Interviu realizat de Valentina Ursu
„În anii de independență, politicienii de la Chișinău nu au avut demnitate în raport cu Federația Rusă atunci când au negociat tarifele la gaz”, a declarat șefa executivului, Natalia Gavrilița, la Radio Moldova. „Nu am dorit să sacrificăm interesele pe termen lung ale țării pentru un preț mai bun pe termen scurt, asta a lipsit în ultimii 30 de ani: un pic de demnitate și să ne gândim de ce are nevoie țara ca să fie rezilientă, să aibă un fundament economic pentru dezvoltare, ca să fie cu adevărat independentă”, a mai declarat șefa guvernului.
Expertul în domeniul energetic Victor Parlicov, fost șef al Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică, a declarat pentru Vocea Basarabiei că la iarnă se vor găsi gaze naturale, chiar dacă Gazprom va rezilia contractul cu Republica Moldova. Victor Parlicov crede că problema gazelor va fi doar una financiară.
Victor Parlicov: Ne așteaptă o iarnă, cel mai probabil, cu prețuri extrem de înalte la sursele energetice.
Vocea Basarabiei: Ar putea să depășească 30 și să ajungă până la 40 de lei tariful?
Victor Parlicov: Tariful, teoretic, poate depăși această cifră. Noi putem să avem o perioadă atipică în care spre mijlocul și sfârșitul iernii prețurile să înceapă a merge în jos, pentru că la moment toată lumea e panicată și această panică împinge prețurile în sus. Dacă, de pildă, vom avea o iarnă relativ blândă, iar stocurile de gaze, inclusiv la nivel european, nu vor fi utilizate veți vedea că pe piață situația un pic se va calma. Acum e o cerere stimulată de panică legată de faptul că nimeni nu cunoaște care va fi mai departe agenda Gazprom-ului, vor livra mai departe prin Nord Stream, nu vor livra, deci toate nuanțele și detaliile de genul acesta. Sigur că prețurile pe piața spot europeană ne afectează pe noi, pentru că în contractul pe care l-a semnat Moldovagaz cu Gazprom prețurile în perioada de vară sunt legate 70 la sută de prețurile spot, de cotațiile la bursă pentru gaze naturale și 30 la sută sunt legate de formula anterioară de preț legată de evoluția burselor petroliere. În perioada de iarnă se inversează proporția, deci noi ar trebui să avem un preț mai jos, de fapt, în perioada octombrie-noiembrie-decembrie, însă aici este un mare semn de întrebare legat de Gazprom și de partea juridică. Începând cu 1 mai, Gazprom-ul a căpătat, de fapt, dreptul legitim, dreptul de jure de a rezilia acest contract cu Moldovagaz. Mă rog, chiar dacă ei acum îl reziliau în perioada de vară, în principiu era relativ simplu să substitui gazul acesta, să găsești o altă sursă de gaz, să substitui gazul de la Gazprom cu alt gaz, volumele fiind relativ mici, dar iată în perioada din octombrie, când decalajul de prețuri între piața spot și prețul care se va primi conform formulei în contractul cu Gazprom, acest decalaj va crește, cel mai probabil că el va crește, și Gazprom-ul fiind după contract obligat să livreze la prețuri mai joase decât el ar putea livra în Europa la prețuri spot, eu nu exclud posibilitatea că Gazprom-ul va rezilia acest contract, doar că atunci Gazprom-ul și cei din Federația Rusă, că nu e vorba doar de Gazprom, e vorba de Federația Rusă în general, vor pune sub o lovitură și mai mare regiunea transnistreană, pentru că dacă…
Vocea Basarabiei: Iată aici am vrut să ajung, totuși atunci când Gazprom se gândește cum ar trebui să asigure Republica Moldova cu gaze, el ia în calcul întreaga populație a Republicii Moldova, statul Republica Moldova sau totuși pentru el contează foarte mult și cum reușește să asigure un minim confort pentru cei din regiunea transnistreană?
Victor Parlicov: Eu cred că cei din Federația Rusă și Gazprom aici nu se comportă ca un agent economic pursânge, pentru că Gazprom ca agent economic pursânge în principiu ar fi interesat să vândă și să câștige bani.
Vocea Basarabiei: Economic, dar politicul domină economia.
