VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Valeriu Chiveri, ambasadorul R. Moldova la Kiev: Societatea ucraineană acum are un singur obiectiv – să reziste și să obțină victorie

Este un an de rezistență a Ucrainei la invazia militară pe scară largă a Rusiei. Timp de un an Ucraina, dar și Republica Moldova reușesc să țină piept unor provocări fără precedent și multiplelor crize datorită răspunsului occidentului de a rămâne alături”, a declarant pentru Vocea Basarabiei ambasadorul Republicii Moldova la Kiev, Valeriu Chiveri. Diplomatul spune că societatea ucraineană s-a consolidat în acest an de război și acum are un singur obiectiv – să reziste și să obțină victorie.

Vocea Basarabiei: 12 luni de război în Ucraina nu au condus la perspective de pace, conflictul este împotmolit. Cum a fost acest an de război pentru diplomații acreditați în Ucraina și pentru angajații misiunii diplomatice a Republicii Moldova la Kiev?

Valeriu Chiveri: Cum a fost acest an? A fost unul complicat, dar cred că am început să înțelegem mai bine ce înseamnă pace, în primul rând, să prețuim mai mult viața și pe cei apropiați. În acest an am trăit așa și am simțit ca și ucrainenii, am văzut și panică, trebuie să recunoaștem, dar, în primul rând, unitate și curaj, dorința de a lupta pentru libertate, am fost afectați, am suferit împreună cu ei, cu ucrainenii, dar ne-am bucurat și de succesele și victoriile lor. Despre ambasadă, pe parcursul anului am fost afectați la fel ca ucrainenii, am activat sub sunetul alarmelor aeriene și al exploziilor, s-a întâmplat destul de des aici, la Kiev, cu deconectări de electricitate, internet, lipsa apei și căldurii, lucru care a fost destul de des simțit aici, în capitala ucraineană, departe de cei dragi, de cei apropiați, membrii familiilor sunt evacuate în Moldova. Nu este simplu și, evident, acest lucru afectează într-o măsură anumită moral colegii mei, dar totuși încercăm să fim tari, am reușit să facem lucrul acesta, și mai mult știm pentru ce suntem aici. Ucraina are nevoie de sprijin, iar prezența noastră, a misiunilor diplomatice în general este o garanție în plus pentru vecinii noștri, nu este doar un element simbolic prezența noastră aici, avem cetățenii Republicii Moldova, care au nevoie de sprijin, menținem dialogul politic, dezvoltăm aspectele economice, deci toate cele care ar fi nevoie chiar și în timpul de pace.

Vocea Basarabiei: Președinta Maia Sandu a spus că astăzi Republica Moldova rămâne a fi solidară cu ucrainenii care luptă pentru viața lor și pentru libertatea întregului continent, să vă întreb despre dialogul la nivel înalt și despre cooperarea bilaterală dintre cele două state vecine, cum a fost în acest an greu de război?

Valeriu Chiveri: Am avut un dialog politic destul de bine structurat și dezvoltat, oficialii de cel mai înalt nivel au vizitat Kievul, cronologic, dl Grosu în luna mai, dna președinte Sandu în iunie și în decembrie la acel moment dna Gavrilița prim-ministru. Asta arată încă o dată solidaritatea pe care Republica Moldova o oferă Ucrainei, au fost discutate și aspecte practice ale dezvoltării, cooperării noastre în diferite domenii, deci consider că, chiar în pofida războiului, s-a reușit mai mult decât la început ne așteptam.

Ultimele declarații care au venit de la Kiev sunt într-un fel alarmante, dar și în acest caz oficialii ucraineni au accentuat că orice s-ar întâmpla în regiunea transnistreană, și dacă ar fi chiar o intervenție din partea Ucrainei, ar fi una care ar urma o coordonare cu autoritățile din Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dle ambasador, dar pe parcursul acestui an mai mult ca niciodată s-a vorbit și despre situația din regiunea transnistreană. Iată, ce ne puteți spune dvs. pe moment despre ceea ce se întâmplă la hotarul Ucrainei cu Republica Moldova, ținând cont că acest dosar transnistrean urmează a fi soluționat?

