost dezbătute. De exemplu, cu „fluturașii” lui Lilian Carp problema a fost dezbătută de Comisia Electorală Centrală încă în luna iulie, și acolo s-a găsit o soluție, apropo, ca acei care ne privesc să se convingă că actuala Comisie Electorală Centrală este imparțială, prima sancțiune pe care a primit-o pentru această campanie electorală a fost chiar partidul de guvernământ. Și asta e un alt indicator foarte…

Vocea Basarabiei: Că nu stă în buzunarul PAS-ului, așa cum pretind unii?

Igor Boțan: Că nu stă în buzunarul PAS-ului – 1 și al doilea lucru – că PAS-ul care a votat această lege, iată că nu prea…

Vocea Basarabiei: O ia în frunte?

Igor Boțan: Nu prea a înțeles ce a scris în această lege. Deci, Comisia Electorală Centrală își desfășoară activitatea așa cum se cuvine, dar iată apar astfel de formulări cum este noțiunea de agitație, care presupune că și pregătirea, nu doar difuzarea materialelor de agitație, dar pregătirea, și concurentul electoral spune: „Păi, bine, dacă noi avem doar o singură lună de zile pentru a comunica cu alegătorii, de ce să nu avem dreptul să pregătim materialele, să încheiem contractele cu tipografiile, cu poșta, de distribuire, în momentul de start al campaniei să fie momentul în care aceste materiale agitaționale ajung pe”…

Vocea Basarabiei: Am înțeles, deci, CEC-ul…

Igor Boțan: Un exemplu, cel mai simplu exemplu care arată că orice document, oricât de bine ar fi pregătit, poate avea lacune și aceste lacune se descoperă atunci când începi să practici meseria respectivă și, da, Comisia Electorală Centrală este obligată…

Vocea Basarabiei: …să sistematizeze aceste lacune și să propună legislatorului să le recupereze, eventual, prin modificări la lege.

Igor Boțan: Exact! Dar care e problema? Că noi am avut Codul electoral precedent, care a fost în vigoare timp de 25 de ani, adică un sfert de veac, și iată lucrurile care într-o situație nouă sunt preluate din legislația veche, iată când concurenții electorali sunt vigilenți, ei scot în evidență toate lucrurile acestea. Deci, orice document, oricât de bine ar fi el pregătit, el conține lacune, contează buna-credință atât a celor care aplică legea și administrează alegerile, cum este Comisia Electorală Centrală în cazul acesta, și noi, observatorii, respectiv concurenți electorali. Aici concurenților electorali trebuie să le spunem: „Mulțumim, foarte bine că procedați de această manieră, pentru că în acest fel scoatem în evidență lacunele”.

Vocea Basarabiei: Deci, concluzionăm: din răspunsul dvs. rezultă că monitorizarea este o sarcină a CEC-ului, dar și concurenții trebuie să se urmărească unii pe alții ca să nu fure harbujii din gospodărie. Să mai trecem pe lista CEC-ului, ce are de făcut CEC-ul și dacă își onorează aceste sarcini, dacă este în competența CEC-ului să decidă dacă sunt concurenții onești, demni de a fi incluși pe buletinele de vot, deci, în afară de restul sarcinilor tehnice, cum ar fi organizarea funcționării sucursalelor subdiviziunilor, să aibă toți pixuri, să aibă urne de vot, să fie acreditați observatorii etc. Deci din sarcinile principiale, foarte importante, ca să funcționeze mecanismul, ce mai are de făcut CEC-ul astfel încât nimeni după asta să nu le reproșeze că au stat cu ochii închiși, cum se practică la ruși?

Igor Boțan: Este o inovație în acest Cod electoral, că în sarcinile Comisiei Electorale Centrale intră nu doar administrarea alegerilor, ca o instituție care doar administrează, ci și o suprasarcină – să vegheze dacă concurenții electorali sunt finanțați corect, este scrisă în mod expres această sarcină sau suprasarcină în Codul electoral.

Vocea Basarabiei: Deci, asta după „kulioace” și după tot felul de finanțări constatate juridic?

