Cetățenii care își exercită votul prin corespondență în cadrul turului II al alegerilor prezidențiale urmează să expedieze plicul cu materialele electorale până în seara de 31 octombrie.
Primele concluzii ale Comisiei Electorale Centrale (CEC) arată eficiența votului prin corespondență ca mijloc de facilitare a participării cetățenilor la vot. După aceste alegeri, vor fi perfecționate anumite aspecte pentru a fi posibilă aplicarea pe scară largă pentru următoarele scrutine.
Solicitată de Moldpres, șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media a CEC, Rodica Sîrbu, a specificat că instituția a expediat 1 809 buletine pentru votul prin corespondență.
„Persoana urmează să bifeze o singură opțiune în buletinul de vot, în acest fel însemnând că votează pentru un singur candidat la funcția de președinte. Totodată, plicul va conține și declarația semnată a alegătorului privind abținerea de la votarea multiplă și păstrarea secretului votului”, a spus Rodica Sîrbu.
Perioada de votare prin corespondență pentru turul II începe odată cu stabilirea de către CEC a datei pentru organizarea turului doi al alegerilor prezidențiale. „Aceasta se încheie odată cu recepționarea de către organul electoral a plicurilor cu buletine de vot cel târziu la ora 18:00, ora locală a țării-gazdă, în ziua de joi, înainte de ziua alegerilor, adică 31 octombrie curent”, a menționat Rodica Sîrbu.
Pentru scrutinul din 20 octombrie au fost recepționate 1 344 de plicuri din cele 1 809 expediate alegătorilor care au solicitat să voteze prin corespondență.
În alegerile din această toamnă, votul prin corespondență este implementat în premieră în șase țări: SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda.