VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Un tânăr, autorul unei scheme ilegale cu microcredite, trimis în judecată

Procurorii au trimis în judecată dosarul tânărului de 20 de ani care, la începutul acestui an, a contractat credite false în sumă totală de 750 de mii de lei. Împrumuturile au fost obținute de la companii de micro-finanțare prin utilizarea ilegală a datelor a 36 de persoane, majoritatea studenți. Printre persoanele înșelate este și un bărbat cu dizabilități severe.

Încă primăvara, mai mulți studenți de colegii s-au trezit, peste noapte, că sunt datori unei companii de creditare cu mii și chiar zeci de mii de lei. Aceștia au fost înșelați de tânărul învinuit și câțiva complici, care i-au convins pe studenți să le ofere datele din buletin și poze, utilizate ulterior pentru obținerea creditelor.

Potrivit anchetei, studenții înșelați au fost contactați de complicii autorului schemei și erau rugați să ofere datele personale pentru a putea primi transferuri din străinătate. În schimbul acestui ”ajutor”, tinerii studenți la colegii din Capitală primeau între 200 și 600 de lei.

Complicii erau remunerați însă pentru fiecare persoană racolată cu 50 sau chiar 100 de euro. Ulterior, organizatorul schemei introducea din numele victimelor datele într-un formular din aplicația mobilă a unei companii nebancare de creditare, inclusiv fotografiile captate. În baza acestor date, bănuitul primea de la companie împrumuturi, care majoritatea erau de până la 20 de mii de lei, iar în unele cazuri și până la 45 de mii de lei. După acordarea împrumutului, acesta le extrăgea de la bancomate și-i cheltuia atât pentru necesități personale, cât și pentru distracții în Chișinău, inclusiv prin închirierea mașinilor de lux.

Tânărul acuzat își recunoaște vina. De asemenea, în privința complicilor, doi tineri și două tinere, investigațiile penale continuă. Potrivit legislației, astfel de escrocherii sunt pedepsite cu o amendă de peste 67 de mii de lei sau cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.