VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ultima oră! Președintele raionului Călărași, primarul și un șef de direcție a Consiliului raional, reținuți

Președintele raionul Călărași, primarul și un șef de direcție din cadrul Consiliului raional Călărași au fost reținuți, în această dimineață, de către oamenii legii într-un dosar instrumentat de Procuratura Anticorupție (PA) în comun cu CNA, în cadrul mai multor cauze, pornite pe fapte de corupție. Aceștia sunt suspectați de fraudarea achizițiilor publice, dar și de alte abuzuri, comise în perioada anului 2022, anunță PA.

Potrivit procurorilor, în perioada anului 2022, bănuiții ar fi creat o schemă de favorizare a unor agenți economici în schimbul unor bunuri, avantaje și mijloace bănești ce nu li se cuveneau. Prin urmare, pentru încheierea contractelor de achiziții publice, dar și pentru recepția lucrărilor, funcționarii ar fi perceput un comision de circa 10-15% din valoarea acestor contracte. Cel puțin 10 cazuri de fraudare a achizițiilor publice, cu implicarea agenților economici, dar și administratorilor, fondatorilor și angajaților unor companii, au fost depistate în cadrul investigațiilor, iar beneficiar efectiv al uneia dintre companiile implicate în schemă ar fi însuși primarul orașului Călărași.

Totodată, în aceleași cauze sunt investigate și fapte de corupție, săvârșite de alți angajați publici,  inclusiv din subordinea Ministerului Finanțelor, care ar fi acceptat și primit mită pentru a nu reflecta încălcările, relevate în cursul unui audit financiar, efectuat la primărie.

„De remarcat este, că inițial a fost deschisă o anchetă pentru abuz de serviciu, ulterior, fiind pornite și conexate 21 de cauze penale, deschise pe corupere activă, corupere pasivă și abuz de serviciu”. se arată în comunicatul PA.

În această dimineață, ofițerii și procurorii anticorupție au operat 29 de percheziții care au vizat birourile de serviciu, domiciliile și automobilele persoanelor vizate. De la fața locului, au fost ridicate mijloace de probă relevante pentru caz și sume importante de bani. Președintele raionului, primarul orașului Călărași, dar și șeful Direcției au fost plasați în izolatorul CNA pentru 72 de ore.

Știrea inițială.

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins cu percheziții la președintele raionului Călărași, la primarul orașului și la sediile Consiliului raional. Informația a fost confirmată pentru Vocea Basarabiei de către ofițera de presă a CNA, Angela Starinschi.

„Desfășurăm acțiuni de urmarire penală, la Călărași, în cadrul mai multor cauze, pornite pe fapte de corupție. Investigațiile noastre vizează fraudarea achizițiilor publice și alte abuzuri, comise de către persoane publice din administrația publică locală. Acum efectuăm percheziții la președintele raionului, la primar și la un sef de direcție. Vom oferi mai multe informații, după finalizarea tuturor acțiunilor”, a precizat Angela Starinschi.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.