Mai mulți angajați ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și ai Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile protestează în fața Guvernului. Aceștia sunt nemulțumiți de proiectul Ministerului Sănătății privind fuzionarea celor două instituții și declară că nu sunt auziți de autorități.
„Este o manifestare apolitică. Noi nu suntem ghidați de partide politice, ține de interesul întregii comunități medicale. Noul proiect de lege pune în pericol accesibilitatea și calitatea serviciilor medicale, periclitează securitatea și integritatea actului medical, nu există niciun beneficiu pentru pacient. Totodată periclitează asigurarea securității și protecției sănătății salariaților. Solicităm unanim două revindecări majore: moratoriu asupra oricăror decizii până la un consens larg asupra soluțiilor de dezvoltare strategică cu evaluarea riscurilor și mai solicităm dialog între comunitatea medicală, experți în domeniu, reprezentanți ai comisiilor de specialitate, colaboratorii catedrelor și reprezentanții colectivelor cu premierul Dorin Recean”, a declarat un reprezentant al colectivului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.
Și Margareta Comendant, președintele Comitetului Sindical al Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile susține că este necesar un dialog între guvernare și medici privind fuzionarea celor două spitale.
„Ne exprimăm astăzi profundul dezacord față de decizia de a fuziona cele două spitale. Este vizibil că integrarea europeană reprezintă un colectiv nobil și necesar pentru sistemul nostru de sănătate, cu toate acestea, observăm cu îngrijorare că se adoptă aceleași practici și decizii precedente. Fuziunea propusă este nediscutată, fără o analiză profundă a impactului calității serviciilor medicale oferite pacienților. Medicii sunt apolitici și orientați spre îmbunătățirea sistemului de sănătate. Noi, ca profesioniști susținem forțele progresiste și suntem gata să contribuim la rezolvarea problemelor prin dialog deschis și constructiv. Îndemnăm la o reevaluare a acestei fuziuni și la deschiderea unui dialog constructiv între autorități și profesioniștii din domeniul sănătății pentru a găsi soluții optime și durabile”, a declarat reprezentanta Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile.
Reamintim că că colectivele Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalului de Dermatologie, susținuți de Sindicatul ”Sănătate”, au semnat o declarație comună prin care și-au reiterat dezacordul față de proiectul Ministerului Sănătății de a comasa cele două instituții medicale.
De asemenea, medicii au organizat și un marș pe bd. Ștefan cel Mare și în fața Guvernului, în cadrul căruia au cerut Guvernului să renunțe la proiectul elaborat și să identifice soluții optime cu păstrarea ambelor instituții.
Conform unui proiect de hotărâre al Guvernului, Ministerul Sănătății propune reorganizarea prin fuziune (absorbție) a Instituției medico-sanitare publice Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” cu Instituția medico-sanitară publică Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile.
Argumentul principal în sprijinul necesității fuziunii celor două instituții, respins categoric de ambele spitale, se bazează pe faptul că toate maladiile contagioase sunt încadrate în categoria maladiilor infecțioase, facilitând astfel consolidarea activităților prin implementarea unui management comun.