VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Victor Chironda: Există riscul legalizării unor noi scheme imobiliare

Viceprimarul suspendat al Chișinăului, Victor Chironda, trage un semnal de alarmă și spune că, prin deciziile Consiliului Municipal Chișinău, urmează să fie legalizată o nouă schemă imobiliară. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Victor Chironda a menționat că aleșii municipali ar agrea mai multe planuri urbanistice zonale care prevăd construcția unor complexe locative în spații inoportune, astfel dând peste cap traficul în municipiul Chișinău.

Viceprimarul suspendat spune că la ședința CMC urmează să fie aprobate mai multe decizii care vor afecta calitatea vieții locuitorilor municipiului Chișinău. Potrivit lui Victor Chironda, aleșii municipali își propun aprobarea a șase Planuri Urbanistice Zonale (PUZ ) care în lipsa locurilor de parcare, vor aglomera exagerat de mult arterele orașului.

„Pe ordinea de zi a ședinței CMC, care are loc în aceste zile, unul dintre punctele de pe ordinea de zi prevede aprobarea a 6 planuri urbanistice zonale pentru orașul Chișinău. Toate prevăd aprobarea construcției blocurilor și complexelor locative multietajate în diverse zone ale orașului. Toate aceste planuri zonale sunt elaborate cu încălcări care sunt acoperite cu șiretlicuri, manipulări de calcule și indicatori urbanistici. Dacă va avea loc aprobarea acestor PUZ-uri, în forma lor existentă, aceasta va agrava situația urbanistică din oraș la capitolul trafic, parcări, afectând calitatea vieții tuturor oamenilor care locuiesc sau muncesc în zonele vizate”, a spus viceprimarul suspendat al Chișinăului, Victor Chironda.

Victor Chironda spune că prevederile din planurile urbanistice zonale nu corespund realităților din teren, iar cei care promovează această schema profită de faptul că cetățenii nu au cunoștințe în domeniul arhitecturii și urbanismului și nu înțeleg gravitatea situației.

„E vorba de o clădire cu 19 etaje. La parter – secțiuni comerciale, adică un magazin care va atrage cumpărători, care iarăși presupune trafic. Acest bloc presupune 270 de apartamente, ceea ce înseamnă circa 800 de rezidenți, imaginați-vă cât trafic adițional va genera această clădire. Dar pentru ei este important să bage acest loc acolo cu de-a sila pentru că agentul economic are nevoie. Potrivit PUZ-ului, dacă avem 270 de apartamente, vor fi 190 de locuri de parcare în subteran. Dar știți că parcările subterane sunt cu plată adițională și nimeni nu le cumpără. De aceea în PUZ are loc un șiretlic, se indică parcări pe terenuri și în zone care nu aparțin beneficiarului. Dar până la urmă aceste parcări nici nu se fac, ele rămân doar desenate”, a mai spus Victor Chironda.

Victor Chironda a făcut apel către consilierii municipali ai Platformei DA din CMC să nu susțină aceste PUZ-uri.

„Am încercat să atrag atenția consilierilor municipali în ultimele două zile, dar am primit zero reacție. Am făcut un apel public către Andrei Năstase și consilierii fracțiunii Platformei DA, la fel, zero răspuns. L-am sunat pe Andrei Năstase, dar am înțeles că e plecat în străinătate. Din câte înțeleg, colegii săi de la Platforma DA, vor vota. Acest proiect va fi votat pentru că înțelegerile deja s-au produs. Eu încă mizez că ei înțeleg cât de gravă este problema și nu vor vota ”, a declarat fostul viceprimar al municipiului Chișinău.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.