VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ursula von der Leyen va candida pentru al doilea mandat la șefia Comisiei Europene

Preşedinta Comisiei Europene, germanca Ursula von der Leyen, în vârstă de 65 de ani, a anunţat luni la Berlin, într-o reuniune a Uniunii Creştin Democrate (CDU, centru-dreapta), a cărei membră este şi care o susţine, că va candida la un nou mandat.

În conducerea federală am propus-o în unanimitate pe Ursula von der Leyen drept ‘Spitzenkandidatin'”(candidată cap de listă), înaintea Congresului Partidului Popular European (PPE) care va avea loc pe 6 şi 7 martie la Bucureşti, a declarat preşedintele CDU, Friedrich Merz, la o conferinţă de presă după o întâlnire a conducerii partidului, relatează agenţiile AFP, Reuters citate de Agerpres.

„Iau astăzi o decizie conştientă şi cugetată: doresc să mă prezint pentru un nou mandat” de preşedintă a Comisiei Europene în urma alegerilor europarlamentare din luna iunie, a confirmat Ursula von der Leyen la conferinţa de presă.

„Trebuie să continuăm să ne apărăm împotriva celor care ne divizează în interior şi în exterior, trebuie să ne consolidăm (…), este obiectivul pe care mi l-am stabilit”, a mai spus ea.

Ea urmează astfel cel mai probabil să fie desemnată la Congresul PPE candidata popularilor europeni pentru preşedinţia Comisiei Europene. Conform practicii, candidatul grupului politic din Parlamentul European care obţine cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare are prima şansă de a deveni preşedinte al Comisiei Europene. Cum sondajele situează PPE pe primul loc, Ursula von der Leyen este bine plasată pentru a obţine încă un mandat.

Ea s-ar putea lovi însă de obstacole în confirmarea la votul din Parlamentul European. Sondajele efectuate în statele UE arată că o alianţă în Parlamentul European între grupurile politice progresiste (popularii, socialiştii, Verzii şi Renew) ar putea fi de data aceasta mai dificilă în urma creşterii popularităţii partidelor conservatoare şi de extremă dreapta, dar totuşi acestea din urmă nu vor putea împiedica formarea unei majorităţi a celor dintâi.

Ursula von der Leyen ar putea avea însă dificultăţi în Parlamentul European şi în obţinerea voturilor grupurilor de dreapta, sceptice faţă de agenda ecologistă cuprinsă în Pactul Verde al UE pe care ea l-a susţinut intens în actualul mandat.

Aflată în relaţii apropiate cu administraţia preşedintelui democrat al SUA, Joe Biden, Ursula von der Leyen se teme, la fel ca alţi politicieni europeni, de o posibilă revenire a republicanului Donald Trump la Casa Albă. Prin urmare, un alt obiectiv pe care ea şi l-a fixat pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene este consolidarea apărării europene, în primul rând sporirea producţiei militare, atât pentru nevoile UE cât şi pentru a ajuta în continuare Ucraina în războiul cu Rusia, dorind să creeze şi un post de comisar pentru apărare în viitorul executiv comunitar. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.