VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

UE numește un diplomat lituanian ca ambasador în SUA

Lista cu viitorii ambasadori UE arată că Jovita Neliupšienė (Lituani) a câștigat postul de ambasador al UE în SUA, transmite Politico, care citează surse din Comisia Europeană. Neliupšienė, ministru adjunct de externe al Lituaniei și fost ambasador la UE, a fost selectată în fața unor candidați proeminenți pentru acest post, cum ar fi fostul secretar general al Comisiei Europene Martin Selmayr.

Decizia survine în contextul în care președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, vizează legături mai strânse cu administrația americană, inclusiv în general în ceea ce privește securitatea și, în mod specific, politica privind Ucraina.

Neliupšienė, care este responsabilă cu afacerile UE în rolul său actual, a avut un rol esențial în prezentarea cazului Kievului la Bruxelles – și în capitalele din întreaga Europă.

Prestigioasa numire, comunicată prin intermediul unei note a șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, ambasadorilor UE la Bruxelles, face parte dintr-un ciclu mai larg de numiri în posturi diplomatice în țări de la Angola la Zambia. De asemenea, este considerată o oportunitate pentru șefa lui Borrell, von der Leyen, de a-și lăsa amprenta asupra reprezentării diplomatice a UE în întreaga lume.

Potrivit notei, actualul ambasador al UE la Washington – diplomatul grec și fost ministru de externe Stavros Lambrinidis – se va muta la New York. El devine ambasadorul UE la Națiunile Unite (un alt post pentru care Selmayr a fost preselectat).

În calitate de actual director general adjunct pentru negocierile Comisiei Europene privind extinderea UE, Katarina Mathernová aduce o experiență bogată în noua sa poziție de viitor ambasador al UE la Kiev. Este un nou semnal de sprijin pentru Ucraina, care a încercat să adere la UE în timp ce se confruntă cu devastarea provocată de războiul de agresiune al Rusiei.

La rândul său, Mathernová are deja relații strânse cu liderii ucraineni, ceea ce reprezintă un avantaj pentru reprezentarea intereselor europene la Kiev.

Lambrinidis și colegul său suedez la ONU, Olof Skoog – precum și actualul ambasador la Kiev, diplomatul estonian Matti Maasikas – sunt în funcție din 2019. Conform practicii standard a UE, diplomații se rotesc la fiecare patru ani. Iar doi oficiali spun că este, de asemenea, o practică standard ca, în lipsa unor acorduri speciale, noii numiți să preia funcția în septembrie.

Selmayr, care a fost trecut în rezervă, urmează să rămână în actualul său rol de șef al biroului Comisiei Europene din Austria, rol pe care l-a preluat după ce a condus masivul serviciu public al executivului UE în timpul președinției lui Jean-Claude Juncker. De asemenea, el a fost, timp de patru ani, șeful de cabinet influent al lui Juncker.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.