Victor Parlicov: Corect! Dar Gazprom-ul nu se comportă ca un agent economic, propriu-zis, agenda Gazprom-ului în Republica Moldova. Și noi am încercat să demonstrăm asta în studiul pe care l-am publicat în 2017 la IDIS „Viitorul” cu Sergiu Tofilat, cu Tudor Șoitu, am încercat să arătăm că agenda Gazprom-ului în Republica Moldova nu era o agendă economică, era, de fapt, o agendă politică camuflată unde eu tot nu cred că Gazprom-ul era foarte fericit de chestia asta, fiind o companie totuși cotată la bursă, dar rolul lor principal era să finanțeze iluzia unei statalități în regiunea transnistreană.
din câte observ până în prezent, pentru cei din Federația Rusă, pentru cei din Kremlin contează mai mult ce se va întâmpla în stânga Nistrului în comparație cu ce se va întâmpla în dreapta, dimpotrivă, ei sunt interesați să arate că în stânga Nistrului, de fapt, situația e mai bună și se trăiește mai bine.
Vocea Basarabiei: Dar niciodată nu amintește de datoriile pe care le are regiunea transnistreană – opt miliarde de dolari.
Victor Parlicov: Păi, asta e și logica. Dacă țineți minte, cei din Gazprom au făcut zarvă și au înaintat pretenții, și au înaintat scrisoare și preîntâmpinare că vor deconecta livrările de gaze în Republica Moldova, dacă noi nu vom achita la timp în conformitate cu contractul pe malul stâng și acolo era vorba de câteva zeci de milioane de dolari.
Vocea Basarabiei: Și niciodată nu a amintit de această datorie pe care o are regiunea transnistreană, iar autorităților din Republica Moldova mereu li se spune nu doar că au datorii, dar și că au penalități.
Victor Parlicov: Partea stângă a Nistrului are opt miliarde datorii. Exact, asta și este, asta și demonstrează faptul că, de fapt, agenda Gazprom-ului în Republica Moldova nu este o agendă economică, este o agendă politică, impusă de Kremlin. Kremlinul, de fapt, utilizează Gazprom-ul ca agent economic pe postură de, să spunem așa, buzunar, pe postură de finanțator al agendei sale politice în Republica Moldova și în sensul acesta, da, pentru ei e mult mai important să fie livrate gaze naturale chiar și dacă gratuit, chiar dacă nu se plătesc, dar să fie menținute livrările de gaze naturale în stânga Nistrului, dar pe partea dreaptă a Nistrului facă ce vor, măcar să murim noi aici de frig.
Vocea Basarabiei: Dle Parlicov, dar am mai auzit o informație, nu știu cât de veridică este ea, dar se crede, se zice că în stânga Nistrului ar exista niște rezerve care ar permite regiunii să asigure cel puțin o lună, o lună și jumătate buna funcționare a centralei de la Cuciurgan. Credeți în acest scenariu și ce s-ar întâmpla, ar fi o testare din partea Moscovei că, uite, Transnistria se descurcă și autoritățile Republicii Moldova nu au cunoștință cum să depășească criza sau nu au putut să negocieze așa cum vor cei de la Moscova, cei de la Kremlin această înțelegere cu Gazprom-ul?
Victor Parlicov: În primul rând, toată regiunea transnistreană, toată iluzia unei statalități în regiunea transnistreană, iluzia economiei transnistrene, iluzia bugetului transnistrean și a tot ce se întâmplă în regiunea transnistreană are de fapt o singură sursă și asta e gazul care vine de facto gratuit în regiunea transnistreană. Deci, dacă scoți din ecuație, din economia transnistreană…
Vocea Basarabiei: Moare regiunea.
Victor Parlicov: Catastrofă, asta e puțin spus, acolo e criză umanitară pursânge, deci acolo la propriu se prăbușește, implodează absolut tot, toată economia lor, tot ce produc ei, tot ce exportă devine necompetitiv peste noapte. Deci, ea e competitivă, uzina metalurgică e competitivă atâta timp cât gazul și energia electrică sunt pe degeaba.
Vocea Basarabiei: Credeți în acest scenariu că acolo ar fi depozitate cantități suficiente pentru ca să asigure buna funcționalitate a acestei centrale de la Cuciurgan?
