VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Un tribunal din Moscova a dispus arestarea în lipsă a Iuliei Navalnaia

Un tribunal din Moscova a dispus marţi ca Iulia Navalnaia, văduva politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi, să fie arestată în contumacie pentru două luni, relatează Reuters.

Instanţa a acuzat-o pe Navalnaia, care locuieşte în afara Rusiei, de participare la un grup „extremist”. Decizia înseamnă că ea s-ar confrunta cu o arestare sigură, dacă ar reveni în ţară.

Navalnaia, în vârstă de 47 de ani, a intrat în lumina reflectoarelor după moartea soţului ei într-o colonie penală din Arctica, în februarie, şi a declarat că va continua lupta pentru ceea ce Navalnîi a numit „frumoasa Rusie a viitorului”.

Într-o postare pe X, Navalnaia le-a spus marţi susţinătorilor să se concentreze nu pe ordinul judecătoresc împotriva ei, ci pe lupta împotriva liderului rus Vladimir Putin. „Când scrieţi despre asta, vă rog să nu uitaţi să scrieţi principalul lucru: Vladimir Putin este un ucigaş şi un criminal de război”, a scris ea. „Locul lui este în închisoare, şi nu undeva la Haga, într-o celulă confortabilă cu un televizor, ci în Rusia – în aceeaşi colonie (penală) şi în aceeaşi celulă de 2 pe 3 metri în care l-a ucis pe Aleksei”, a adăugat ea.

Kremlinul a negat că ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi.

De la moartea soţului ei, Iulia Navalnaia s-a întâlnit cu o serie de lideri occidentali de rang înalt, inclusiv cu preşedintele american Joe Biden, la San Francisco.

ONG-ul cu sediul în SUA Human Rights Foundation a numit-o preşedinte pe Navalnaia, săptămâna trecută, iar aceasta a declarat că se va folosi de noul rol pentru a intensifica lupta dusă de soţul ei împotriva lui Putin. „Vom lua în considerare tot ceea ce poate fi util pentru a lupta împotriva lui Putin, pentru a lupta pentru Rusia frumoasă a viitorului”, a declarat Navalnaia pe X.

sursa

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.