Vieți marcate de ororile războiului. Zgomotul asurzitor al obuzelor. Frică în ochii copiilor. Au existat semnale și avertismente, dar la fel a existat și speranța că timpul războaielor violente, cu civili uciși a apus pe continentul european. Vladimir Putin a spulberat speranțele și a confirmat avertismentele pe data de 24 februarie. Un an de război.
VLADIMIR PUTIN președintele Rusiei
VOLODIMIR ZELENSKI președintele Ucrainei
REFUGIATĂ: Sunt din sudul Ucrainei, unde a început războiul inițial. Au venit oameni răi acolo și ne-au mutilat viața. Acum trebuie să-mi las toată familia în urmă. Fug cu un copil. Nu știu unde merg. Fug cu copilul pentru că vreau ca el să rămână în viață.
Rusia se schimbă și ea, regimul de la Kremlin renunță la ultimele rămășițe ale democrației. Occidentul își recalibrează relațiile cu Rusia cu banii rusești, cu oligarhii ruși, iar multe țări încep un program de ajutor militar fără precedent pentru Ucraina.
VOLUNTAR: Dacă n-a știut binele să ne unească, acum prin durere, ne-a unit durerea.
VOLUNTAR: – Sunt traducător din limba rusă, ucraineană. – Cum primesc oamenii ajutorul, ce cazuri aveți? – În papuci de casă, cu copii înghețați, flămânzi, stresați, extraordinar de stresați. Le e frică de orice, dar noi le dăm încrederea că suntem aici pentru ei.
Invadarea Ucrainei a provocat furie în toată lumea. Au fost proteste în zeci de țări, cu mii de oameni ieșiți în stradă în Marea Britanie, Franța, Japonia, Estonia, Finlanda și Grecia. Sunt doar câteva exemple de state în care oamenii i-au cerut lui Vladimir Putin să pună capăt măcelului din Ucraina.
În mijlocul întregii serii de groază și traume, apare o poveste înălțătoare a unei țări unite, în care problemele anterioare sunt uitate în fața amenințării existențiale din est.
JOE BIDEN președintele Statelor Unite ale Americii
REFUGIATĂ: Te trezești dimineața și plângi. Plângi seara. Nu știu încotro să merg. Nu sunt singur, imaginează-ți, totul este distrus, totul este stricat. Unde să meargă oamenii acum?
De la începutul războiului de agresiune al Rusiei, UE și statele sale membre aU oferit Ucrainei și poporului ucrainean sprijin financiar. Pe parcursul unui an, liderii țărilor UE au ajuns la Kiev și au discutat cu Zelenski despre ajutorul militar, financiar și umanitar pe care îl pot furniza țării care este scut de apărare pentru întreaga comunitate europeană.
În timp ce întreaga lume se unește în sprijinul Ucrainei, forțele de la Kremlin comit masacre în Bucha, în Mariupol. Localnici executați de soldații ruși. Femei violate, bărbați torturați lăsați pe străzi. Infern.
PAPA FRANCISC episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice
Acest steag e adus din război, din acel oraș martir, Bucha. Sunt și niște copii ucraineni aici, care ne însoțesc. Să-i salutăm și să ne rugăm cu ei.
În Mariupol se trage asupra spitalelor, asupra școlilor, teatrelor. Pagubele sunt enorme. Tot mai multe țări denunță Rusia ca fiind stat terorist. Zeci de case au fost rase de pe faţa pământului în bombardamente. Trupurile multor localnici executați de armata lui Putin ajungeau în gropile comune. Toate au lăsat o durere fără margini în sufletele celor scăpați cu viață.
Pe 23 iunie, Consiliul European a decis acordarea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană pentru Moldova și Ucraina.
URSULA VON DER LEYEN președinta Comisiei Europene
VOLODIMIR ZELENSKI președintele Ucrainei
JAKOB KERN coordonator Programul Mondial de Alimente în Ucraina
Înainte de conflict, Ucraina obișnuia să hrănească lumea, acum are nevoie de ajutor pentru a se hrăni.
Uniunea Europeană pe parcursul unui an a aprobat nouă pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, fiind o serie de măsuri menite să lovească economia Rusiei și capacitatea acesteia de a-și continua agresiunea asupra Ucrainei. O lume întreagă așteaptă cu sufletul la gură finalul războiului din Ucraina, cu atât mai mult cu cât efectele conflictului se resimt în toată Europa, și nu doar.