Igor Boțan: Da, și Comisia Electorală Centrală, aici trebuie să recunoaștem că a făcut un supraefort după adoptarea noului Cod electoral a avut de adoptat peste 40 de regulamente sau renovarea celor vechi, astfel încât cu ajutorul acestor regulamente să poată administra întreg procesul electoral. Printre sarcini s-a regăsit și această activitate – munca cu trezorierii partidelor politice. Deci din 60 de partide politice pe care le avem actualmente în Republica Moldova, Comisia Electorală Centrală a reușit să înregistreze reprezentanții a 55 de partide în calitate de trezorieri, care au fost instruiți astfel încât raportarea financiară a partidelor politice să fie adusă la cele mai înalte standarde.

Vocea Basarabiei: Adică să nu mai spună nimeni după asta că n-am știut cum se raportează?

Igor Boțan: Și acești trezorieri înregistrați la Comisia Electorală Centrală sunt responsabili de finanțarea…

Vocea Basarabiei: Din cei 55, câți s-au înscris în cursă?

Igor Boțan: Asta e o problemă foarte interesantă, noi avem 60 de partide înregistrate, dintre ele în această campanie electorală s-au înscris 36 de partide. Deci este exact ceea ce presupuneam, pentru că experiența din anii anteriori arată că de la o doime până la două treimi din partidele care există, care sunt înregistrate participă la alegeri, dar aici trebuie să facem o delimitare foarte clară, deci, aceste 36 de partide participă absolut neuniform în această campanie, unele partide au acolo într-o localitate…

Vocea Basarabiei: Doar în Găgăuzia sau doar într-o…

Igor Boțan: Da, de exemplu, dacă vorbim de Partidul „Bugeacul Nostru”, doar în Găgăuzia își înregistrează candidații. Dacă ne uităm la municipiul Chișinău, apropo, asta ca să știe alegătorii și cei care ne privesc, este al optulea scrutin electoral local municipal, de la declararea independenței Republicii Moldova, asta înseamnă că s-a acumulat destulă experiență și statistică astfel încât să putem vorbi și despre așteptări. Din acest punct de vedere, da, așteptările se confirmă, participă de la jumătate din partidele existente până la două treimi, 36 de partide din 60 se înscriu în această marjă. Și cel mai interesant lucru este că majoritatea dintre aceste partide vor să participe la alegerile pentru Primăria municipiului Chișinău.

Vocea Basarabiei: Câte din ele după asta se înscriu și la parlamentare?

Igor Boțan: La parlamentare se înscriu mai puține, mult mai puține, pentru că la parlamentare e nevoie…

Vocea Basarabiei: Adică este o legătură între rezultatele localelor și înscrierea în cursa pentru parlamentare?

Igor Boțan: Sigur, alegerile locale sunt fundamentale atât pentru sistemul de partide, cât și pentru viitoarele coaliții politice.

Vocea Basarabiei: Adică, simplist vorbind, în alegerile locale ei își arată mușchii sau lipsa acestora?

Igor Boțan: Multe lucruri le arată în alegerile locale, dacă spuneam, iată avem 60 de partide, Comisia Electorală Centrală a convins 55 dintre ele, dacă comparăm 55 care și-au înregistrat trezorierii și cu 36 care participă la principalul scrutin care arată mușchii, cum zici, ai partidelor politice, vedem o diferență. Acum în aceste alegeri locale vedem foarte multe lucruri, primul lucru pe care îl avem – potențialul organizatoric al partidelor. Din 60 de partide doar 36 au un anumit potențial organizatoric, hai să-i spunem așa, celelalte sunt găoace deșarte, pentru că, dacă nu participă la aceste alegeri, care e sensul partidului? Potrivit legislației, participarea, lupta pentru putere, nu participi la alegeri, practic nu exiști.

Vocea Basarabiei: Haideți să vă întreb exact aici, sunt partide care nici măcar candidați din interior nu au, sunt nevoiți să pescuiască din zona unor ziși independenți sau, de exemplu, iarăși, dacă e vorba să folosim cu titlu de exemplu, se duc la niște juriști notorii, la niște figuri importante ale studiourilor de televiziune și îi roagă pe aceștia să îi reprezinte în campanie. Și atunci?…

Igor Boțan: Și atunci e dreptul lor, trebuie să înțelegem că e dreptul cetățenilor la…

Vocea Basarabiei: Dreptul lor, dle Boțan, dar un cetățean care stă acum la televizor și se uită, oare nu înțelege că pe el îl prostesc cu instrumente democratice?

