VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Ungaria se opune aderării Ucrainei la UE. Ce condiții impune

Ucraina nu este aptă să devină membră a UE, decât dacă reușește să facă pace. Aderarea ei ar aduce război în comunitate, ceea ce, evident, nimeni nu dorește, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerțului Exterior, la Lisabona, ca reacție la pachetul de extindere anunțat de Comisia Europeană. De asemenea, oficialul cere Kievului garantarea drepturile minorității maghiare care trăiește pe teritoriul acestei ţări, pentru a susține aderarea Ucrainei la blocul comunitar.

Potrivit comunicatului remis de MAE ungar, ministrul a afirmat, înainte de a pleca în Guatemala, că evaluarea potrivit căreia Ucraina nu a îndeplinit condiţiile de candidatură la UE este corectă, în special în ceea ce priveşte încălcarea principiilor comunitare privind drepturile minorităţilor naţionale, scrie News.ro care citează MTI.

“Întrucât Comisia Europeană consideră că Ucraina nu a îndeplinit condiţiile de aderare, din acest motiv nici noi nu considerăm oportună continuarea paşilor în negocierile de aderare cu Ucraina”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare. Dimpotrivă, guvernul ungar consideră oportună o dezbatere privind politicile viitoare ale Uniunii Europene faţă de Ucraina.

“În Ucraina este război, aşa că putem vedea că nu se respectă nici libertatea presei, nici libertatea de exprimare şi putem vedea că nu se organizează nici alegeri. Evident, ar fi absurd ca instituţiile sau statele membre ale Uniunii Europene să ia o poziţie cu privire la modul în care funcţionează în Ucraina instituţiile statului de drept în astfel de circumstanţe”, a subliniat politicianul de la Budapesta.

Acesta a declarat că este foarte clar că, până când nu va fi pace în Ucraina, ţara nu este aptă să devină membră a UE. “Deci, acum, cu Ucraina, războiul ar intra în Uniunea Europeană, ceea ce, evident, nu ne dorim, nu ne putem dori”, a afirmat Péter Szijjártó.

“Extinderea ar trebui să servească exact extinderii păcii, şi nu intrării războiului în Uniunea Europeană”, a avertizat politicianul.

“Prin urmare, considerăm că, în acest moment, orice progres în negocierile de aderare a Ucrainei nu este oportun. Şi, bineînţeles, noi, ungurii, ne aşteptăm în continuare ca Ucraina să restituie comunităţii maghiare din Ucraina Subcarpatică toate drepturile de care s-a bucurat deja în 2015”, a subliniat Péter Szijjártó.

Comunitatea se confruntă cu serioase provocări economice şi de securitate, îşi pierde din putere, iar aderarea unor noi state membre, începând cu Balcanii de Vest, ar fi un instrument foarte important pentru revigorarea acesteia, a explicat ministrul în legătură cu recentul pachet de extindere al Comisiei Europene.

“Acesta este un proces care este neterminat de 20 de ani. Locul Balcanilor de Vest este în mod evident în Uniunea Europeană. Aderarea ţărilor din Balcanii de Vest ar aduce şi ar putea aduce un impuls şi o nouă energie”, a declarat şeful diplomaţiei ungare.

Acesta a salutat pe de altă parte decizia Comisiei Europene de a acorda statutul de candidată Georgiei, adăugând că acest lucru ar fi trebuit să se întâmple „mult mai devreme”

Comisia Europeană recomandă Consiliului European să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina, având în vedere rezultatele obţinute de cele două ţări, după ce Chişinăul şi Kievul vor adopta unele reforme esențiale, a anunțat la 8 noiembrie Ursula von der Leyen. În ceea ce privește Georgia, executivul european este de părere că poate primi statutul de ţară candidată la aderare.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.