Din 1 aprilie 2023, pacienții asigurați, diagnosticați cu fibrilație atrială nonvalvulară, vor avea acces la medicamentul cu denumirea comună internatională rivaroxabanum, indicat în prevenirea accidentului vacular cerebral și a emboliei sistemice. La fel, de acest medicament vor beneficia și pacienții cu tromboembolie venoasă profundă și embolie pulmonară, dar și cei care necesită tratament antitrombotic în urma intervențiilor chirurgicale la șold și genunchi.
Astfel, denumirile comerciale disponibile pe piață vor fi compensate integral pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani. Pentru adulți va fi asigurată compensarea integrală a cel puțin unei denumiri comerciale, iar pentru restul denumirilor se va achita diferența dintre suma fixă compensată și prețul medicamentului selectat.
Anual, de rivaroxabanum urmează să beneficieze circa 10 mii de persoane, costul mediu anual rambursat per pacient constituind în jur de 10 mii de lei.
Potrivit estimărilor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pentru compensarea în anul curent a preparatului sunt necesare 28,8 milioane de lei, bani prevăzuți în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.
Includerea medicamentului rivaroxabanum în lista celor compensate este prevăzută în Ordinul nr. 605/133-A din 21.06.2022 al ministrului Sănătății și directorului general al CNAM cu privire la medicamentele și dispozitivele medicale compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Documentul a fost publicat pe 29 martie 2023 în Monitorul Oficial.