VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Un an de război în Ucraina: China a publicat un „plan de pace”. Medvedev: Rusia va câştiga în Ucraina, chiar de-ar trebui să ajungă până la frontierele Poloniei

Războiul din Ucraina a intrat astăzi în al doilea an, fără să se întrezărească vreun final. Pe 24 februarie 2022, în zorii zilei, preşedintele rus Vladimir Putin a lansat o invazie la scară largă asupra Ucrainei, cu bombardamente aeriene pe teritoriul întregii ţări şi pătrunderea de forţe terestre.

Milioane de ucraineni s-au refugiat în străinătate, dintre aceștia, circa 104 mii se află în prezent pe teritoriul Republicii Moldova.

Rusia a fost izolată la ONU în cadrul unui vot prin care se cere retragerea forțelor de invazie, în timp ce liderii G7 sunt pe cale să se coordoneze pentru a acorda și mai mult ajutor Ucrainei.

UPDATE: China a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat vineri, la un an de la începerea războiului.

„Toate părţile ar trebui să sprijine Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai curând posibil” în vederea unei „soluţii paşnice”, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing. „Toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere, să evite agravarea tensiunilor şi să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control”, se arată în document, potrivit Reuters.

În documentul dezvăluit vineri, Beijingul adoptă o poziţie clară împotriva oricărei recurgeri la arme nucleare, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat această ameninţare. „Armele nucleare nu trebuie folosite şi un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem ameninţării sau recurgerii la armele nucleare”, se arată în document.

China solicită, de asemenea, ambelor ţări să evite orice atac asupra civililor.

Deşi spune că „suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor trebuie să fie susţinute în mod eficient”, documentul Beijingului nu recunoaşte încălcarea suveranităţii Ucrainei de către Rusia.

Cele 12 puncte propuse de China: 1.Respectarea suveranității tuturor țărilor. 2.Abandonarea mentalităților din timpul Război Rece. 3.Încetarea focului. 4.Începerea discuțiilor de pace. 5.Rezolvarea crizei umanitare. 6.Protejarea civililor și a prizonierilor de război. 7.Menținerea centralelor nucleare în siguranță. 8.Reducerea riscurilor strategice și a amenințărilor nucleare. 9.Facilitarea exportului de grâne. 10.Încetarea sancțiunilor unilaterale. 11.Menținerea stabilă a lanțurilor de aprovizionare. 12.Promovarea reconstrucției post-război.

Dmitri Medvedev spune că Rusia trebuie „să împingă cât mai mult granițele țărilor ostile, chiar dacă sunt granițele Poloniei”, aceasta fiind singura modalitate prin care Moscova poate asigura o pace durabilă cu Ucraina.

Medvedev crede că Rusia va câștiga în cele din urmă războiul. “Victoria va fi obținută. Cu toții ne dorim să se întâmple cât mai curând posibil. Și acea zi va veni“, a declarat acesta. Apoi a prezis că vor urma negocieri dure cu Ucraina și Occidentul care vor culmina cu ”un fel de acord”.

Medvedev spune că este vital pentru Rusia să-și extindă propriile granițe acum, deoarece acordului care ar urma să fie încheiat îi vor lipsi ”acorduri fundamentale asupra granițelor reale”. “De aceea este atât de important să atingem toate obiectivele operațiunii militare speciale. Să împingem pe cât posibil frontierele care amenință țara noastră, chiar dacă sunt granițele Poloniei“, a continuat aceasta.

UPDATE: Adunarea Generală a ONU a cerut joi retragerea imediată a trupelor ruse care au invadat Ucraina în urmă cu un an, votând cu o majoritate foarte largă o rezoluţie care cere, de asemenea, o pace „justă şi durabilă”, transmite AFP.

Rezoluţia fără caracter obligatoriu a primit 141 de voturi pentru, 7 împotrivă (Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord, Mali, Nicaragua, Eritreea), în timp ce 32 de ţări s-au abţinut, inclusiv China şi India, din totalul celor 193 de state membre ale ONU.

Rezoluţia adoptată reafirmă „angajamentul” faţă de „integritatea teritorială a Ucrainei” şi „cere” ca Rusia „să-şi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare de pe teritoriul ucrainean în cadrul graniţelor recunoscute internaţional ale ţării”, o referire la teritoriile anexate de Rusia.

De asemenea, solicită o „încetare a ostilităţilor” şi „subliniază necesitatea realizării, cât mai curând posibil, a unei păci cuprinzătoare, juste şi de durată în Ucraina, în conformitate cu principiile Cartei Naţiunilor Unite”

UPDATE: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a postat vineri dimineață un mesaj pe conturile sale de socializare:

„Pe 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere. Nu un steag alb, ci un steag albastru și galben. Nu fugind, ci luptând. Înfruntând inamicul. Rezistență și luptă. A fost un an de durere, tristețe, credință și unitate. Iar acesta este un an al invincibilității noastre. Știm că acesta va fi anul victoriei noastre!”

  • Statele din G7 și-au majorat sprijinul pentru Ucraina la 39 de miliarde de dolari pentru 2023, în ajunul împlinirii unui an de la invadarea țării, scrie Reuters.

Cele mai dezvoltate state ale lumii, din punct de vedere economic, au decis să majoreze la 39 de miliarde de dolari sprijinul economic pe care-l oferă în acest an Ucrainei. Decizia a fost luată cu o zi înainte ca războiul din Ucraina să intre în al doilea an. 

G7 a mai cerut FMI să acorde Kievului un împrumut de 15 miliarde de dolari, până la sfârșitul lui martie, pentru susținerea reformelor și reconstrucție post-conflict. Ministrul japonez de finanțe a declarat că G7 trebuie să evalueze eficacitatea sancțiunilor actuale impuse Rusiei înainte de a adopta măsuri suplimentare. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.