VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Un schimb de deținuți între Occident și Rusia, inclusiv jurnalistul Evan Gershkovich, ar putea fi în curs de desfășurare

Un schimb de prizonieri care implică până la 30 de persoane deținute de Rusia, posibil inclusiv jurnalistul evreu american încarcerat Evan Gershkovich și disidentul evreu Vladimir Kara-Murza, ar putea fi în curs de desfășurare, relatează Jewish Telegraphic Agency (JTA), scrie G4Media.ro.

Dacă va avea loc, ar fi cel mai mare schimb de deținuți între Rusia și Statele Unite de la sfârșitul Războiului Rece. Semne ale apropierii unui schimb de prizonieri au fost relatate de presa rusă independentă, precum și de presa internațională.

Gershkovich, un reporter al lui Wall Street Journal arestat în martie 2023 sub acuzația de spionaj, a fost condamnat la începutul lunii iulie la 16 ani într-o închisoare de maximă securitate. Jurnalistul, angajatorul său și guvernul Statelor Unite neagă vehement acuzațiile.

Experții în securitate au considerat mult timp că un schimb de prizonieri este cea mai bună soluție pentru reîntoarcerea lui Gershkovich în Statele Unite. Oficiali de rang înalt de la Kremlin au declarat că sunt în curs discuții cu privire la un schimb care ar include eliberarea sa.

De când a fost arestat, în urmă cu mai bine de un an, cauza lui Gershkovich a fost preluată de organizații și activiști evrei. Ca un ecou al mișcării din perioada Războiului Rece pentru eliberarea evreilor sovietici, activiștii au apelat la ritualurile evreiești de sărbători pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la încarcerarea sa, lăsând un loc gol pentru el la sederul de Pessach (Paștele evreiesc) și trimițându-i felicitări înainte de Rosh Hashanah, noul an evreiesc.

În cursul săptămânii trecute, un număr de deținuți politici din Rusia ar fi fost mutați din coloniile penale în care erau deținuți. Acest lucru a dus la speculații că ar putea avea loc un schimb de prizonieri – cu Rusia și Belarus pe de o parte și Statele Unite, Germania, Slovenia și Marea Britanie pe de altă parte. Acesta ar putea implica între 20 și 30 de prizonieri politici, potrivit unui articol publicat miercuri în buletinul informativ independent Kozlov Paper, preluat de Moscow Times.

Presa rusă a relatat, de asemenea, despre cel puțin șase avioane guvernamentale rusești care zboară spre și dinspre regiunile în care sunt deținuți prizonierii, potrivit Reuters, alimentând speculațiile privind un schimb iminent.

Printre deținuții din Rusia care ar putea fi implicați în schimb se numără Kara-Murza, un activist și jurnalist ruso-britanic condamnat pentru trădare, care a fost mutat recent din închisoarea sa siberiană; politicianul de opoziție Ilia Iașin; Lilia Chanîșeva și Ksenia Fadeeva, foste directoare regionale pentru birourile defunctului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi; activistul pentru drepturile omului Oleg Orlov; Kevin Lik, în vârstă de 19 ani, cu dublă cetățenie, rusă și germană, cea mai tânără persoană condamnată vreodată pentru trădare în Rusia; artistul și activistul Daniil Krinari; și artista Alexandra Skocilenko.

O avocată a lui Paul Whelan, pușcașul marin american care este deținut într-o închisoare rusă din 2018, a declarat că nu știe unde se află acesta și că nu îl poate contacta.

„Au apărut zvonuri despre un posibil schimb”, a declarat avocata, Olga Karlova. „Am trimis o cerere administrației coloniei, dar aceasta nu răspunde”.

Nici oficialii americani, nici cei ruși nu au confirmat că mișcările prizonierilor au legătură cu un schimb de prizonieri, au relatat Washington Post și Reuters, ceea ce nu este neobișnuit înaintea schimburilor de prizonieri. Cel mai mare schimb de după Războiul Rece a avut loc în 2010 și a implicat 14 persoane din ambele părți.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.