Ucraina ia în considerare utilizarea noului coridor propriu de export al cerealelor pe Marea Neagră, recent testat. Astfel, alte nave de marfă urmează să plece după prima evacuare cu succes a unei nave pe această rută, săptămâna trecută, a declarat luni un oficial cu rang înalt din domeniul agricol, citat de Reuters.
Rusia a blocat porturile ucrainene la începutul invaziei în Ucraina şi a ameninţat că va trata toate navele ca potenţiale ţinte militare după ce s-a retras luna trecută din acordul mediat de ONU şi Turcia ce instituise timp de un an un cordior de securitate şi verificări pentru transporturile de cereale ucrainene.
Drept răspuns, Ucraina a anunţat un „coridor umanitar” care trece pe lângă coasta vestică a mării, în apropiere de România şi Bulgaria.
O navă de containere sub pavilion Hong Kong, blocată în portul Odesa de la invazie, a parcurs cu succes traseul săptămâna trecută, în pofida blocadei rusești.
„Doar o singură navă comercială a trecut pe acolo până acum, dar a arătat că este posibilă deplasarea pe rute alternative”, a declarat la televiunea naţională Denis Marciuk, adjunctul şefului Consiliului Agrar, cea mai mare organizaţie agro-alimentară din Ucraina.
„În continuare, ar trebui să mai existe o potenţială deplasare a încă 7-8 nave suplimentare şi atunci poate că în viitor aceste rute alternative vor deveni un coridor pentru mişcarea navelor care călătoresc cu încărcături de cereale şi seminţe oleaginoase”, a spus el.
Financial Times, care îl citează pe ministrul adjunct al economiei din Ucraina, Oleksandr Grîban, a relatat că Kievul a pus la punct un acord cu asigurători globali pentru a acoperi costurile pentru navele cu cereale care se deplasează spre şi dinspre porturile sale de la Marea Neagră.