VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

UE se pregătește să transfere Ucrainei primele miliarde obținute în urma înghețării activelor rusești

Statele Uniunii Europene se pregătesc să transfere în Ucraina primele aproximativ trei miliarde de euro, ce au fost obținute sub formă de venituri din activele blocate ale Băncii Centrale a Rusiei.

Fondurile ar putea fi transferate Kievului din iulie. Comisia Europeană va prezenta oficial propunerea înaintea summitului liderilor UE de săptămâna viitoare pentru a obține aprobarea tuturor statelor membre.

Potrivit Financial Times, citat de The Moscow Times, din proiectul Comisiei Europene rezultă că Bruxelles se așteaptă să folosească 97% din profitul net primit din activele rusești înghețate în depozitul Euroclear. Aceste fonduri vor fi transferate în bugetul UE trimestrial sau de două ori pe an și „pot fi utilizate în interesul Ucrainei în conformitate cu diferite acorduri”, se arată în document.

În același timp, planurile UE nu vor avea efect retroactiv și Euroclear va reține profiturile deja acumulate de aproximativ 3,85 miliarde de euro pentru a acoperi costurile judiciare din procedurile cu Rusia. Depozitarul se confruntă deja cu peste 100 de procese în Rusia pentru înghețarea activelor investitorilor privați, iar instanțele ruse ar putea dispune sechestrarea a aproximativ 33 de miliarde de euro în active occidentale blocate în Depozitarul Național de Reglementări, au declarat oficialii UE.

În total, aproximativ 190 de miliarde de euro din activele rusești au fost înghețate în Euroclear de la începutul războiului din Ucraina. Până în 2027, profitul din aceste fonduri ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.