Victor Parlicov: Eu nu prea cred asta, pentru că volumele sunt imense și, în al doilea rând, eu nu cred că ei au atâta spațiu de stocare. Din câte înțeleg eu, ei pot să aibă cărbune, dar, repet, care-i problema regiunii transnistrene…
Vocea Basarabiei: Și să admitem că au cărbunele…
Victor Parlicov: Nu-i problema că ei au cărbune sau păcură, problema e că cărbunele și păcura trebuie plătite. Deci, toată economia asta a lor, iluzia asta a lor de economie se ține pe faptul că gazul vine acolo și de facto nu-i achitat, cum numai tu începi a lucra cu cărbune sau cu păcură, sau cu nu știu ce, care trebuie achitat, se prăbușește oricum tot, că nu ține economia ceea a lor.
Vocea Basarabiei: Dar cărbunele dacă e stocat, înseamnă că nu se cer bani?
Victor Parlicov: Bun, dar nu poți să stochezi cărbunii infinit, că se termină tot asta, repet, noi în perioada de iarnă, eu sunt destul de sigur, foarte sigur că noi gaze vom putea procura, chiar dacă Gazprom reziliază contractul.
Vocea Basarabiei: Să admitem că se închide robinetul, ce face Republica Moldova?
Victor Parlicov: Malul drept va achiziționa gaze din alte surse, poate prin România dinspre Turcia, gaze în Republica Moldova vor fi, o parte…
Vocea Basarabiei: Problema e că vor fi achitate la un preț mare.
Victor Parlicov: Corect! La noi va fi problema de preț, la noi va fi problema, da, în primul rând, jumătate sau o bună parte din consumul de gaze în Republica Moldova pur și simplu se reduce, pentru că automat Termoelectrica o să treacă pe păcură, dar pentru noi asta o să fie o problemă financiară pe care noi o să o putem gestiona, inclusiv cu bugetul și cu ajutorul partenerilor de dezvoltare externi care au să ne ajute financiar să dăm compensații la cei nevoiași și noi vom trece de perioada aceasta, e o problemă pur financiară.
Pentru regiunea transnistreană nu e o problemă financiară, e o problemă existențială, acolo dispare tot, deoarece dacă se termină livrarea gazului gratuit în regiunea transnistreană, chiar dacă ei au cărbune pe o lună, dar peste o lună ce fac?
Vocea Basarabiei: Atunci se deschide robinetul de la Gazprom.
Victor Parlicov: Dar cum să-l deschizi? Înțelegeți că acum Gazprom-ul livrează în regiunea transnistreană doar în baza contractului pe care îl are cu Moldovagaz, acum închipuiți-vă că Moldovagaz nu are contract sau Gazprom-ul reziliază contractul cu Moldovagaz, cine va livra gaz în regiunea transnistreană?
Vocea Basarabiei: Gazprom.
Victor Parlicov: Da? Dar cine o să-i permită, cum o să treacă el de Ucraina? Căci gazul acesta nu sare pe aer, adică gazul acesta prin Ucraina ajunge în regiunea transnistreană doar datorită faptului că la nivel politic Republica Moldova a solicitat Ucrainei să nu întrerupă livrările de gaze. Probabil că lucrul acesta nu a fost comunicat foarte deschis publicului…
Vocea Basarabiei: Nu, observația dvs. este bună, că Ucraina atunci interzice ea acest tranzit de gaze rusești către Republica Moldova.
Victor Parlicov: Exact! Ucraina efectiv sistează tranzitul de gaze și cu asta se termină discuția în regiunea transnistreană.
Vocea Basarabiei: Am înțeles. Deci, nu-i salvează, chiar și dacă ar avea în stoc o cantitate suficientă de cărbune pentru o lună-două?
Victor Parlicov: Nu, nu există. Singura soluție câtuși de cât civilizată și pașnică a tot ce se întâmplă a acestui ghem de probleme legat de regiunea transnistreană este o discuție oricât ar părea de fantastic acest scenariu și incredibil, eu înțeleg că inclusiv cei din Kiev deloc nu și-ar fi dorit să se așeze și să negocieze problema asta cu Moscova și cu Chișinăul.
Din punctul meu de vedere, singura soluție care ar putea evita un scenariu militar, un scenariu de rezolvare cu sânge a problemei din regiunea transnistreană este un dialog între Moscova, Kiev și Chișinău în care să fie trasată o perioadă de trecere.
Vocea Basarabiei: Da, dar dvs. vorbiți despre predictibilitate, dar acum e imposibil să prognozezi?
