VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ucraina închide singura mină de cărbune esențial în producția de oțel: Care este motivul

Ucraina a oprit producţia la mina sa de cărbune cocsificabil din Pokrovsk, care alimentează industria siderurgică a ţării, din cauza apropierii forţelor ruse care avansează, au declarat luni două surse din industrie pentru Reuters.

Această facilitate din oraşul Pokrovsk, în pericol de a fi ocupat de forţele ruse, este singura mină din Ucraina care produce cărbune cocsificabil necesar industriei siderurgice a ţării, cândva uriaşă, dar care a dispărut după invazia Rusiei în februarie 2022.

Rusia încearcă de mult timp să ajungă la Pokrovsk, centru logistic-cheie pentru armata ucraineană, iar DeepState, o platformă ucraineană de analiză militară bazată pe informaţii din surse deschise, a declarat că trupele Moscovei se află la aproximativ doi kilometri de unul din puţurile minei.

„A fost oprită, nu mai funcţionează acum”, a declarat o sursă.

„Nu se mai extrage nimic acolo, se lucrează doar la suprafaţă”, a declarat cea de-a doua sursă, adăugând că este în curs de desfăşurare o operaţiune de evacuare, fără prea multe precizări. Producătorul de oţel Metinvest BV, care deţine instalaţia, nu a răspuns deocamdată la o cerere de comentarii din partea Reuters.

Acesta a declarat luna trecută că a întrerupt unele operaţiuni la această mină. Ucraina a produs aproximativ 3,5 milioane de tone de cocs în 2023, potrivit asociaţiei naţionale a cocsului, folosind exclusiv cărbune cocsificabil extras în Pokrovsk. Sindicatul producătorilor de oţel a declarat anul trecut că potenţiala închidere a acestei mine ar putea duce la o scădere a producţiei de oţel de la 7,6 milioane de tone în 2024 la 2-3 milioane de tone în 2025.

Producţia de oţel în Ucraina a avut deja de suferit de la invazia Rusiei, care a dus la distrugerea principalelor uzine siderurgice ale ţării. Ucraina, fost producător şi exportator important de oţel, a raportat o scădere cu 70,7% a producţiei în 2022, la 6,3 milioane de tone. Aceasta a scăzut la 6 milioane de tone în 2023.

DeepState, care analizează informaţiile pentru cartografierea liniilor frontului, spune că trupele ruse avansează spre satele Kotlino şi Udacinoe, unde se află facilităţi ale minei, care mai dispune şi de o instalaţie în satul Pesceanoie, pe care Rusia a anunţat luni că a capturat-o.

Producătorii speră să găsească surse alternative de cărbune cocsificabil în alte zone din Ucraina în cazul în care mina din Pokrovsk ar fi cucerită de trupele ruse, dar, spun ei, inevitabil va fi nevoie de importuri, ceea ce va creşte costurile. Exporturile de metale s-au cifrat la 4,4 miliarde de dolari în 2024, conform datelor comerciale, bani care au fost necesari Ucrainei pentru a supravieţui în cei aproape trei ani de la invazia pe scară largă a Rusiei.

Forţele de ocupaţie ruse încearcă să încercuiască parţial Pokrovsk şi să preia controlul asupra fâşiei forestiere din zonă pe unde este aprovizionat oraşul, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al grupului operativ-strategic ucrainean Hortiţa, Viktor Tregubov, într-o declaraţie făcută în cursul dimineţii pentru media ucrainene.

sursa

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.