VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

UE intenționează să obțină anual 3 mld. de euro din activele înghețate ale Rusiei

Uniunea Europeană intenționează să obțină cel puțin trei miliarde de euro anual sub formă de profituri din rezervele și activele înghețate ale Rusiei și să direcționeze aceste fonduri pentru a sprijini Ucraina. Declarația a fost făcută de premierul Belgiei, Alexander de Croo, citat de moscowtimes.ru.

„Este important pentru noi ca aceste fonduri să joace un rol în restaurarea Ucrainei. Suntem concentrați pe profiturile în exces. Vorbim despre o sumă de trei miliarde pe an care ar putea fi obținută”, a declarat premierul belgian.

Demnitarul a amintit că Belgia joacă un rol important în problema activelor înghețate ale Rusiei, întrucât 90% dintre acestea sunt concentrate în această țară. În același timp, de Croo a subliniat că țările UE trebuie să utilizeze un astfel de mecanism legal care să nu permită deteriorarea stabilității financiare a Europei.

Anterior, un grup de lucru al UE nu a găsit „un mecanism legal credibil care să permită confiscarea bunurilor înghețate sau imobilizate doar pe baza faptului că acestea sunt supuse sancțiunilor”. În schimb, Comisia Europeană lucrează la un plan în baza căruia instituțiile financiare unde se află activele rusești, vor trebui să transfere o parte din profiturile primite din acestea.

Utilizarea fondurilor de stat ruse pentru reconstruirea Ucrainei ridică „probleme financiare și juridice dificile”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe. Potrivit unui alt oficial german, aceasta deschide o „cutie a Pandorei”, deoarece alte țări, precum Polonia, care cere reparații Germaniei pentru daunele din cel de-al Doilea Război Mondial, ar putea folosi atunci precedentul.

UE a înghețat peste 200 de miliarde de euro din activele Băncii Centrale Ruse. Majoritatea acestor fonduri sunt deținute în depozitarul european Euroclear. Profitul din activele înghețate a ajuns deja la 750 de milioane de euro.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.