VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

UE va dezvolta un sistem de sateliți similar Starlink. Va detecta baloane spion și obiecte zburătoare

Uniunea Europeană va investi peste 3 miliarde de euro într-un sistem de sateliți care va asigura securitatea spaţiului aerian, inclusiv prin urmărirea baloanelor de spionaj sau a obiectelor aflate la altitudini mari, în spaţiul aerian european.

Parlamentul European a adoptat, marți, un proiect în valoare de 3,15 miliarde de euro, care va fi similar sistemului Starlink, creat de compania lui Elon Musk, scrie Politico. Acesta ar urma să asigure comunicații securizate sau de urgență între guvernele europene, dar ar trebui și să detecteze obiectele zburătoare de la mare altitudine.

Programul numit „Infrastructura pentru reziliență, interconectivitate și securitate prin satelit” (IRIS2) are ca scop asigurarea conectării la internet în orice zonă a spațiului european, pentru a permite guvernelor, serviciilor de informaţii și armatelor să comunice în siguranță.

De asemenea, sistemul va asigura securitatea spaţiului aerian, inclusiv prin urmărirea baloanelor de spionaj, sau a obiectelor aflate la altitudini mari, în spaţiul aerian european.

Baloanele de spionaj chinezești operează în mod obișnuit la altitudini de 20 de mii de metri și ar putea fi mai ușor reperate din sateliți decât de radarele de la sol, potrivit unui eurodeputat francez.

Aprobarea finală a programului de către parlamentari vine pe măsură ce tensiunile sunt în creștere între marile puteri și în urma acuzațiilor de spionaj prin satelit, în ultimii ani.

Primele lansări urmează să aibă loc în 2024, iar serviciul complet va fi operațional în 2027.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.