Un bărbat de 37 de ani, a fost reținut fiind bănuit că a lăsat fără 670.000 lei opt persoane care promovau pe internet aplicația „MafaLike.”
Mai exact, în prima jumătate a lui 2022, cei opt au fost recrutați de bănuit în comunicarea pe internet. Acesta i-a convins să accepte oferta fictivă de muncă, prin care aceștia urmau să aprecieze prin „like” aplicația „MafaLike” pe diferite platforme – Tik-Tok, Instagram, YouTube, Facebook. În schimb, acesta le-a promis că vor fi remunerați a câte doi euro pentru fiecare apreciere a aplicației.
Numărul de aprecieri depindea de tipul de „pachet” în baza căruia aceștia urmau să lucreze. Spre exemplu, pentru pachetul premiu pentru care victimele se întâlneau cu bănuitul să-i dea banii în numerar costul era de 3.600 euro, ceea ce le permitea să aprecieze de maxim 60 de ori postările aplicației, pe zi. Pachetul minim propus, însă, începea de la taxa de 100 euro. Mai mult decât atât, veniturile acestora urmau să crească și mai mult, în cazul în care convingeau alte persoane să se angajeze în această activitate.
Prin urmare, cele opt victime și-au instalat această aplicație, disponibilă în lista aplicațiilor unor telefoane cu sistem de operare securizat, iar în aplicația instalată figurau sumele pe care le-au achitat bănuitului și și-au început activitatea. Unele din persoane au lucrat și o perioadă de trei luni, după care au realizat că probabilitatea ca bănuitul să-i remunereze este practic nulă, iar taxele achitate nu le vor fi returnate. Prin urmare, acestea l-au denunțat autorităților, care au pornit un dosar penal.
Au urmat percheziții la domiciliul bănuitului, după ce acesta între timp s-a demenajat din oficiul în care lucra anterior. În cadrul perchezițiilor de la bănuit au fost ridicate două calculatoare, trei telefoane și un portmoneul electronic. Urmează ca probele să fie supuse cercetării, iar procurorii PCCOCS să determine necesitatea aplicării arestului în privința bănuitului.
Victimele acestei scheme de tip „piramidal” sunt bărbați cu vârste cuprinse între 33 și 43 de ani. Aceștia aveau ocupații diverse – șoferi, manageri de companii, dispeceri.
Investigațiile continuă, iar persoanele care au fost înșelate de compania care activează sub logo-ul „MafaLike” sunt invitate să anunțe autoritățile.