VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Un bărbat din Călărași, condamnat la 15 ani de închisoare. Ar fi traficat și exploatat 2 minori în Rusia

Un bărbat din Călărași a fost condamnat la 15 ani închisoare pentru exploatarea prin muncă în Belgorod, Rusia a doi adolescenți din Ungheni.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), fapta a avut loc în august-noiembrie 2003, atunci când bărbatul din Călărași cu vârsta de 42 ani a venit la adolescenții (băiat și fată) cu vârste de 16 ani, cu o ofertă de muncă care consta în culesul merelor (și munci agricole relaționate). De asemenea, acesta de comun cu un alt bărbat anunțat în căutare, care se prezenta cu un nume fals, a recrutat și alte trei persoane adulte, cărora le-ar fi promis o remunerare de $100-$200/lună, fără să le comunice prea multe aspecte despre unde vor locui și alte condiții.

Sosiți în Belgorod, aceștia au rămas fără pașapoarte, unii și fără buletinele de identitate, astfel încât să nu poată părăsi ușor țara străină. Au fost cazați în condiții anti-sanitare și degradante, în încăperi în care în total erau peste 10 persoane, cu un săpun și un șampon pentru întreg grupul, cu baie o dată în săptămână. Baia însă deseori era nefuncțională, astfel încât mulți aveau păduchi și erau nevoiți să se spele în lighene.

Mai mult decât atât, condamnatul nu le-a achitat remunerarea promisă, îi agresa verbal și fizic pe cei care-și exprimai dezacordul. Totuși, adolescentul a încercat să evadeze, dar a fost agresat fizic și oprit de către condamnat. 

Dosarul pentru exploatarea maturilor a fost pornit în 2011, de către organul de urmărire penală din Briceni, iar în 2017 pentru trafic de copii, an în care a și fost preluat de procurorii PCCOCS care l-au trimis în judecată, în următorul an. Ulterior, examinarea acestuia la Judecătoria Ungheni a fost tergiversată din diferite motive, la solicitarea avocatului și clientului condamnat acum (care însă până la devenirea finală a sentinței beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii).

Între timp, potrivit PCCOCS, a expirat și termenul în care acesta mai putea fi tras la răspundere pentru exploatarea prin muncă a celor trei adulți.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.