Consiliul Uniunii Europene a reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova în procesul de integrare europeană, subliniind importanța consolidării sectorului energetic și sporirii securității energetice. În concluziile adoptate la reuniunea miniștrilor europeni de Externe din 17 decembrie 2024, UE a salutat progresele înregistrate de R. Moldova, în ciuda provocărilor geopolitice.
Consiliul a încurajat autoritățile de la Chișinău să accelereze proiectele de interconectare electrică pentru a reduce vulnerabilitățile energetice ale țării. Uniunea Europeană a reînnoit angajamentul de a sprijini R. Moldova în acest domeniu crucial. De asemenea, documentul detaliază progresele țării în procesul de reformă, inclusiv în domeniul justiției și luptei împotriva corupției. UE și-a reafirmat susținerea pentru aderarea Moldovei la Uniune, salutând deschiderea oficială a negocierilor de aderare în iunie 2024. Consiliul a apreciat, de asemenea, rezultatele alegerilor prezidențiale și a referendumului pro-european, în ciuda influenței externe a Federației Ruse.
În acest context, președinta Maia Sandu a subliniat pe reteaua de socializare X, angajamentul ferm al Chișinăului de a continua reformele și de a construi un viitor european.
Republica Moldova salută recunoașterea de către Consiliul Europei a progreselor noastre în reforme și a rezilienței în fața provocărilor. Rămânem ferm angajați în procesul de aderare la UE, avansând reforma justiției, luptând împotriva corupției și consolidând securitatea energetică. Împreună, construim un viitor european, a scris Maia Sandu pe X.
De asemenea, UE a definit poziția de negociere privind Facilitatea de reformă și creștere economică pentru Moldova, în valoare de 1,8 miliarde de euro, care va acoperi perioada 2025-2027. Facilități financiare importante, inclusiv granturi și împrumuturi cu dobândă redusă, vor sprijini dezvoltarea Moldovei.