VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO / Centrul de Terapie și Educație „ARGO”

Suntem la Centrul de Terapie și Educație „ARGO” din orașul Florești. În imagine este Elena Gheorghiță, locuitoarea orașului. Elena are 2 copii. Fetița mai mică, Evelina, este un copil cu tulburări din spectrul autist.

Elena Gheorghiță, mamă La dânsa problematica e că nu vorbește. Nu socializează. Dar deja în ochi se uită. Se întoarce la nume. Se încadrează în jocurile pe care i le pun Dna Corina și Dna Victoria. Adică e mult mai comunicabilă.

Rezultatele despre care vorbește Elena, copila le-a obținut la Centrul de Terapie și Educație „ARGO”. Aici Evelina nu doar a învățat că fie comunicabilă, dar mai și citește.

Citim toate cuvintele împreună. Mama este bună. Bravo!

Mama fetei este foarte mândră. Copilul ei, care va merge la anul la școală, va putea să se integreze mai ușor în comunitatea școlară, spune Elena. Printre pedagogii care îi sunt alături Evelinei se numără și Victoria Curteanu. Aici la „ARGO” mai des vin părinții cu copii cu tulburări din spectrul autist, spune Victoria Curteanu.

Victoria Curteanu, pedagog Un copil a venit la noi pe partea de vorbire. Dar noi am sesizat că nu putem să lucrăm la vorbire atâta timp cât nu o să putem pune la loc disciplina. Primele activități, chiar îmi arunca toate jucăriile, alerga, fugea pe ușă. Eu mă duceam după el, eram foarte insistentă. Până am stabilit împreună niște reguli și acum chiar comunică foarte frumos și asta mă bucură. Părinții sunt foarte bucuroși că comunică cu ei acasă, că deja nu se opune la multe activități. Dar rezultatul l-am obținut timp de 2 săptămâni.

Istorii din acestea sunt foarte multe la Centrul „ARGO”, unde copiii și adulții mai beneficiază și de fizioterapie, kinetoterapie, psihoterapie şi servicii de masaj terapeutic. Ala Stîrcu, conducătoarea Centrului de Terapie și Educație „ARGO” și Președinta Asociației Obștești „Paideia” spune că acest Centru este unic de felul său în Florești. Dacă nu ar exista aici, beneficiarii ar trebui să meargă după aceste servicii în alte orașe.

Ala Stîrcu, Președinta Asociației Obștești „Paideia” Acești copii care vin la noi la Centrul de terapie, în mod general până acum erau nevoiți să meargă la Soroca, Bălți și chiar Chișinău. Erau nevoiți să suporte cheltuieli suplimentare și nu puține. Noi avem un serviciu de intervenție în oraș doar că nu este suficient pentru acești copii și atunci noi venim suplimentar în ajutorul lor.

La serviciile Centrului „ARGO” a apelat și Maria Carp din Florești, satul Lunga, care nu ar avea posibilitate financiară să-și ducă copilul regulat la terapie în Bălți, Soroca sau Chișinău. Maria spune că aici la Centru nu doar copilul ei a obținut noi deprinderi, dar și ea a învățat cum trebuie să interacționeze cu propriul copil, abilități pe care nu avea de unde să le obțină dacă nu ar fi existat Centrul „ARGO”.

Maria Carp, părinte Chiar voiam să învăț și eu cum să mă comport cu el în așa momente. Chiar în unele momente mă întreb deseori oare cum ar proceda Dna Victoria sau ce sfat mi-ar oferi pentru a dirija și pentru a stăpâni cumva acest comportament al lui mai puțin plăcut. Vă reușește, după ce ați venit la Centru? Da, cu suportul dumnealor ne reușește și sunt foarte mulțumită de rezultatele obținute.

Centrul de Terapie și Educație „ARGO” a fost creat de Asociația Obștească „Paideia” din Florești. Prin intermediul acestui Centru la Florești este promovat antreprenoriatul social. Scopul principal al Centrului este dezvoltarea și asigurarea unui acces egal și echitabil la servicii sociale pentru localnicii din Florești.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.