Victor Parlicov: Nu-i chiar așa. Pe de o parte, da, pe de o parte e imposibil să prognozezi, pe de altă parte, tranzitul, iată, uitați-vă, pe chestiile fundamentale care țin de interes global, de interes, care depășește Ucraina și Rusia, cu exportul de alimente se caută și se găsesc soluții. Deci, problema transnistreană este o problemă de securitate sau, mai bine zis, de insecuritate regională, ea nu vizează doar Republica Moldova. Acolo sunt depozitele celea de la Cobasna, care, Doamne ferește, se întâmplă ceva cu dânsele, acolo sunt mai multe probleme care rușii înțeleg că armata ucraineană nu intervine în regiunea transnistreană nu pentru că nu poate, pentru că Republica Moldova nu a dat acceptul și nu a dat acordul pentru o intervenție militară pe teritoriul său ucrainenilor. Lucrurile acestea poate că trebuie explicate oamenilor și poate chiar guvernul, guvernanții trebuie să explice oamenilor că este vorba de o situație de conflict unde Guvernul Republicii Moldova încearcă să evite un scenariu militar. Eu nu spun că neapărat asta va fi posibil, pentru că dacă se va ajunge la scenariul de care vorbim, că să taie gazul, să nu știu ce, se pornește o criză umanitară în regiunea transnistreană. Credeți-mă, în momentul în care se pornește o criză umanitară în regiunea transnistreană, oameni disperați care n-au ce mânca, dar stau pe o droaie de armament și n-au cu ce se ocupa o să găsească acolo, o să înceapă acolo, Doamne ferește ce o să fie acolo.
Vocea Basarabiei: Ar putea să facă presiuni asupra autorităților din regiune. Haideți totuși să revenim la problema asigurării cu gaze. Autoritățile încearcă să caute alternative, șefa statului, Maia Sandu, a fost recent în vizită oficială la București, a spus că Moldova are nevoie de soluții pentru securitatea energetică și că cetățenii plătesc cel mai mare preț raportat la venit pentru energie din toată Europa, din întreaga Uniune Europeană, pentru gaz se plătește deja un preț dublu față de cel pe care îl plătesc consumatorii din România.
Victor Parlicov: Da, e posibil.
Vocea Basarabiei: Și mulți cetățeni își pun întrebarea – de ce Moldova trebuie să achite cel mai mare tarif?
Victor Parlicov: În România e unul din cele mai joase prețuri din Europa, haideți să nu uităm de chestia asta și, în primul rând, datorită faptului că România are propriile zăcăminte de gaze, care sunt evident mult mai ieftine decât…
Vocea Basarabiei: Dar și mai importă…
Victor Parlicov: Exact. Acum, diferența pe care România o importă în perioada de iarnă, în special, o importă majoritatea, practic exclusiv, din câte înțeleg eu, tot de la Gazprom și la un preț comparabil, dacă nu chiar mai mare, cu cel cu care l-am procura noi.
Vocea Basarabiei: Acolo se compensează, pentru că au și propriile resurse.
Victor Parlicov: La dânșii prețul mediu este jos, pentru că gaz scump de la Gazprom îi relativ puțin și majoritatea gazului îi gaz local relativ ieftin.
Demersul acesta de solicitare de suport din partea României pe care l-a făcut președinta Maia Sandu este un demers logic și este un demers firesc pentru președintele Republicii Moldova.
Doar că – și asta trebuie să înțelegem – în România toată lumea, în special opoziția, în caz dacă guvernul român acceptă să livreze gaz la un preț preferențial, la un preț mai jos decât prețul de la Gazprom către Republica Moldova, imediat opoziția din România va începe a specula faptul că românii vând gazul ieftin în Republica Moldova și vor trebui să-l procure cu preț mai mare în iarnă de la Gazprom. Respectiv, costurile politice pentru un guvern din România de a face un asemenea gest ar putea fi înalt. Eu nu sunt specialist și nu pot să mă pronunț.
Vocea Basarabiei: Bine, dar există gazoductul Iași-Chișinău, a devenit un gazoduct funcțional, pentru ce s-a construit?
Victor Parlicov: Gazoductul este funcțional, dar dvs. sunteți sigură că guvernul din România va fi stabil? Uitați-vă ce se întâmplă în Bulgaria.
Vocea Basarabiei: Cutremure politice.