Igor Boțan: Înțelege foarte bine și sondajele de opinie vă răspund la toate întrebările dvs. Ne uităm la sondajele de opinie și din aceste sondaje de opinie desprindem că din 60 de partide sunt cotate, hai să spunem, 10, maximum 10, inclusiv cele care au mai puțin de 1% suport din partea cetățenilor.

Vocea Basarabiei: Și atunci de ce se înscriu în această cursă, de ce ne bâzâie aceste partide?

Igor Boțan: Pentru că au acest drept și pentru că dreptul lor este să încerce, pentru că…

Vocea Basarabiei: Deci, vorba lui Churchill: „democrația e așa cum este”?

Igor Boțan: E așa cum este, da. Și iarăși trebuie să reamintim hotărârea Curții Constituționale din februarie 2020 privind liberalizarea înregistrării partidelor, când Curtea Constituțională a considerat că anumite norme din Codul electoral, din Legea partidelor sunt neconstituționale, pentru că ridică bariere în realizarea dreptului cetățenilor la asociere în partide, au liberalizat timp de 4 ani de zile cât au trecut de atunci, aproape 4 ani de zile, numărul partidelor a crescut cu 25%, adică cu o pătrime, iar dacă ne uităm la calitate…

Vocea Basarabiei: Dar populația a cam scăzut.

Igor Boțan: Populația a scăzut, este adevărat, nu, stați că aici mai este o problemă, populația nu a scăzut, că…

Vocea Basarabiei: Nu, eu zic că au cam plecat peste hotare și nu se asociază.

Igor Boțan: Da, dar ei figurează, toți cetățenii figurează în registrul…

Vocea Basarabiei: De acord, dar nu pe listele de partid.

Igor Boțan: Da.

Vocea Basarabiei: Eu am să vă rog în mod special să vorbim despre decizia Curții legată de interdicția pentru cei care sunt bănuiți, suspectați și dl Tănase a explicat pentru un fost deputat foarte amănunțit care-i deosebirea și de ce ar exista o contradicție, dar înainte de asta totuși să consumăm această întrebare naivă, provocatoare, în mod deliberat – de ce totuși candidații fără șanse se înscriu, doar ca să își ridice acțiunile, o ipoteză, după alegeri să-și negocieze niște posturi, niște funcții? De ce lumea nu lasă totuși să se producă o competiție, să zic așa, lucrativă, între oamenii care de bună seamă au soluții pentru probleme?

Igor Boțan: Eu cred că la întrebarea asta pot răspunde doar etologii, în Republica Moldova avem specialiști în domeniul etologiei, adică cei care studiază comportamentele atât ale ființelor vii…

Vocea Basarabiei: Etologii, asta de la etică?

Igor Boțan: Nu, e legată de comportament, deci de programele care sunt înscrise în genele noastre de la începuturi, hai să spunem așa, oamenii vor să se manifeste, este un instinct, dacă putem spune așa, un impuls interior, oamenii vor să se manifeste și iată că…

Vocea Basarabiei: Da, dar, uite, de exemplu, îmbraci niște slipuri cu bour pe ei și te manifești și după aia așa te manifești că-ți tai creanga de sub tine. Acum internetul permite, te manifești, dle.

Igor Boțan: Se întâmplă și astfel de lucruri, sunt și astfel de lucruri, totul depinde de cum oamenii interpretează astfel de manifestări, unii iată greșesc, manifestându-se de această manieră.

Vocea Basarabiei: Nu, omul e foarte sincer, mai ales post-scandal, comportamentul chiar te dă pe spate, dar, mă rog, asta e treaba d-lor. Vreau să vă rog să ne explicați pentru ascultători ce s-a întâmplat cu această decizie a Curții, după aia intervenția parlamentului, așa un „likbez” să ne faceți de ce Curtea a stricat planurile parlamentului și până la urmă totuși s-a pus un filtru în fața celor care ar fi luat bani din exterior?

Igor Boțan: Democrația e bazată pe principii, pe reguli, și Curtea nu a stricat jocul parlamentului, dimpotrivă, Curtea Constituțională a reparat o greșeală pe care a comis-o parlamentul. Dacă pornim de la norma legală, oamenii trebuie să fie…

Vocea Basarabiei: Ca să fie clar termenul folosit de mine, a stricat jocul în sens că parlamentul credea că iată a pus baraj bine intenționat, să nu ajungă hoții și furăciunile în scrutin, dar Curtea Constituțională a spus: „Da, contează intenția, dar și mai mult procedura”. Acum, vă rog!

