VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Autoritățile R. Moldova, îngrijorate de starea de sănătate a lui Mihail Saakașvili: „Torturarea oponenților politici trebuie oprită”

Autoritățile Republici Moldova sunt îngrijorate de starea de sănătate al fostului președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, care a apărut extrem de slăbit, luni, în cursul unei noi audieri în tribunal, unde a participat prin legătură video.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu îndeamnă autoritățile georgiene să asigure accesul la tratament medical în străinătate al fostului președinte al Georgiei.

„Profund tulburată de imaginile îngrijorătoare ale lui Mihail Saakașvili în instanță, care dezvăluie o gravă deteriorare a sănătății sale în timpul detenției. Îndemn autoritățile georgiene să acorde prioritate bunăstării sale și să asigure urgent accesul la tratament medical vital în străinătate”, a scris Maia Sandu pe Twitter.

De asemenea, președintele Parlamentului, Igor Grosu a făcut apel către partenerii externi „pentru a salva viața lui Mihail Saakașvili”.

„Fostul președinte Mihail Saakașvili a apărut astăzi, după o pauză de 4 luni, la o ședință de judecată. Starea sa fizică însă, este îngrijorătoare și facem apel către toți partenerii noștri externi să facă tot ce pot pentru a salva viața lui Mihail Saakașvili. Orice om merită și trebuie să aibă parte de proces de judecată corect, unde să-i fie respectate drepturile și care să nu-i afecteze starea generală de sănătate. Torturarea oponenților politici trebuie oprită, mai ales că viața este o valoare europeană de bază, iar cetățenii georgieni tind să facă parte din marea familie europeană”, a scris Igpr Grosu pe Facebook.

Starea gravă a sănătății lui Saakașvili l-a determinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să ceară eliberarea imediată a acestuia, care este și cetățean ucrainean. Liderul de la Kiev a cerut ca acesta să fie transferat la o unitate medicală din Ucraina, Europa sau Statele Unite. De asemenea, Zelenski a anuntat ca îl va expulza pe ambasadorul Georgiei in Ucraina.

Mihail Saakașvili, fost președinte al Georgiei intre 2004-2013, ispășește o pedeapsă de șase ani pentru abuz de putere, o acuzație despre care el și susținătorii săi spun că este motivată politic. În prezent, el este judecat pentru dispersare violentă a unui miting antiguvernamental și trecerea ilegală a frontierei.

Membrii familiei și avocații săi au avertizat de luni de zile că starea de sănătate a lui Saakașvili s-a deteriorat, chiar dacă acesta primește tratament medical la o clinică privată din Tbilisi, din luna mai a anului trecut. Aceștia au mai afirmat că fostul președinte georgian a fost „otrăvit” cu metale grele în timpul detenției.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.