Victor Parlicov: Deci, dvs. sunteți sigură că guvernul din România va rezista? Eu nu știu, eu chiar nu cunosc situația politică din România atât de bine ca să mă pot pronunța.
Vocea Basarabiei: Noi acum încercăm să speculăm, dar dacă ținem cont de felul cum tratează Federația Rusă cetățenii ruși din regiunea transnistreană, pentru că ei spun că au acolo peste 200.000 de cetățeni care au și cetățenia Federației Ruse, iar pe de altă parte, România trebuie să ia în calcul că și în Republica Moldova sunt un milion de cetățeni care au pașaport românesc?
Victor Parlicov: Eu nu spun că România nu o va face, eu spun că îi înțeleg pe cei de la guvernare din România…
Vocea Basarabiei: Că ar fi un preț politic pentru un asemenea gest?
Victor Parlicov: Exact.Înainte de a face un asemenea pas, ei trebuie să cântărească foarte bine cât dau, cu cât vând și să aibă o soluție pentru ameliorarea demersurilor politice pro-ruse, anti-moldovenești, care ar putea specula această situație în România. Ultimul lucru pe care mi l-aș dori e ca în urma unei asemenea colaborări, care ar fi de altfel extrem de benefică pentru cetățenii noștri și ar arăta, într-adevăr, o apropiere și o relație specială pe care o are România cu Republica Moldova să cadă guvernul de la București. Dna Sandu și-a făcut temele, deci a înaintat acest demers, cei din România eu sunt sigur că vor cântări ce este posibil și ce nu. Așteptăm care va fi reacția autorităților, dar, repet, chiar dacă nu va fi un gest de susținere de asta că noi vă dăm ieftin cât doriți etc., eu o să înțeleg chestia asta, fiindcă trebuie să înțelegem că și de partea cealaltă sunt oameni care pe bune dacă toată reducerea la prețuri pe care o să ne-o dea nouă guvernul din România celor de peste Prut ar trebui s-o absoarbă ca șoc de prețuri ulterior consumatorul român. Și chestiile acestea trebuie înțelese.
Vocea Basarabiei: Revenim la cât de politizată este această problemă a importului de resurse energetice și o să-l citez pe fostul președinte Igor Dodon. El afirmă că rezolvarea crizei energetice prin dialog strategic cu Kremlinul este o acțiune necesară și de implementat cât de curând posibil, adică de urgent. Câtă politică și câtă preocupare a fostului șef al statului e în această declarație?
Victor Parlicov: Partea politică și evident că dl Dodon, fiind politician, fiind în opoziție, ar fi de mirare ca să nu speculeze o vulnerabilitate socială, o vulnerabilitate politică a partidului de guvernământ, însă trebuie să înțelegem un element important și asta e adevărat. Și, apropo, asta s-a început înainte de război, înainte de invazia rușilor în Ucraina. Începând cu anul 2021, Gazprom crea efectiv un deficit artificial de gaze pe piața europeană, deci livra doar gazele cele care erau obligatorii conform contractelor pe termen lung, suplimentar nu livra nimic, chiar dacă avea, inclusiv în octombrie când nu livra în Republica Moldova, numai să nu spuneți că la Gazprom nu ajungeau 30 de milioane de metri cubi pe an, 30 de milioane de metri cubi în octombrie 2021 ei taman nu găseau, nu puteau găsi. Asta-i foaie verde. Deci, Gazprom-ul are gaze. Și nu atât Gazprom-ul, cât Kremlinul a utilizat Gazprom-ul pentru a-și construi o influență în Europa pe seama acestui gaz și acum când a venit momentul, când Putin a decis, a încercat să speculeze, să transforme această dependență a Europei de gaz într-o bâtă a Rusiei.
Vocea Basarabiei: Să revenim la declarațiile pe care le făcea Igor Dodon. Dacă el și PSRM ar fi la guvernare, el ar fi reușit să negocieze ceva mai bun decât este astăzi și acest tarif depinde?
Victor Parlicov: Depinde ce înseamnă mai bun. Dacă Igor Dodon și partidul său erau la guvernare în Republica Moldova, eu cred că Republica Moldova putea obține un preț mai bun la gaze naturale, eu asta cred.
Vocea Basarabiei: Ce înseamnă „un preț mai bun”?
Victor Parlicov: Nu știu. Aici depinde de înțelegeri și de ruși.
