VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ultima oră! Guvernul cere Parlamentului prelungirea stării de urgență: „Atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei se apropie și de hotarele R. Moldova”

Guvernul va cere Parlamentului prelungirea stării de urgență pentru 60 de zile, începând cu data de 3 august. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Cabinetul de miniștri în cadrul ședinței de astăzi.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a menționat că starea de urgență va oferi autorităților pârghiile necesare pentru asigurarea păcii și securității R. Moldova. Potrivit lui, ultimele evenimente demonstrează că atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei se apropie și de hotarele țării noastre.

Solicitarea a fost motivată de persistența amenințările directe asupra teritoriului național, a suveranității și asupra securității energetice a țării.

„Fundamentarea dispoziției este bazată pe următoarele riscuri și amenințări: expunerea R. Moldova amenințărilor asimetrice și unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid, inclusiv promovarea informațiilor false și manipulatorii în scopul militar, spionaj străin și escaladării violenței interetnice și intercomunitare în zonele tensionate. Persistarea elementului de amenințare directă asupra teritoriului R. Moldova, manifestată prin survolarea accidentală cu drone sau rachete spațiului aerian ce ar putea afecta suveranitatea teritorială a R. Moldova, securitatea publică, energetică și cea de comunicații terestre sau portuare. Ultimele evenimente demonstrează că atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei se apropie și de hotarele R. Moldova. Presiunea asupra punctelor de trecere a frontieră spre/din R. Moldova ca urmare a perturbării lanțului logistic maritim de transportare a cerealelor ca rezultat al suspendării de către Rusia a acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră”, a precizat ministrul de Interne.

La data de 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului, Parlamentul a declarat starea de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, ţinând cont de pericolul iminent la adresa securităţii naţionale provocat de războiul din Ucraina.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.