VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Captură de aproape 17.700.000 țigări ilicite: 14 moldoveni, reținuți în Cehia

Un grup infracțional, format din 22 membri, 14 dintre aceștia fiind cetățeni ai Moldovei, implicați în producerea clandestină a țigărilor în Cehia, care a provocat o daună de circa 120 milioane euro bugetului Uniunii Europene a fost destructurat de oamenii legii.

Procurorii PCCOCS și ofițerii SIS au desfășurat operațiuni de amploare cu autoritățile din Cehia, care a dus la reținerea a 14 cetățeni moldoveni, după o captură de aproape 17.700.000 țigări produse clandestin și peste 11.000 kg de tutun, pe teritoriul statului european. Țigările contrafăcute erau produse în regiunea Moravia din Cehia și livrate ulterior în diverse țări UE (Germania, România, Polonia, Franța etc.).

Cei 14 cetățeni ai Moldovei au vârste cuprinse în 24 și 66 de ani. Aceștia anterior au lucrat în fabricile de producere a tutunului în Republica Moldova, iar unii din ei au fost în conflict cu legea. În schema investigată în Cehia, unul din ei era organizatorul schemei implicat în activități de asigurare a procesului de producere cu materie primă, monitorizarea activității producerii clandestine și identificarea clienților pentru țigări. Un alt figurant principal avea rolul de angajare a inginerilor și muncitorilor auxiliar pentru instalarea liniilor clandestine și producerea clandestină a articolelor de tutungerie. Celelalte 12 persoane erau ingineri tehnici, muncitori auxiliari și șoferi.

Suplimentar perchezițiilor desfășurate la sfârșitul lui iunie 2023, au fost confiscate 30.000 de euro în numerar, fonduri în conturi bancare, o mașină  în valoare de 100 mii euro și un camion ca mijloc de comitere a infracțiunii.

De asemenea, au avut loc descinderi și în Moldova la figuranții investigați, unde au fost obținute probe suplimentare cu privire la activități infracționale derulate de aceștia, inclusiv înscrisuri de ciornă, piese pentru utilaje de producere a țigărilor, matrice pentru aplicarea inscripției pe țigări, telefoane mobile o sumă de 15.000 de euro în numerar, un autoturism de lux în valoare de 80.000 de euro și o armă.

Fabrica de producere clandestină a țigărilor se afla în regiunea orașului Česká Lípa din Cehia. La fața locului, au fost ridicate mai multe linii clandestine care asigurau întreg procesul de contrafacere (fărâmițarea, fermentarea tutunului, producerea, aplicarea filtrului și ambalare) a țigărilor cu filtru.    

Menționăm că cetățenii moldoveni urmează să fie judecați în Cehia.


 

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.