Tarifele la gaz ar putea fi revizuite înaintea sezonului rece. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia Republica Moldova a reușit să procure volume considerabile de gaz la prețuri avantajoase, care sunt stocate un Ucraina. Victor Parlicov spune că prețul avantajos de achiziție creează premise de reducere a tarifului, însă decizia finală aparține ANRE, notează IPN.
Ministrul Energiei spune că pentru sezonul rece, Energocom a reușit să procure 400 de milioane de metri cubi de gaz, la un preț avantajos de 400 de dolari mia de metri cubi. Potrivit ministrului, dacă prețul de achiziție se va menține unul redus, vor exista premise pentru reducerea tarifului.
„Cred că încă mai putem cumpăra gaz cu 400 de dolari. Dacă la cele 400 de milioane de metri cubi existente, vom cumpăra încă 400 de milioane cu acest preț, vom reuși să coborâm prețul mediu la nivelul a 500 de dolari. Ceea ce ar oferi posibilitatea revizuirii tarifelor. Nu vreau să promit acest lucru, pentru că nu depinde doar de noi. Noi, la procurările pe care le-am făcut, am prins cele mai bune prețuri. Având în vedere și celelalte costuri de transportare, pompare, am reușit să avem un preț de 400 de dolari pentru o mie de metri cubi. Este un preț foarte bun”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.
Potrivit lui Victor Parlicov, Republica Moldova încă mai are stocate volume de gaz, procurate anul trecut la prețuri exorbitante, fapt ce menține tariful la 18 lei.
„Noi avem niște estimări în privința tarifului, dar asta ține de competența ANRE și ei trebuie să iasă cu cifrele. Eu fac tot posibilul pentru ca tarifele să scadă. Și eu, și Energocom, și cei care se ocupă de optimizarea rutelor, toată lumea lucrează pentru asta. Chiar și cu acel gaz scump pe care l-am procurat anterior, noi trebuie să avem posibilitatea pentru a reduce tarifele în sezonul rece”, a mai spus ministrul Energiei.
Ministrul Energiei dă asigurări că statul va oferi compensații la energie cetățenilor pentru a-i ajuta să facă față poverii facturilor. Totuși, valoarea compensațiilor va fi mai mică față de anul trecut.
„Ne așteptăm ca acest an să fie din toate punctele de vedere mai ușor decât anul trecut. În primul rând, e vorba de prețuri mai joase, pe de altă parte, mecanismele de sprijin deja au fost testate. Acum se mai lucrează la îmbunătățirea sistemului, dar cu certitudine vor fi compensații, ele se mențin, dar vor fi potrivite reieșind din prețul gazului”, a explicat Victor Parlicov.
Pentru sezonul trecut de încălzire autoritățile au oferit compensații în valoare de 3,4 miliarde de lei. La 80% dintre consumatorii casnici le-a fost atribuit cel mai înalt grad de vulnerabilitate energetică.