VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Un grup de 30 de asistenți sociali din raionul Cahul acuză că au fost demiși ilegal

Mai multe asistente sociale din raionul Cahul acuză administrația Direcției asistență socială și protecția familie de faptul că au fost demise din motive politice chiar în ultima zi lucrătoare a anului 2023. Angajatele susțin că au devenit victime ale unor interese locale sau ale unei răzbunări. Acestea au expediat o scrisoare la Parlament, Președinție și Guvern. De asemenea, au cerut intervenția Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor. 

„Aducem la cunoștința dumneavoastră faptul că, în urma Reformei „Restart”, inițiată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în Raionul Cahul au rămas fără serviciu circa 30 angajați din domeniul social. Persoane cu experiență de 10-16 ani în domeniu, cu diplome și merite de serviciu, pur și simplu au fost date afară pe timp de iarnă cu încălcarea mai multor norme ale Codul Muncii al Republicii Moldova. Și asta deși Secretarul de Stat Vasile Cușcă, în cadrul întrevederii din decembrie 2023 de la Cahul, a dat asigurări că toate persoanele angajate în Direcția Generală Asistența Socială și Prorecție a Familiei Cahul a Consiliului Raional Cahul vor fi transferate în subordinea Agenției Teritoriale Asistență Socială Sud care va fi creată în 2024”, se arată în scrisoarea, publicată de portalul ziua.md.  

Asistentele sociale o acuză pe șefa Agenției teritoriale de asistență socială, Oxana Radu, că angajează în mod selectiv și netransparent persoane fără experiență în domeniu și chiar fără studii relevante, „neținând cont prevederile Codului Muncii, dar și de promisiunile făcute de Secretarul de Stat”. 

„Nu sunt obligată să dau la nimeni explicații. Eu îmi aleg și-mi formez echipa cu cine vreau eu. Este o organizație nouă cu angajați noi” – astea sunt argumentele dumneaei atunci când este întrebată care sunt motivele/criteriile pentru care am fost dați afară. Tot aici menționăm că doamna Oxana Radu a dat dovadă de un comportament neadecvat, și chiar agresiv, pe alocuri, față de unii  colegi care au fost disponibilizați, un comportament nedemn de un funcționar public. Ne adresăm public domniilor voastre cu rugămintea să faceți dreptate în cazul eliberării ilgale din serviciu și venim cu rugămintea de a fi reangajați deoarece avem la întreținere copii minori, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități, iar serviciul era unica sursă de venit”, se mai arată în scrisoare. 

Ministerul Muncii și autoritatea locală de asistență socială nu au comentat deocamdată acest caz. În prima săptămână a acestui an, când a început Reforma „Restart” în domeniul social, Ministerul Muncii dădea asigurări că toți asistenții sociali vor fi transferați la noile agenții. Ulterior, la ultima ședință a Guvernului, ministrul Muncii a declarat că nu toți vor fi reangajați. Mai exact, 400 de specialiști din cei 9000 din toată țara nu se vor regăsi la noile agenții, din diferite motive, cum ar fi cele de integritate.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.