VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina: Câți soldați se vor întoarce acasă

Rusia şi Ucraina au efectuat un schimb de prizonieri de război, fiind incluşi cei cu vârste sub 25 de ani, a anunţat luni ministerul apărării de la Moscova, care a menţionat că operaţiunea a fost rezultatul negocierilor directe ruso-ucrainene de luna aceasta, informează Reuters.

Tratativele din 2 iunie, de la Istanbul, au dus la o înţelegere privind returnarea de către fiecare parte a 1200 de prizonieri, cu prioritate a celor mai tineri şi mai grav răniţi, precum şi repatrierea a mii de trupuri neînsufleţite ale celor căzuţi în lupte.

- Advertisement -

Schimbul de prizonieri şi repatrierea morţilor sunt printre puţinele chestiuni convenite de negociatori, ale căror eforturi nu par să fi apropiat sfârşitul războiului care durează de peste trei ani, observă Reuters. Ministerul nu a precizat câţi prizonieri au fost schimbaţi, ci doar că numărul de ruşi a fost egal cu cel de ucraineni.

Ambele părţi au afirmat că va fi cel mai mare schimb, atunci când se va încheia, operaţiunea fiind planificată în mai multe faze.

Vladimir Medinski, un oficial de la Kremlin, declarase în weekend că Rusia a transmis Ucrainei o primă listă cu 640 de prizonieri. Luni, preşedinţia rusă a mai comunicat că Moscova este dispusă să îşi onoreze angajamentele privind schimbul de prizonieri şi repatrierea celor căzuţi, deşi Kievul nu şi-a îndeplinit partea din înţelegere.

Forţele armate ruse au anunţat că militarii lor eliberaţi se află acum în Belarus, aliată apropiată a Rusiei, unde primesc asistenţă medicală şi psihologică înainte de a ajunge acasă pentru îngrijiri suplimentare.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat pe Telegram că a ajuns în ţară primul grup de prizonieri eliberaţi până acum de ruşi, din care fac parte răniţi grav şi tineri sub 25 de ani.

sursa

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.