VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Veniturile și cheltuielile prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 vor crește cu 10%

Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 a fost votat, în lectura a doua, de 58 de deputați. Anul viitor, veniturile și cheltuielile vor crește cu aproximativ 10 %, comparativ cu 2023.

Pentru anul viitor sunt estimate venituri în valoare de 42 822 milioane de lei, în creștere cu aproximativ 10 % față de veniturile precizate în 2023. Totodată, în anul 2024, sun prognozate cheltuieli în valoare de 42,8 miliarde de lei, cu 10,3 % mai mult decât cheltuielile aprobate pentru anul 2023. Respectiv, ponderea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat în PIB, estimate pentru anul viitor, este de 12,5 %.

Potrivit notei informative a proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, în 2024 vor fi acordate o serie de prestații sociale noi: indemnizația unică pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil, indemnizația unică pentru copilul adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă, indemnizația pentru creșterea copilului cu vârsta mai mare de trei ani adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă. Totodată, sunt prognozate cheltuieli de 3,7 milioane de lei în contextul extinderii numărului de zile pentru beneficierea de indemnizație parentală până la 15 zile calendaristice și acordarea indemnizației tatălui copilului adoptat.

De asemenea, în anul 2024 sunt planificate cheltuieli pentru acordarea compensațiilor la energie sub formă de plată monetară, care presupune integrarea a două instrumente pentru susținerea cetățenilor în perioada rece a anului: ajutorul pentru perioada rece a anului și compensațiile în factură. Alte cheltuieli sunt destinate pentru majorarea, până la 20 de mii de lei, a cuantumului indemnizației unice la nașterea copilului.

De menționat că, din totalul cheltuielilor estimate, cea mai mare pondere, de 67,5%, este destinată protecției persoanelor în etate. Pentru aceasta sunt planificate cheltuieli de 28,8 miliarde de lei, cu 11 % mai mult față de anul trecut. În anul 2024, sunt estimate cheltuieli de 5 miliarde de lei pentru protecția socială a persoanelor cu dizabilități, acestea având o pondere de 11,7 % din totalul cheltuielilor. În același timp, pentru protecția familiei și a copilului sunt estimate cheltuieli în valoare de 4,3 miliarde de lei, care reprezintă o pondere de 10,3 % din totalul cheltuielilor. Comparativ cu volumul aprobat al cheltuielilor pentru anul 2023, creșterea este de 7,9%.

Alte cheltuieli din bugetul asigurărilor sociale de stat sunt planificate pentru protecția socială în cazuri excepționale, în legătură cu pierderea întreținătorului, protecția șomerilor sau a persoanelor care și-au pierdut temporar capacitatea de muncă.

În 2024 taxa fixa anuală pentru persoanele fizice va constitui 17 522 de lei, pentru liber-profesioniștii din domeniul justiției va fi 27 772 de lei, iar pentru proprietarii sau arendașii de terenuri agricole, ce prelucrează terenurile în mod individual va constitui 4 463 de lei.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.