Igor Boțan: Deci, acum răspunsul e următorul: cei care merită să fie pedepsiți trebuie să fie pedepsiți în baza unor dovezi, deci nu doar ceea ce avem noi, impresia că ei încalcă legea sau tot felul de lucruri care pot fi adevărate, dar atât timp cât ele nu sunt dovedite nu poți sancționa un cetățean, nu-l poți priva de un drept fundamental, cum este dreptul de vot pasiv, adică dreptul de a fi lipsit de posibilitatea de a participa la alegeri. Curtea a interpretat corect acest lucru, parlamentul probabil din cele mai bune intenții a vrut să pună bariere, însă aceste bariere pe care le-a ridicat s-au referit la aproape 5.000 de membri ai partidului care a fost declarat neconstituțional. Și atunci a apărut întrebarea – oare toți cei 5.000 de membri sunt vinovați de faptele pe care le-au comis liderii acestei formațiuni?

Vocea Basarabiei: Maximum 5, 5.000 și 5…

Igor Boțan: Da, și aici iată au apărut aceste, hai să spunem așa, interese care pornesc de la atribuții, parlamentul a pornit în cele mai bune intenții, „dlor, avem un partid care exploatează sărăcia cetățenilor din Republica Moldova, îi corupe, le face cadouri în schimbul obținerii votului acestora, deci, hai să-i pedepsim”. Foarte bine, îi pedepsiți, dar comisia parlamentară specializată a organizat dezbateri, în cadrul dezbaterilor au fost exprimate atât din partea reprezentanților partidelor politice, cât și din partea observatorilor în cadrul alegerilor temeri că această abordare a parlamentului va fi dată peste cap de…

Vocea Basarabiei: Ceea ce s-a și întâmplat.

Igor Boțan: Ceea ce s-a întâmplat, da.

Vocea Basarabiei: Dar aici apare întrebarea, dle Boțan, și ne ducem în zona dezbaterilor, dar cum îi pedepsești sau dacă îi pedepsești pe oamenii care acceptă cu bună știință pachete alimentare contra voturilor, care acceptă 200 de lei la votarea în zona transnistreană sau pe aproape? Deci, pe aceștia îi sancționezi sau îi lași în pace?

Igor Boțan: Cum îi sancționezi? Dacă îl prinzi pe cetățean, legea prevede, și a fost modificată recent, în 31 iulie, dacă îl prinzi în flagrant că îți cumpără votul – da, îl pedepsești pe cel care cumpără votul, dar dacă sunt doar presupuneri și presupunerile acestea sunt doar fundamentate, de fapt, prin modul, prin comportamentul electoral, oricum îi poți pedepsi pe cei care au pus la cale această mașinărie. Și ea a fost pusă la cale știm de cine, au fost scoși din competiția electorală de 4 ori candidații acestei formațiuni, respectiv îi pedepsești pe cei în privința cărora ai dovezi confirmate într-un proces judiciar, iar pe ceilalți, te adresezi către ei și încerci să-i recuperezi ca buni cetățeni ai Republicii Moldova, le spui: „Oameni, înțelegeți că voi, de fapt, procedați greșit, aceștia care cumpără votul, voi nu știți care sunt”…

Vocea Basarabiei: Și poate peste 4-5 cicluri electorale le va veni mintea la loc, dar până atunci o să spună: „A furat, dar ne-a dat și nouă”…

Igor Boțan: Exact, acesta e pericolul, dar prin asta se deosebește o democrație bazată pe lege, că discuți cu cetățenii, că le explici, altminteri nu se poate. Eu știu formula, formula se aplica bolșevicilor, bolșevicii în anul 1917, dacă autoritățile închideau, și ei aveau 40 de ziare, dacă închideau un ziar, făceau un scandal la nivel mondial, cum au luat puterea prin lovitură de stat, au închis toate celelalte…

Vocea Basarabiei: Dictatura proletariatului.

Igor Boțan: Dictatura, da, și au explicat: avem nevoie de democrație, 5 minute de democrație adevărată, pentru ca ulterior să ne instaurăm dictatura noastră și să vă arătăm cum stau lucrurile. (…)

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.