VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Victor Parlicov: Mai mult nimeni nu ne poate șantaja cu lipsa de gaze

În anul 2022, atunci când concernul rusesc „Gazprom” a limitat unilateral volumele de gaze livrate pentru Republica Moldova, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a fost un veritabil colac de salvare pentru securitatea energetică a țării, asigurând transportul de gaze de pe piața europeană. Acest gazoduct, inclusiv stația de măsurare a gazelor din Ungheni, permite asigurarea consumatorilor de pe malul drept al Nistrului cu volumele de gaze necesare chiar și pe timp de iarnă. Declarația aparține ministrului energiei, Victor Parlicov, și a fost făcută în contextul vizitei sale la Ungheni la stația de măsurare a gazelor, situată pe gazoductul Iași-Chișinău, transmite IPN.

Stația de măsurare, cu o capacitate de aproximativ 5 milioane de metri cubi gaz/zi, este gestionată de operatorul sistemului de transport a gazelor naturale din Republica Moldova „Vestmoldtransgaz” SRL.

Până în 2022 această infrastructură a fost utilizata extrem de puțin, tradițional gazele veneau pe altă rută, dar când „Gazprom” a limitat unilateral livrările către Moldova, acest obiect strategic ne-a ajutat să depășim criza energetică, iar consumatorii noștri pot fi siguri că mai mult nimeni nu ne poate șantaja cu lipsa de gaze. Acum pregătim lansarea construcției unei nou gazoduct – Ungheni-Bălți, care va permite tranzitul de gaze spre depozitele subterane din Ucraina și va face mai atractiv Coridorul vertical de transportare a gazelor”, a declarat Victor Parlicov.

Construcția gazoductului Ungheni-Bălți a fost inclusă, alături de alte proiecte strategice, în planul de investiții al operatorului de transport, iar Guvernul a avizat recent constituirea Comisiei de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a acestor proiecte. 

Printre acestea se numără și construcția unui gazoduct de centură a municipiului Chișinău, la care va fi conectată o conductă magistrală Cimișlia-Hâncești, pe o distanță de 40 km, ce va optimiza aprovizionarea cu gaze naturale pe direcția Sud-Centru. Investițiile urmează a fi executate de „Vestmoldtransgaz” și  „Moldovatransgaz”, iar valoarea proiectelor de dezvoltare va fi determinată în baza studiilor de fezabilitate și proiectelor tehnice.

În luna august curent, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din Moldova „Vestmoldtransgaz” a fost certificat definitiv în conformitate cu cerințele Uniunii Europene, încheind astfel procesul de „Unbundling” sau separare a transportului de distribuția gazelor naturale. Obligația de separare a operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale este o cerință a Pachetului Energetic III al Uniunii Europene, iar procesul de separare a durat aproape 5 ani.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.