Comisia pentru comerț internațional din Parlamentul European a votat marți, 27 iunie regulamentul care prelungește cu un an măsura de suspendare a taxelor și cotelor de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană. Despre acesta a anunțat eurodeputatul român Siegfried Mureșan.
„Urmează acum votul final pe acest regulament în plenul Parlamentului pe care îl vom da în sesiunea programată la începutul lunii iulie. În felul acesta, ne asigurăm că această nouă decizie este adoptată la timp, înainte de a expira decizia în vigoare de suspendare a taxelor de import, adică 24 iulie 2023”, a menționat Mureșan.
Oficialul european afirmă că războiul din Ucraina a afectat puternic economia din Republica Moldova. Produsele moldovenești care erau exportate spre est, prin tranzitarea Ucrainei, au rămas fără piață de desfacere.
Potrivit lui Mureșan, din acest motiv, în 2022, UE a decis să suspende taxele de import și să ridice cotele la cele 7 categorii de produse care fac obiectul cotelor tarifare: tomatele, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri.
„Decizia de astăzi reînnoiește cu un an, începând cu 24 iulie, măsura de suspendare a taxelor pentru importurile din Republica Moldova. În plus, decizia extinde această suspendare la toate cotele tarifare rămase pentru importurile moldovenești. Este o măsură bună, care ajută mult Republica Moldova, fără a afecta piața Uniunii Europene. Datorită dimensiunii mari a pieței UE prin comparație cu potențialul de export al Moldovei, costurile pe care trebuie să le suporte Uniunea Europeană pentru implementarea acestei decizii sunt aproape insignifiante”, afirmă Mureșan.
Un pas următor în relațiile comercial-economice dintre R. Moldova și UE, potrivit lui Mureșan, ar fi liberalizarea comerțului. Oficialul precizează că o liberalizare permanentă va oferi mai multă predictibilitate pe piața din Republica Moldova care, astfel, va putea atrage mai mulți investitori importanți.
Mureșan a precizat că accesul pe piața europeană a ajutat semnificativ Republica Moldova în ultimul an. În ansamblu, exporturile din Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022.