VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

UE are dovezi „convingătoare” că o fabrică din China produce în secret drone pentru Rusia

Înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, ar fi informat națiunile europene despre dovezi „convingătoare” ale producției unei fabrici chineze „de ajutor letal” pentru Rusia, înaintea viitoarei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE, a raportat publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) în noiembrie, citând trei oficiali UE, scrie Kiev Independent.

Ajutorul letal în cauză se referă la rolul unei firme chineze în producția de drone de atac pentru Rusia. Reuters a raportat pe 25 septembrie, citând surse de informații europene, că Rusia a stabilit în secret un program de dezvoltare și producție în China pentru dronele de atac care urmează să fie folosite în războiul din Ucraina.

„Am avut rapoarte de la surse de informații despre existența unei fabrici în interiorul Chinei care produce drone care sunt expediate în Rusia”, a declarat un înalt oficial al UE pentru Politico pe 15 noiembrie.

Oficialul a declarat că UE nu a stabilit încă dacă Beijingul este la curent cu producția de drone a companiei. Ministerul de Externe al Chinei a negat anterior că este la curent cu acest proiect.

Într-un comentariu separat pentru FAZ, un diplomat al UE a recunoscut că, deși nu există nicio dovadă directă care să implice Beijingul în producția de drone, oficialul a spus că este greu „de imaginat că așa ceva s-ar întâmpla și guvernul chinez nu ar cunoaște acest lucru.”

China s-a poziționat drept neutră în războiul Rusia-Ucraina, dar și-a adâncit simultan relațiile economice cu Moscova și a sprijinit Kremlinul împotriva sancțiunilor occidentale. Beijingul a devenit, de asemenea, una dintre principalele surse ale Rusiei de bunuri cu dublă utilizare care hrănesc industria rusă de apărare.

Într-un interviu pentru ABC News difuzat pe 24 septembrie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia folosește sateliți chinezi pentru a fotografia instalațiile nucleare ale Ucrainei pentru posibile atacuri viitoare. Deși nu este clar ce măsuri concrete va lua UE ca răspuns la producția raportată de drone, sancțiuni suplimentare ar putea fi pe masă, inclusiv adăugarea mai multor companii chineze pe o listă de firme care se confruntă deja cu sancțiunile UE, a declarat un diplomat al UE.

Președintele american Joe Biden este, de asemenea, așteptat să discute despre sprijinul Chinei pentru Rusia în marja summitului pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) din Peru. Potrivit Casei Albe, Biden este de așteptat să-și exprime „îngrijorarea profundă” cu privire la „sprijinul Chinei pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

sursa

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.