Valeriu Chiveri: Mă voi referi la declarațiile conducerii Republicii Moldova, că acest conflict urmează să fie reglementat pe calea negocierilor și pașnic. Ultimele declarații care au venit de la Kiev sunt într-un fel alarmante, dar și în acest caz oficialii ucraineni au accentuat că orice s-ar întâmpla în regiunea transnistreană, și dacă ar fi chiar o intervenție din partea Ucrainei, ar fi una care ar urma o coordonare cu autoritățile din Republica Moldova. Eu sper foarte mult că pacea se va menține pe întreg teritoriul Republicii Moldova, indiferent dacă sunt regiuni pe care nu le controlăm în totalitate.

Eu sunt sigur că ambele state vor face tot posibilul pentru a avansa cât mai rapid pe calea integrării europene, nu avem alternative și eu cred că lucrul acesta se va întâmpla cât de curând posibil și vom merge împreună.

Vocea Basarabiei: Și pe parcursul european Republica Moldova și Ucraina împreună au obținut acest statut de țări-candidate pentru aderare la UE în vara anului trecut, acest drum poate fi parcurs mai ușor împreună, fiecare pe cont propriu?

Valeriu Chiveri: Am primit acest statut împreună, cu diferite condiții, evident, dar fiecare țară va fi evaluată după merit. Eu sunt sigur că ambele state vor face tot posibilul pentru a avansa cât mai rapid pe calea integrării europene, nu avem alternative și eu cred că lucrul acesta se va întâmpla cât de curând posibil și vom merge împreună, evident, sunt sigur că vom fi în stare să demonstrăm că avem capacitatea de a redresa toate subiectele și problemele care au fost ridicate la momentul oferirii statutului de țară-candidat.

Toți sunt încrezători că Ucraina își va recăpăta, redobândi teritoriile și va ieși învingătoare din acest război.

Vocea Basarabiei: Și pe final să ne spuneți despre spiritul care domină acolo, mergeți la magazine, ieșiți din misiune, ce citiți pe fețele oamenilor?

Valeriu Chiveri: Este o unitate și consolidare extraordinară, astăzi dimineață am participat la un eveniment cu prezența dlui președinte Zelenski, dedicat aniversării de un an de la începutul războiului, am simțit unitate și încrederea în faptul că Ucraina va obține victoria. Deci, lucrul acesta îl vedeți pe stradă, în discuții cu oficialii, cu persoanele de rând, toți sunt încrezători că Ucraina își va recăpăta, redobândi teritoriile și va ieși învingătoare din acest război.

Vocea Basarabiei: Dar asta nu ar supăra-o și mai tare pe Rusia, ca să se împace cu gândul că este perdantă în acest război pe care l-a pornit împotriva Ucrainei?

Valeriu Chiveri: Ar putea să o supere, dar oricum faptul că Ucraina nu e singură, întreaga comunitate internațională o susține, pot să mă refer aici și la Rezoluția Adunării Generale ONU, cu 141 de state care au votat pentru această rezoluție de susținere a Ucrainei și de încetare a războiului cu cerința de retragere de către Rusia a forțelor militare din Ucraina, mă face să fiu și eu încrezător că, indiferent de poziția celor de la Kremlin, Ucraina va reuși să învingă și să-și restabilească integritatea teritorială, independența, suveranitatea.

Cel mai puțin ce și-ar dori acum comunitatea internațională – ca războiul să se extindă geografic și asupra altor țări, inclusiv Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dle ambasador, dar despre Moldova ce se spune acolo atunci când discutați și dvs. cu colegii din cadrul altor misiuni diplomatice, cu demnitarii ucraineni? Iată, Valeriu Chiveri, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova, Moldova – statul din imediata vecinătate a acestui război, iată cum reacționează interlocutorii dvs.?

Valeriu Chiveri: Unu – apreciază foarte mult felul cum am gestionat criza refugiaților, ajutorul umanitar pe care îl oferim Ucrainei, și doi – își exprimă îngrijorarea față de acțiunile Rusiei, în special în contextul războiului hibrid care a fost lansat împotriva țării noastre și își exprimă solidaritatea cu noi. Cum spunea unul din colegii mei chiar astăzi dimineața, cel mai puțin ce și-ar dori acum comunitatea internațională – ca războiul să se extindă geografic și asupra altor țări, inclusiv Republica Moldova.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.