Extinderea Spațiului Schengen nu va avea loc pentru România și Bulgaria, în schimb Croația a obținut undă verde. Austria și Olanda au votat împotriva aderării celor două țări la Schengen. Olanda a precizat că nu se opune României, ci doar Bulgariei, dar pentru că sunt la pachet, a votat împotrivă pentru amândouă.
Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a declarat joi dimineață, înaintea Consiliului JAI, că va vota împotriva extinderii Spațiului Schengen. Olanda și Austria au votat împotriva aderării celor două țări, deși Bucureștiul avea sprijinul Olandei însă aceasta nu a acceptat intrarea Bulgariei, iar cele două țări au fost analizate la pachet.
Cea de a treia țară – Croația – a primit vot favorabil pentru aderarea la Schengen: de la 1 ianuarie cu frontierele terestre, de la 1 martie cu frontiera aeriană.
„Ultimul pas a fost finalizat, prin decizia Consiliului. Acum este confirmat oficial că Croația aderă la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2023″, a anunțat pe Twitter reprezentanța permanentă a Croației pe lângă UE.
Last step completed! Council decision adopted – It is now formally confirmed that #Croatia joins #Schengen area as of 1 January 2023. 🇭🇷🇪🇺 #JHA 👏🏻👏🏻 pic.twitter.com/X6rgKVKOFu
— Croatia in the EU (@CroatiaInEU) December 8, 2022
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a acuzat Austria că se întoarce împotriva UE, blocând aderarea României la Schengen cu argumente care nu au susținere.
Într-o postare pe facebook, eurodeputatul transmite Vienei că poate învăța de la Republica Moldova, care a primit de zece ori mai mulți refugiați decât cei invocați de Austria și a rămas fidelă principiilor europene, chiar nefiind membră UE.