VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Un alt acord de cooperare cu CSI, denunțat de Guvern

Guvernul continuă denunțarea acordurilor de cooperare cu țările membre ale Comunității Statelor Independente (CSI), care și-au pierdut relevanța. Al treilea la număr este un acord de colaborare în domeniul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor excepționale.

Potrivit autorităților, până în aceste momente, fără a avea acorduri speciale, Republica Moldova a fost implicată în ample operațiuni de salvare în cadrul misiunilor internaționale, cooperând cu Centrul de coordonare a răspunsului la urgență al Uniunii Europene, cu Centrul euroatlantic de coordonare a răspunsului la dezastre.

„Pompierii și salvatorii moldoveni au participat în misiuni de salvare și lichidare a consecințelor inundațiilor în Indonezia, Bulgaria, România, la lichidarea incendiilor forestiere în Grecia, și mai recent, în Turcia, unde s-au alăturat căutărilor urbane și salvărilor de vieți omenești, după după producerea seismelor devastatoare”, se arată într-un comunicat al MAI. 

Profesionalismul salvatorilor moldoveni a fost înalt apreciat de comunitatea europeană. Și în luna aprilie curent, Republica Moldova a  fost invitată să se alăture echipei Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene. Acest statut va aduce cetățenilor țării noastre servicii de protecție de cel mai înalt nivel, în cele mai complexe situații de criză. 

Țara noastră va putea miza pe suport din partea celor 27 de țări ale UE și alte 9 state participante la acest mecanism. Iar atunci când o situație de urgență va depăși capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa și nu numai, pompierii și salvatorii moldoveni vor fi chemați să ofere suport prin intermediul Mecanismului, alături de colegii lor europeni.

Pe de altă parte, din momentul semnării, la 22 ianuarie 1993, a Acordului privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, acesta a avut o aplicabilitate minimă pentru Republica Moldova. IGSU al MAI, în calitate de autoritate națională responsabilă de implementarea efectivă a acestui tratat, nu a fost implicat în lichidarea consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen în spațiul CSI, precizează Ministerul Afacerilor Interne.   

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.