Vocea Basarabiei: Dar nu contează și prețul politic pe care îl plătește Republica Moldova Rusiei?
Victor Parlicov: Eu vă asigur că această reducere de preț sau concesiuni în tot ce ține de prețul la gaz nu ar fi venit din cauza faptului că Igor Dodon e așa băiat bravo, pe care noi îl iubim la Kremlin. Nu, ele ar fi venit contra unor condiționalități politice, pe care trebuia Republica Moldova să și le asume și pe care cei din PAS nu au vrut să și le asume, dar Igor Dodon eu cred că ar fi putut să și le asume. Și asta era legat, în primul rând, de regiunea transnistreană, eu sunt absolut sigur că principalele condiții politice impuse de Federația Rusă ar fi vizat, în primul rând, regiunea transnistreană.
Vocea Basarabiei: Dar eu aud foarte multe voci astăzi care spun că dacă ar fi fost făcute publice condițiile contractuale cu Gazprom-ul ale acordului pe care l-au semnat anul trecut, inclusiv condițiile propuse de Rusia pentru gaz ieftin, nu erau atâtea întrebări astăzi. Așa să fie?
Victor Parlicov: Costul livrării gazelor de către Federația Rusă la hotarul dintre Federația Rusă și Ucraina e de circa 50 de dolari, costul tranzitului prin Ucraina, bun, hai încă 30 de dolari, tot ce-i deasupra la 80 de dolari pe mia de metri cubi îi pur marjă de discreție, negocieri politice. Și aici asta este că Gazprom-ul și Kremlinul au trecut discuțiile din domeniul economic la condiționalități politice. Și da, sunt țări în Uniunea Europeană, este Ungaria, care, acceptând ca gazul să fie livrat ocolind Ucraina, lucru care din punct de vedere tehnic și din punct de vedere comercial nu este logic, dar ei au obținut un preț mai bun, livrând pe o rută mai lungă decât ar fi obținut dacă se livra prin Ucraina. Deci, astea au fost prețurile și condiționalitățile impuse. Ce condiționalități aveau să-i impună Republicii Moldova? Eu vă asigur că ele vizau regiunea transnistreană și posibil că astăzi noi nu mai discutam despre faptul că în regiunea transnistreană nu știu ce criză e sau nu știu ce; posibil că acolo avea să fie o prezență militară rusă mult mai robustă; posibil că astăzi aveam Odesa asediată de contingentul militar rus din regiunea transnistreană. În ce relații ne-am fi aflat noi azi cu Kievul? Adică e foarte greu acum de speculat. De ce autoritățile n-au spus acest lucru? Pentru mine e o mare surpriză. Pentru mine era absolut clar de la bun început că în negocieri sunt puse condiționalități politice, pentru mine asta era clar.
Vocea Basarabiei: Și preponderent țin de regiunea transnistreană.
Victor Parlicov: Eu sunt absolut sigur de asta. Faptul că decidenții din președinție, din guvern au preferat cumva să camufleze acest lucru, să spună că „nu, nu, noi am ținut dialogul pe latura strict tehnico-comercială”. Măi fraților, faptul că voi ați încercat să țineți dialogul pe latura strict comercială și tehnică a dus la aceea că prețurile sunt cele care sunt. Eu aș fi vrut să cunosc ce condiționalități a solicitat Kremlinul, ce au propus ei și ce preț sau ce reducere sau ce concesiune…
Vocea Basarabiei: …a acceptat partea moldavă.
Victor Parlicov: Nu, nu, nu, că n-a acceptat nimic, din câte înțeleg eu. Dar ce condiționalități au propus și ce reducere la preț sau ce concesiune la preț ar fi oferit pentru aceea Republicii Moldova, adică, care-i prețul pe care Rusia îi gata să-l plătească din punctul de vedere al reducerii prețului la gaz pentru diferite condiționalități. Și atunci am putea spune că cine știe, dacă erau niște condiționalități simbolice, dar nu cred. Agenda Kremlinului în raport cu Republica Moldova nu-i despre Dodon sau despre Maia Sandu, îi despre malul stâng și malul drept, îi despre regiunea găgăuză poate parțial. Sunt niște repere pe care Federația Rusă le urmărește, indiferent de coloratura partidului sau denumirea partidului și acronimul partidului care promovează una sau alta. Deci, agenda pe termen lung a Federației Ruse sau agenda Federației Ruse până acum în Republica Moldova era una extrem de simplă, ei au creat conflictul transnistrean, l-au generat, și-au impus prezența militară în baza acestui conflict în care să auziți că, uite, noi suntem garanții păcii pe acest teritoriu, legiferându-și prezența militară sub o formă parțială aici, au găsit modelul economic, dacă doriți, gaz gratuit în regiunea transnistreană prin care să creeze o iluzie a unei vieți bune în regiunea transnistreană față de Republica Moldova, însă dacă o să vă uitați pe parcursul a 30 de ani, unde-i viața mai bună în regiunea transnistreană? Regiunea transnistreană, dacă să ne uităm pe om, pe cetățean, a beneficiat de un bonus de 20.000 de dolari pe cap de locuitor numai pe gazul neplătit.
