VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Agricultorii au revenit cu tehnica agricolă în PMAN: O nouă rundă de negocieri are loc la Guvern

Update: O nouă rundă de negocieri are loc în aceste momente la Guvern.

La întâlnire participă premierul Dorin Recean, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea și reprezentanții fermierilor.

Update: Agricultorii au deblocat bd. Ștefan cel Mare și Sfînt și au revenit în PMAN.

La ora 18:00, la Guvern, va avea loc o ședință în format lărgit cu reprezentanții Asociației Forța Fermierilor pentru a fi comunicate ce decizii vor fi luate după discuțiile de astăzi cu autoritățile. Fermierii susțin că nu vor merge acasă până nu vor fi identificate soluțiile pentru depășirea situației dificile din domeniul agricol.

Update: Protestele fermierilor iau amploare în centrul capitalei. Traficul rutier pe mai multe porțiuni de drum, în special pe bulevardul Ștefan cel Mare, etse parțial blocat.

În acest context Regia Transport Electric (RTEC) anunță schimbări de rută a mai multor troleibuze.

Din cauza protestului agricultorilor din centrul capitalei, circulația pe unele străzi a fost suspendată, iar itinerariul troleibuzelor a fost modificat.

Rutele de troleibuz nr. 1, 4, 5, 8, 22 și 34 spre Botanica sunt redirecționate de la Universitatea de Medicină pe str. Bucuresti. Aceleași rute atestă întârzieri de la orarul stabilit de până la 30 minute.

Câteva unități de transport, staționează. 

Update: Președintele Parlamentului Igor Grosu a ieșit să discute cu agricultorii, care protestează în fața Parlamentului.

Șeful legislativului le-a promis fermierilor 200 de milioane de lei și că va vorbi cu premierul Dorin Recean pentru a stabili ora când se vor putea întâlni pentru a elabora mecanismul de operaționalizare a banilor.

Update: După discuțiile de la Președinție, agricultorii mărșăluiesc cu tehnica agricolă pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală. Potrivit poliției, pe anumite porțiuni de drum traficul rutier este perturbat.

Potrivit Asociației Forța Fermierilor, convorbirea de la Președinție a fost tensionată. Agricultorii susțin că ieri au primit o informație din partea premierului și a ministrului agriculturii, însă „președinta le-a spus că nu este chiar așa”.

Update: Președinția susține într-un comunicat de presă că „toate instituțiile statului responsabile de domeniul agriculturii sunt în căutarea unor soluții realiste și viabile pentru susținerea producătorilor agricoli”. 

Agricultorii care au ieși cu tehnica agricolă în centrul capitalei se arată nemulțumiți de rezultatele negocierilor de miercuri, 21 iunie, cu prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii Vladimir Bolea. „Uniune Europeană a acceptat ca R. Moldova să beneficieze de sprijinul suplimentar financiar din partea UE. Astfel, Forța Fermierilor propune alocarea urgentă a 700 mln lei din bugetul de stat pentru compensații, destinate agricultorilor mici și mijlocii”, a spus directorul executiv al Asociației Forței Fermierilor, Alexandru Slusari.

Slusari a menționat că pentru dimineața zilei de joi, 22 iunie, este planificată o întâlnire cu președinta Maia Sandu. Acesta declară că dacă fermierii nu vor obține rezultate, vor continua protestele și vor mărșălui cu tehnica agricolă prin capitală.

Agricultorii spun că întrevederea cu premierul Dorin Recean și cu vicepremierul, Vladimir Bolea, revenit de la Bruxelles, nu s-a soldat cu niciun rezultat palpabil pentru producători agricoli.

„Nu înțelegem de ce nu este posibil rapid de rezolvat problema compensațiilor. În cadrul discuțiilor în capitala UE ministru agriculturii a prezentat un studiu FAO pentru Moldova, care confirmă situația catastrofală în sectorul agrar, generată de război în Ucraina, scumpirile inputurilor, seceta și prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase. Domnul ministru a solicitat sprijinul de la UE în suma de peste 50 mln euro. De ce aceasta solicitare a fost făcută cu așa mare întârziere și situația în agricultură a degenerat în așa hal. Din câte am fost informați, Uniune Europeană în principiu a acceptat să fie Moldova inclusă în lista țărilor, care au suferit enorm în urma războiului și care ar trebui să beneficieze de sprijinul suplimentar financiar din partea UE. Adică, peste ceva timp UE va oferi un suport Republicii Moldova pentru depășirea crizelor în agricultură. În aceste condiții, Forța Fermierilor a propus alocarea urgentă a 700 mln lei din bugetul de stat pentru compensații la prima grupă de culturi agricole, destinate exclusiv agricultorilor mici și mijlocii. Ulterior aceste sume urmează să fie acoperite din fonduri europene”, declară Slusari.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că la nivel de UE s-a format, în premieră, o comisei cu membri din șase state, inclusiv R. Moldova, afectate în domeniul agricol din cauza războiului din Ucraina. Potrivit lui, din comisie face parte și un comisar din partea Comisiei Europene.

„Urmează ca Guvernul R. Moldova să delege un reprezentant în această comisie care să lucreze în timp real asupra proceselor de tranziționale, import, export a cerealelor” a declarat Vladimir Bolea, după discuțiile cu fermierii.

Amintim că ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a întreprins o vizită oficială la Bruxelles pentru a-i convinge pe oficialii UE de impactul negativ al războiului din Ucraina asupra sectorului agrar din Republica Moldova. Vicepremierul Vladimir Bolea a spus anterior că va cere structurilor europene ajutor financiar, iar banii vor fi ulterior repartizați fermierilor afectați de prăbușirea prețurilor și ruperea lanțurilor logistice, consecințe ale agresiunii militare ruse din Ucraina.

Peste 150 de unități de tehnică agricolă staționează în Piața Marii Adunări Naționale. Fermierii din mai multe raioane ale țării solicită Guvernului achitarea compensațiilor în mărime de 3000 de lei per hectar măcar la cerealele de prima grupă, achitarea tuturor datoriilor la subvenții, restricții la importul producției cerealiere și oleaginoase din Ucraina, convingerea Portului Giurgiulești să exporte prioritar producția agricolă din Republica Moldova și modificări la restituirea TVA.

Citește și: Protestul agricultorilor continuă! Fermierii solicită discuții cu Maia Sandu și Igor Grosu

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.