Vocea Basarabiei: Din partea Rusiei?
Victor Parlicov: Din partea Rusiei. Iată, duceți-vă în regiunea transnistreană și vedeți, ei trăiesc cu 20.000 de dolari pe om mai bine decât noi? Chiar și dacă Federația Rusă a încercat să creeze această iluzie de statalitate în stânga Nistrului, turnând acolo bani cu găleata, bine, costurile Gazprom-ului sunt cu mult mai mici pentru acest gaz, însă chiar și în sensul acesta nu au reușit să creeze un model atractiv în stânga Nistrului, în care cetățenii de pe malul drept să zică că noi trăim mai rău, hai să trăim la dânșii.
Vocea Basarabiei: Dar în ultimul timp totuși se pune pe cântar: cu demnitate sau cu umilință trebuie să negocieze autoritățile statului acest tarif pentru gazele naturale importate din Federația Rusă, pentru că, iarăși, adversarii politici spun că Maia Sandu ar trebui să meargă cu poclon la liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și să negocieze un tarif mai mic. Pe de altă parte, am reținut declarația pe care o făcea șefa statului și a spus că nu e gata și nu admite să fie vândută jumătate de Moldovă pentru o iarnă când cetățenii sunt, într-un fel, nevoiți să achite mai mult pentru gazele rusești.
Victor Parlicov: Înseamnă că, în sfârșit, a spus cam care ar fi costurile acestor reduceri a prețului la gaz. Rușii nu vor respecta moldovenii și nicio autoritate din Republica Moldova atâta timp cât noi o să umblăm numai cu cerutul. Asta-i clar, când te duci la dânșii și „dați-mi, vă rog, ceva”, și nu numai în Rusia, dacă noi mergem la Bruxelles numai să cerem, hai numai să ne dați, dacă noi mergem la Washington, dacă noi mergem la București hai numai să ne dați…
Republica Moldova trebuie să devină un stat care-i capabil să se întrețină și pentru orice cere să aibă ceva să dea în schimb, ceva cu care să poți negocia, cu care să poți lucra în niște condiții cât de cât convenabile.
Vocea Basarabiei: Adică cu mărfurile proprii, da?
Victor Parlicov: Da. Deci să mergi cu capul plecat nu-i sustenabil, asta pe de o parte. Pe de altă parte, eu aș menține un dialog, doar că nu are sens să se ducă Maia Sandu la Moscova să negocieze cu Putin. Negocierile au loc înainte, se agreează condițiile și după asta te prezinți acolo la semnat documentele.
Vocea Basarabiei: Opoziția oricum va folosi această stare de spirit din societate și va încerca să scoată oamenii în stradă, vor face proteste, vor pune presiuni, vor spune că nu sunt capabile autoritățile să aibă în grija lor toate problemele cu care se confruntă cetățeanul Republicii Moldova și vor crește nemulțumirile. Unii cred că se urmărește și scopul ca această guvernare să fie dată jos.
Victor Parlicov: Actuala opoziție în mare parte e un fel de concentrare a tuturor fugarilor din Republica Moldova, fugari cu dosare, asta-i altă întrebare. Eu nu vreau să transform, dacă sincer, eu nu consider că e corect să spunem că, uite, aceștia îs numai buni și aceștia îs numai răi, aceștia îl albi și aceștia îs negri, aceștia îs diavoli și aceștia îs îngeri. Nu! Desigur că un dialog cu Federația Rusă ar trebui menținut, nu poți evita în regiunea aceasta factorul rusesc.